galéria megtekintése

Vörösiszap: „A bíróság futni hagyta a bűnösöket”

12 komment


Boda András

Kevesen, ám annál elkeseredettebben tiltakoztak a Veszprémi Törvényszék előtt a vörösiszap-per elsőfokú, a vádlottakat felmentő ítélete miatt. A katasztrófa sújtotta települések, Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely polgármesterei által szervezett tüntetésen igazságot és felelősöket követeltek.

Egyelőre több az újságíró, mint a tüntető – jelentette rádión felettesének a Veszprémi Törvényszék elé kivezényelt rendőrök egyike alig negyedórával a vörösiszap-per elsőfokú, minden vádlottat felmentő ítélete miatt meghirdetett csütörtöki demonstráció kezdete előtt. Ez pedig azt sejttette, kurdarcot vall a jobbikos Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere, aki a város honlapján azzal buzdította a térségben élőket: „Legyünk minél többen, mutassunk erőt, ne fogadjuk el a bíróság I. fokú ítéletét, mely nincs arányban a 2010. október 4-én történtekkel."

Noha Kolontárról, Devecserről és Somlóvásárhelyről alig negyvenen utaztak Veszprémbe, kiderült, hogy ennyien is elegen vannak ahhoz, hogy tolmácsolják a térségben élők csalódottságát.

Tili Károly, Kolontár független polgármestere a rá jellemző szűkszavúsággal mondott beszédet: – Ha nem természeti katasztrófa történt, akkor valaki hibázott. Nem akarunk ítélkezni, nem akarunk nyomást gyakorolni, de

 
ezt az ítéletet mi így nem tudjuk elfogadni.

Ferenczi Gábor, aki már a katasztrófa után vette át Devecser irányítását, indulatosabban fejtette ki véleményét: – Ebben az ügyben jogszolgáltatás történt, nem igazságszolgáltatás. Elfogadhatatlan, hogy még mindig nincs felelőse egy olyan katasztrófának, amelyben tíz ember meghalt, több mint kétszáz megsebesült, otthonok százai megsemmisültek, és összesen százmilliárdos kár keletkezett. Addig tüntetünk, amíg végre valós igazságszolgáltatás történik.

És hogy mi lenne a szerinte valós, elfogadható igazságszolgáltatás? Ezt a kérdést a jobbikos polgármester is feltette magának, de a megközelítésén fordítva adott választ: „Az biztosan nem, hogy senkit nem vonnak felelősségre.” Persze – jegyezte meg –,

az sem lenne jó, ha egy kisember lenne a bűnbak, s a tározó gátőrét vagy szivattyúkezelőjét büntetnék meg.

Somlóvásárhely független polgármestere, Marton Zsolt rövid beszéde elején két kérdéssel jelezte, talán nem csak a bíróság lehet hibás. „Miért épp a törvényszék előtt gyűltünk össze? Miért nem az ügyészség előtt? Azért, mert a döntés itt született” – válaszolt, mintha csak azt üzenné: a térségben élőket nem érdekli, hogy a nyomozó hatóság, a vádhatóság vagy a törvényszék hibázott-e, mert csak az elfogadhatatlan végeredmény számít nekik. Az, hogy ma sincs felelős.

Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője – ő vezette a vörösiszap-katasztrófa okait vizsgáló parlamenti bizottságot – különösebb hezitálás nélkül ítéletet hirdetett a törvényszék előtt. Szerinte annak idején a bizottság kétséget kizáróan feltárta, hogy a tározó túl volt töltve, ráadásul a X-es kazettában az engedélyektől eltérően nem iszap volt, hanem egymillió köbméter folyékony állapotú anyag, ezért volt olyan borzalmas a pusztítás. Kepli a büntetésről is szólt, szerinte szó sem lehet másról, csak letöltendő börtönről. A jobbikos politikus végül a törvényszéket bírálva, az ügyészség munkáját elismerve mondta azt: „a vádirat és az ítélet között nincs összefüggés”.

A tüntetők szerint jogszolgáltatás történt, nem igazságszolgáltatás
A tüntetők szerint jogszolgáltatás történt, nem igazságszolgáltatás
Teknős Miklós

A demonstráción megjelentek közül többeket is kérdeztünk az ítéletről. Koma István, aki Budapesten lakik, és se rokona, se barátja nem él a katasztrófa sújtotta térségben, csak azért utazott Veszprémbe, hogy tüntessen, annyira dühítette az ítélet.

Szerinte „felháborító, tarthatatlan, amit a bírónő művelt”. Felvetettük neki, hogy Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke mondta azt az ügyben: az igazság mindig adott, de, hogy erről mi derül ki a büntetőeljárás során, az valamennyi szereplőn, a nyomozóhatóságokon, a nyomozást felügyelő és a vádat képviselő ügyészségen, a védőn múlik. Koma István erre annyit mondott: – Azt én nem tudom, hogy az ügyészség miként dolgozott, de, hogy a bíróság futni hagyta a bűnösöket, az biztos.

Az Ajkán élő Tokolics Gyula, akinek anyósa és apósa veszett oda a tragédiában, úgy foglalta össze véleményét: – Nem örülök ennek az ítéletnek. Én azt hiszem, senki nem végezte jól a munkáját. Mert olyan tényleg nincs, hogy senki nem felelős tíz ember haláláért. De hiszek abban, hogy majd a másodfokú eljárás igazságot hoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.