galéria megtekintése

Navracsics egyetemének kellhet a hely, 1200 diák bánja

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 16. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A kormány márciusi döntésének értelmében megszűnik a fővárosi középfokú egészségügyi képzés bázisműhelye, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola. A tanárokat és a diákokat más intézményekbe irányítják át. Az épületet vélhetően a közszolgálati egyetem kapja meg.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) levelét április 13-án postázták. Ebben Halász József, a szakképzés-szervezési főosztály osztályvezetője közölte, hogy „a kormány március 18-i ülésén elfogadta a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola jogutóddal történő megszüntetéséről szóló jelentést”.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tőszomszédságában lévő középiskola jogutódja július 1-jétől a XIX. kerületi Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola lesz, a köznevelési és szakképzési feladatok „másik Klik által fenntartott szakképző iskolába olvadnak be”.

A három szakmacsoportot oktató intézmény tanulói és tanárai hat másik budapesti iskolában folytatják tanulmányaikat és a tanítást. Az egészségügyi szakmákat (csecsemőápoló, mentőápoló stb.) oktató szekció más egészségügyi iskolákba, illetve az Ybl Miklós Építőipari Szakképző Iskolába kényszerül.

 

A tanárok és a diákok nem értik a sietős döntést, noha évek óta,

a Navracsics Tibor által mentorált Nemzeti Közszolgálati Egyetem színre lépése óta érzik a kést a torkukon.

A Ludovika főépülete mellett álló szakközépiskola – melynek felújítására tíz éve hárommilliárd forintot költött a főváros – ugyanazon a helyrajzi számon szerepel, mint az egyetem.

Tiltakoznak a tanárok

Cikkünk megjelenése után kaptuk a hírt: megtámadja a Pedagógusok Szakszervezete a kormánynak döntését az iskola bezáratásáról. Részleteket itt olvashatnak.

Az Orbán-kormány első éveiben felröppentek a hírek arról, hogy az egészségügy háttérszakmáit oktató iskolának mennie kell, de aztán mégis maradhattak. Még tavaly ősszel is megjelent olyan újságcikk, mely szerint az egyetem mellett lévő Természettudományi Múzeum és a Ludovika régi tiszti kaszárnyájából kiépített szakközépiskola – speciális demonstrációs termeivel és negyvenezer kötetes könyvtárával – megmenekülhet.

Tíz éve hárommilliárdból újították fel az iskolát, még nem tudni, hogy kik költöznek a helyére
Tíz éve hárommilliárdból újították fel az iskolát, még nem tudni, hogy kik költöznek a helyére

Márciusra azonban megváltozott a helyzet. A Klik az iskolában nyilatkozattételi tilalmat rendelt el, ám a diákok hamar szétkürtölték a hírt. A tanulók azt kérdezgetik tanáraiktól, hová mennek, a tanárok körében pedig erős a félelem, hogy

az új helyeken a közismereti tantárgyakat oktató pedagógusoknak nem jut hely.

A szaktanárok, akik 18 szakma ismereteit oktatják, féltik az évtizedek alatt kialakított speciális termeket, és azt a jól működő alapítványi kapcsolatot, melynek révén szegénysorból érkező tanítványaik svéd, holland, finn és német csereprogramokon is részt vehettek. A diákok megfogalmazták, hogy Raoul Wallenberg neve és magatartása kötelezte őket a toleráns gondolkodásra.

Most a hatalom nemcsak az iskolájukat szünteti meg, de a nevet is elveszi a régi és a mai „raoulosoktól”. Az iskolában – mely 2004 óta viseli a zsidókat mentő svéd diplomata nevét – jelenleg 43 osztályban folyik az oktató-nevelőmunka, a 9–12. évfolyamokban érettségit lehet szerezni, az érettségi utáni nappali képzésben egészségügyi, szociális és pedagógiai szakmákat oktatnak, a szakiskola hároméves, az iskola felnőttképzési programjában levelező és esti osztályokat működtetnek.

A név nélkül nyilatkozó tanárok elmondták, a lefejezést bejelentő levél megszületése után ellátogatott az iskolába az osztályvezető, akitől megkérdezték, mit mondjanak a diákoknak, mi az iskola megszűnésének oka. A Klik embere azt tanácsolta,

nem kell indokolni, mert a fenntartónak sem kötelessége megindokolni a döntést.

Állítólag az is elhangzott, hogy a döntés nem végleges, és hogy a Klik összegyűjti a tanárok véleményét.

A diákok tüntetést kezdeményeztek, amelyet később az iskolavezetők kérésére úgy módosítottak, hogy hétfőn fórumot tartanak a szülői szervezetek és a diákönkormányzat aktív részvételével.

„A kormány korábban már tárgyalt a Ludovika téri fejlesztésekről” – olvasható a Klik lapunknak megküldött válaszában. „A Klik ezért elkezdte az érdemi egyeztetést az iskola jövőjével kapcsolatban, mindvégig szem előtt tartva azt a célt, hogy az oktatás zavartalan legyen, a diákok helyzete pedig rendezett maradjon. Természetesen, a cél továbbra is a diákok megfelelő szakképzése, melynek érdekében a Klik a szükséges lépéseket megteszi, így a diákok elhelyezéséről, képzésének folytatásáról gondoskodni fog” – közölték.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.