galéria megtekintése

Welsz-ügy: egy év sem volt elég a bizonyítékok feldolgozására

12 komment


Fekete Gy. Attila

Esélyes lehet a történelem leghosszabb ideig tartó iratleltározása címre a 2014 márciusában elhunyt Welsz Tamás által hátrahagyott és egyebek között milliárdos adócsalások leleplezésére is alkalmas teherautónyi irat feldolgozása. Egy éve kezdték a munkát, ám azóta egyetlen új ügyben sem indult nyomozás. Simon Gábor leleplezése sietős volt, adócsalók, eltüntetett milliárdok után viszont már nem sürgős nyomozni.

Welsz Tamás

A szóbeszéd szerint Welsz Tamás „hagyatékával” milliárdos adócsalások, pénzmosások, csődbűntettek sorát leplezhetnék le a hatóságok. Emellett fény derülhetne annak a II. kerületi elitklubnak a titkaira is, ahol tehetős bűnözők és vállalkozók, valamint politikusok szórakoztak, és közben – megfelelő jutalék fejében –, aki kérte, tanácsot és segítséget is kapott, hogyan csökkentheti adóalapját, fehérítheti ki illegális jövedelmeit.

Ismerői szerint e klub egyik prominens alakja volt Welsz is, bár afrikai kapcsolatai révén ő csak a hátteret adta a nagy vagyoneltüntetésekhez. A segítségre szorulók volt APEH-szakértőktől kapták a tanácsokat, miképpen kerülhetik el a lelepleződést egy adóvizsgálat esetén, és hogyan tüntethetik el a hatóság elől nyomtalanul adózatlan jövedelmük egy részét. Állítólag tíz- és százmilliókat fektettek be így magyarok bissau-guineai gyémántbányákba, és más nehezen ellenőrizhető afrikai üzletekbe, amelyek aztán váratlanul bedőltek.

 

Más esetekben a bűnös pénzeket külföldi befektetések hozadékaként tüntették fel, s természetesen legyártották hozzá a szükséges dokumentumokat is. Az egykori hatósági emberek pontosan tudták, hogyan lehet átverni még aktív kollégáikat.

Egyik „hivatalos” forrásunk szerint a II. kerületi klubban politikai hovatartozástól függetlenül gyűltek össze vállalkozók, közéleti emberek. Egy másik forrásunk, aki maga is járt ott párszor, azt állítja, a főleg politikusok körében terjedő szóbeszéddel ellentétben „ez nem egy baloldali klub volt”.

Zavartalanul működött annak ellenére is, hogy több klubtagot megfigyelés alatt tartottak a hatóságok. Welszt például kétszer is „feldolgozta” a titkosszolgálat. Egyszer a külügy jelzése nyomán, amiért bissau-guineai útlevelekkel és rendszámokkal üzletelt. Akkor vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek ellene, ami állítólag kétmilliárdos adózatlan jövedelmet tárt fel Welsznél, de aztán nem történt semmi. Majd képbe került Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatása kapcsán is.

Neve ez idő tájt vált ismertté a médiában, bár nem a fenti ügyek miatt. Előbb a 2006-ban terrorcselekmények miatt lefújt Párizs–Dakar helyett meghirdetett Budapest–Bamako Rally szervezőjeként tűnt fel, később bábáskodott az új nemzeti légitársaságként beharangozott Sólyom Airways születése körül.

Welsz özvegye, Horthy Andrea szerint hírszerző is volt, azt azonban nem hozta nyilvánosságra, kinek dolgozott. A nő könyve szerint már azelőtt likvidálni akarták, hogy kirobbant volna a Simon-ügy.

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese 2014 februárjában kényszerült lemondani, miután az osztrák felügyelet jelzésére adócsalás gyanújával nyomozást indított az ügyészség. Egy bécsi bankban 240 ezer eurót találták a nevén, majd később más pénzintézetekben is Simon-számlákra bukkantak.

A politikus lemondása után Welsz állítólag azzal hívta fel a Nemzeti Nyomozó Irodát, hogy fontos bizonyítékokat akar átadni. Az irodájához tartozó pincéből teherautónyi dokumentumot foglaltak le. A nyomozók Welsz érdi házában is lefoglaltak iratokat, majd elindultak Budapest felé a férfival. A vállalkozó rosszul lett a rendőrautóban, és nem sokkal később meghalt. A szóbeszéd szerint egzotikus méreggel végzett magával. Öngyilkosságával vélhetően megelőzte, hogy azok végezzék ki, akiket elárult, amikor a tengernyi iratot átadta a rendőrségnek.

Mentő ötlet. Welsz Tamás különös ügyeinek egyike: Európából szállított szirénások a sivatagban
Charitymarch.com

Azóta Simon kifizette adótartozását; ha bíróság elé állítják, büntetése korlátlanul enyhíthető. Ám a számlákon talált eurószázezrek eredete ma sem ismert. Ahogy az sem, miért készíttetett Simonnak bissau-guineai útlevelet Welsz. A politikus tagadja, hogy ilyen okmánya lett volna, az ügyészség viszont a hírek szerint megtalálta annak másolatát.

A Simon elleni eljárást elkülönítették a Welsz-ügytől. Egy ideig az ügyészség és az NNI foglalkozott az iratokkal, majd illetékességből átadták azokat a NAV-nak, ahol kezdhették elölről a szortírozást. Ez a NAV szakszóvivője szerint máig sem fejeződött be. Simon leleplezésével ellentétben az adócsalók lebuktatása és az eltüntetett milliárdok felkutatása senkinek sem sürgős.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.