Vona: a Jobbik nem rasszista, sőt!

A Jobbik nem szélsőséges, de radikális. Többet tett a cigányokért, mint a politikai elit húsz év alatt. A melegfelvonulást minden törvényes eszközzel megakadályozzák. Főként politikai akarat kérdése, hogy felvirágozzon és munkát adjon a hazai mezőgazdaság, emellett meg kellene adóztatni a multikat és a kereskedelmi adókat. Vona Gábor-interjúk az Indexen és az Origón.

Egyáltalán nem tartja szélsőségesnek a Jobbikot Vona Gábor pártelnök - erről az Origónak adott interjúban beszélt a politikus. Úgy vélte, az a szélsőséges, aki az alkotmányos rend megdöntésére tör erőszakkal, törvénytelen eszközökkel. "Mi betartjuk a demokratikus játékszabályokat, (...) betartjuk a törvényeket. Ha azt mondja valaki, hogy radikálisak vagyunk, azt vállalom. De nem azért, mert habzó szájjal születtem vagy Molotov-koktél volt a jelem az óvodában, hanem azért, mert a helyzet radikálisan rossz és úgy érezzük, hogy csak radikális beavatkozással lehet kimenteni az országot ebből a helyzetből."

Vona Gábor
Vona Gábor

Vona az Indexnek is interjút adott, ebben arra a kérdésre, magyarnak tartja-e a cigányokat, azt felelte: "azokat igen, akik azt gondolják, hogy ez az ő hazájuk, és nem olyan országnak tartják, amit kiszipolyozni, lerabolni, legyilkolni kell." "Ha azt halljuk, hogy késelés, uzsorázás, fatolvajlás, színesfémlopás, két család tömegverekedése, akkor - ne legyünk képmutatóak - mindannyian tudjuk, hogy ezek az elkövetők cigányok lehettek. Ez nem előítélet, ez tapasztalat, ez az igazság." - jelentette ki.

A melegfelvonulással kapcsolatban megjegyezte: minden törvényes eszközt igénybe fognak venni annak megakadályozására, "egy normális homoszexuális sem akar vonulgatni az utcán paprikajancsinak öltözve. Ezt beteges provokációnak tartom, aminek nincs helye" - hangsúlyozta. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: "visszaköveteli" a meleg szót, amelyet arra kellene használni, amit jelent. "Nem szeretném, ha azt mondom, meleg reggelre ébredtem, az azt jelentené, hogy csupa homokos nézett be az ablakon."

A Jobbik elnöke szerint a Magyar Gárda felvonulásai törvényesen bejelentett tüntetések, általában a közbiztonság erősítése céljából. Vona szerint a rasszizmus az, amikor "a politikusok a cigánykérdésről a médiában és a parlamentben nem beszélnek, viszont a büfében, amikor falatoznak, akkor szalonrasszisták. Tudják nagyon jól, hogy mi zajlik vidéken, tudják, hogy valamit tenni kéne, de azért az ebéd mégis azzal ér véget, hogy egy konzervért egy szavazat nagyon jó üzlet." Azzal, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda rákényszerítette a politikát, hogy ezzel a kérdéssel többet foglalkozzon, az elmúlt húsz évben a legtöbbet tette a cigányságért.

Hozzátette: olyan "szociális és rendvédelmi" törvényeket kell hozni, amelyek rákényszerítik a cigányságot az asszimilációra. Ilyen lenne a Btk. szigorítása, a csendőrség felállítása közmunkához kötnpék a rendszeres szociális segélyeket, három gyerek felett pedig a családi pótlékot adókedvezményként adnák.

Az Indexnek ezzel kapcsolatban azt is mondta, munka abból is lenne, ha a magyar mezőgazdaság (amely szerinte akár 30 millió embert is el tudna látni) akár az EU-val is konfrontálódva keleti piacok felé nyitna. Vona szerint a mezőgazdaság felvirágoztatása "elsősorban politikai akarat kérdése". Emellett újabb adókat vetne ki a multikra, és ugyancsak megadóztatná a kereskedelmi tévék és rádiók reklámbevételeit.

Mint mondta, megvan a veszélye, hogy az EP-választáson kapott 15 százalékkal túlnyerte magát a Jobbik, de ennél több szavazatot akarnak az országgyűlési választáson. "Kormányzati tényezővé szeretnénk válni, de lehet, hogy ehhez az első ciklusban ellenzéki szerepkörön át vezet az út. (...) Az MSZP zuhanórepülésben van, a Fidesz lassan csúszik a lejtőn, két körömmel kapaszkodva, de azért megy lefelé és lehet, hogy kormányra kerülésük után átváltanak az MSZP fokozatába. Amikor kormányozni kell, nem tud tovább bujkálni Orbán Viktor, aki 8 éve nem vállalja a kormányzati felelősséget."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.