galéria megtekintése

Wittinghoff: Nem adjuk az iskoláinkat!

1 komment


Rab László

A budaörsi képviselő-testület elvi állásfoglalásban tiltakozik az „iskolaállamosítási” törvénymódosítás ellen.

Wittinghoff Tamás polgármester lapunknak azt mondta: nem értenek egyet azzal, hogy az állami fenntartású oktatási intézményeknél az ingatlanok működtetését is elvennék az önkormányzatoktól, mert így a jövőben nem tudnák biztosítani a gyerekek iskolai ellátásának eddigi szintjét.

Nem tudnák megakadályozni azt sem, hogy az iskolaépületek, bútorok, felszerelések megfelelő karbantartás, felújítás hiá­nyában leromoljanak. A testület egyhangúlag (két fideszes képviselő tartózkodása, egy távolléte mellett) tiltakozik az ellen, hogy az önkormányzatok megkérdezése nélkül lehessen iskolákat átszervezni és megszüntetni, illetve hogy az iskolák vagyonát más települések javára átcsoportosítsák.

Wittinghof Tamás
Wittinghof Tamás
Teknős Miklós / Népszabadság

 

A budaörsi képviselők úgy ítélik meg: az a helyes, ha azok az önkormányzatok, amelyek vállalják az intézmények fenntartását, kapják vissza a működtetés mellé a fenntartói jogot is, természetesen az elvett forrásokkal együtt. Budaörs erre elsőként jelentkezik.

A kormányzati szándékok ellen a múlt héten a budaörsi Illyés gimnázium által szervezett tüntetésen Wittinghoff azt mondta: amikor át kell adni az iskolák működtetését az államnak, az átadási nyilatkozatot nem fogja aláírni. A polgármester érdeklődésünkre azt mondta: ez egy elvi bejelentés volt. Az átadásról is a képviselő-testületnek kell majd döntést hoznia, és várhatóan nemmel fog szavazni. Nemcsak azért, mert ez sérti a rendszerváltás fő célkitűzését, az önkormányzatok szabad önrendelkezését, hanem mert az iskolákban olyan közösségi tereket alakítottak ki, amelyeket civil szervezetek, kulturális és sportegyesületek is használnak. – Az, hogy engedély nélkül be se tehetjük a lábunkat a saját intézményeinkbe, amelyekre az elmúlt években milliárdokat fordítottunk, mégiscsak felháborító – mondta a polgármester. Hozzátette: – Amikor nemet fogunk mondani az államosításra, azért tesszük, mert nem akarjuk áldásunkat adni arra, hogy elveszítsük az iskoláinkat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.