Vörösiszap: Ma kimondják, ki a felelős az áldozatokért

Tizenöt ember sorsáról dönt csütörtök délelőtt a Veszprémi Törvényszék. Szabó Györgyi tanácsvezető bíró első fokon azt mondja ki: terhel-e személyi felelősség valakit a 2010-ben történt kolontári gátszakadásért, a vörösiszap-ömlésért, tíz ember haláláért. A bírónő előreláthatólag másfél napig indokolja majd a verdiktet.

Devecserben és Kolontáron is várják az ítéletet
Devecserben és Kolontáron is várják az ítéletet
Móricz-Sabján Simon

A tragédiát követően a cég fizikus végzettségű vezetőjét és még 14 embert állítottak bíróság elé halált okozó gondatlan közve­szély­oko­zás vétségének gyanúja miatt. A bíró és a két ülnök 60 ezer oldal nyomozati okiratot nézett át, a tárgyalás 248 napon át tartott. A különböző szakértői és tanúi vélekedések szerint a szerencsétlenségnek oka lehetett a tervezési hiba, a nem megfelelő területre történő építkezés, a föld megsüllyedése, emberi mulasztás és felelőtlenség is.

A többnyire már jogerősen lezárult polgári perekről Magyar György ügyvédet kérdeztük, ő képviselte a legtöbb sértettet az ügyben. Szerinte jogos felháborodást keltett, hogy a kormány felhívására az emberek által összeadott adományokat nem közvetlenül a károsultak kapták. Ők egyébként a Mal Zrt. felszámolásából keletkező pénzekre sem számíthatnak, egyrészt, mert még tart ez a folyamat, másrészt a magánszemélyek kifizetése az utolsók között történhet meg. Magyar szerint még nem lehet tudni, hogy van-e olyan egyéb kárigény, ami már nem a Malt mint társaságot, hanem egyes személyeket érint.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.