galéria megtekintése

Két percet szánt a Wallenbergre a kormány

Fegyelmivel fenyegetik a megszüntetésre ítélt iskola vezetőit; a diákok kétszer is utcára vonulnak a héten.

A szerdai kormányülésen napirendi pont volt a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola megszüntetésének ügye is. Értesülésünk szerint a kormány mintegy két percen át foglalkozott a kérdéssel, s a döntés az: iskolának július első napján mennie kell, helyére a Nemzeti Közszolgálati Egyetem költözhet. Az iskolamegszüntetéssel kapcsolatos tiltakozásokkal a kormány nem foglalkozott.

Nem adják fel a wallenbergesek
Nem adják fel a wallenbergesek
Korponai Tamás / Népszabadság

A kérdés egyébként már 2011-ben felvetődött, a döntés – melyről Halász József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ főosztályvezetője azt mondta hétfőn, nem végleges – már a március 18-i kormányülésen megszületett.

 

Igaz, a fenntartónak végül csak az a feladata maradt, hogy kezelje a döntés nyomán kialakult konfliktushelyzetet, és találjon helyet a főváros más iskoláiban az 1200 diáknak és a 70 tanárnak.

A KLIK tervei szerint hat másik középiskolába irányítanák át a középfokú egészségügyi képzés budapesti bázisának számító Wallenberg diákjait.

A tiltakozások hatására Balog Zoltán kedden az M1 Híradójának azt nyilatkozta, hogy „jó híréhez méltó körülmények közé költözik majd a fővárosi Raoul Wallenberg szakközépiskola". Az erőforrás-miniszter szerint a szakközépiskolának azért kell kiköltöznie az épületből, mert az az NKE Ludovika Campusának része.

Miközben zajlik az iskola körüli ködösítés (a KLIK a szülők és a pedagógusok véleményét kérte, miközben kormányzati szinten már rég meghozták a döntést), a háttérben mindennaposak a fenyegetések. A Wallenberg iskola vezetői azt az üzenetet kapták, hogy fegyelmit kaphatnak, ha továbbra is megszólalnak a nyilvánosság előtt.

A KLIK nyilatkozatstopot rendelt el a tanárok számára, és nem sajtónyilvános eseménynek minősítette az indulatos véleményeket tartalmazó szülői fórumot is. Ezen a diákok képviselője, a közalkalmazotti tanács vezetője és Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke is elfogadhatatlannak nevezte az eljárást, a szakszervezet pedig kilátásba helyezte, hogy bíróságon támadja meg a döntést.

Kicsöngettek
Kicsöngettek

A diákok péntekre tiltakozó gyűlést szerveznek, a demonstráció délután háromkor kezdődik, a tanulók az Arany János utcából vonulnak az EMMI épülete elé. A diákok csatlakoznak a szerda estére meghirdetett felsőoktatási demonstrációhoz is.

Legutóbb hétvégén tüntettek a wallenbergesek, körülbelül ötszázan vettek részt a "zártnak" szánt fórumon:

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.