galéria megtekintése

Welsz nem akarta a sírba vinni minden titkát, de utána dobják

22 komment


Fekete Gy. Attila

Túlzás lenne azt állítani, hogy a hatóságok elkapkodták volna a „Welsz-hagyaték” feldolgozását; azoknak a súlyos gazdasági bűncselekményeknek a felderítését, amelyeket a két és fél évvel ezelőtt elhunyt Welsz Tamás utolsó vallomása szerint megannyi irat bizonyít.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Népszabadság érdeklődésére azt közölte, hogy az iratokat – a Legfőbb Ügyészség döntése alapján – a Központi Nyomozó Főügyészség még februárban átvette a NAV-tól. A nyomozás során eddig két személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik „nem közszereplők". A szóvivő – a nyomozás érdekeire hivatkozva – arról nem adott tájékoztatást, hogy mit követett el a két gyanúsított.

Welsz Tamás
Welsz Tamás
Facebook

Az állítólag befolyásos emberek, ismert vállalkozók és alvilági figurák pénzmosásainak, vagyoneltüntetéseinek bizonyítékait tartalmazó teherautónyi iratot Welsz Tamás tisztázatlan körülmények között elkövetett öngyilkossága napján foglalta le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A dokumentumok részben a vállalkozó I. kerületi, Logodi utcában lévő irodájának pincéjéből, részben érdi, erődítményszerű házából valók.

 

Mint emlékezetes: Welsz 2014. március 20-án Érdről tartott a nyomozókkal Budapest felé, amikor – egy „egzotikus méregtől", amelyet feltehetőleg az érdi lakásban vett be – rosszul lett, s egy mentőállomáson meghalt. Ismerősei azóta találgatják, miért vetett véget az életének, s előtte miért adta át addigi „munkássága" súlyosan terhelő dokumentumainak sokaságát az NNI embereinek. Igaz, Welsz feje fölött akkorra már összecsaptak a hullámok: nyakig benne volt a Simon-ügyben. Bebizonyosodni látszott, hogy ő juttatta bissau-guineai útlevélhez Simon Gábort, az MSZP adócsalással vádolt egykori elnökhelyettesét. Okkal feltételezte, hogy a politikai felhangoktól sem mentes ügy nem áll meg Simonnál, s őt is eléri.

Welsz előéletét jól ismerő forrásaink szerint

reális esélye volt annak, hogy rövidesen kártyavárként dől majd össze az, amit Welsz a megelőző évtizedekben felépített.

Simon lelepleződése azt is feltételezte, hogy ezúttal nem állnak le a hatóságok, mint korábban, amikor illegális útlevél- és más furcsa ügyletei miatt a Külügyminisztérium feljelentette. Pedig akkor még a titkosszolgálat is rászállt, és az elrendelt vagyonosodási vizsgálat milliárdos eltitkolt jövedelmet állapított meg nála. Mégsem történt semmi.

Welsz számos ügyet megúszott.

Miközben több hatóság is vizsgálódott körülötte, azon volt, hogy a terrorveszély miatt elmaradt, 2006-os Dakar-rali helyett megszervezte a Budapest–Bamako-ralit. Később feltűnt a Malév utódjának szánt Sólyom Airways körül is. Ismerői szerint bissau-guineai kapcsolatai révén – jó pénzért – igazolásokat szerzett a vagyonuk valódi eredetét a hazai adóhatóság elől eltüntetni kívánó magyaroknak. Egybecsengő információk szerint ebből lettek Welsz milliárdjai.

Tevékenysége és kiterjedt politikai, közéleti kapcsolatai miatt okozott meglepetést, hogy miután az iratok a rendőrség kezébe kerültek, nem indult azonnal, nagy erőkkel nyomozás az ügyben.

Helyette az NNI átadta a dokumentumokat az ügyészségnek, majd a NAV-hoz kerültek a papírok: ott bő egy éven át rendszerezték azokat, majd visszaküldték a feladónak, mert az ügyészség a saját hatáskörbe vonta a nyomozást. Akik ismerték Welsz dolgait, állítják: két év bőven elég volt a nagy megbízóknak, hogy legalizálják vagyonukat, illetve eltüntessék a Welsszel kidolgozott csalás nyomait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.