Vona: Nem is vagyunk nácik

A Jobbik nem náci, nem nyilas párt, a néppárti Jobbik visszautasítja, hogy politikai karanténba akarják zárni a politikai ellenfelei – jelentette ki a Jobbik elnöke hétfőn Gyöngyösön, sajtótájékoztatón.

Vona Gábor pártja tapolcai időközi országgyűlési választáson elért győzelmét értékelve úgy fogalmazott, hogy sikerük mérföldköve volt az elmúlt 25 évnek. Tapolca a 2018-as választások főpróbája is volt egyben, mindenki felvonultatta, amire képes volt: a Fidesz Orbán Viktort és Kubatov Gábor csapatait, a baloldal az MSZP elnökét és Gyurcsány Ferencet - tette hozzá.

Felidézte: már a választási győzelem éjszakáján történelmi győzelemnek nevezte Rig Lajos mandátumszerzését. Egyrészt a Jobbik megszerezte történetének első egyéni mandátumát, ami belépő volt a nagy párttá váláshoz, másrészt 1990 óta eddig még nem szerzett egyéni mandátumot olyan párt, amely nem volt részese a rendszerváltozásnak – mondta Vona Gábor. Hozzátette: a rendszerváltozást a Jobbik hazug és elsikkasztott politikai eseménynek tartja.

Az ellenzéki pártelnök arról is beszélt: a győzelmet különösen örömtelivé teszi számukra, hogy - a Fidesszel ellentétben - a Jobbik pozitív, programközpontú kampánnyal nyerte meg a választást.

Vona Gábor szavai szerint Tapolcán a 21. század nyert a 20. századdal szemben. A Fidesz és az MSZP a 20. század problémáival foglalkozik és 20. századi reflexeket mutat, míg a Jobbik 21. századi hozzáállással 21. századi kérdésekkel kíván foglalkozni.

A magyar politikában egyre inkább ez lesz a vízválasztó, a 19-20. századi "jobb- és baloldal, konzervatív, liberális, szocialista" politikai kategóriák egyre inkább kiüresednek – mondta.

Arról is beszélt, hogy míg a veszprémi időközi választáson az volt a tét, hogy van-e kormányváltó hangulat, addig a tapolcain az, hogy van-e kormányváltó erő. Ez utóbbi választás azt üzente, hogy a Jobbik képes megverni a Fideszt, a Jobbik a kormányváltó erő.
Vona Gábor kijelentette: a tapolcai választókerületben szerzett győzelem a Jobbik 2013 szeptembere óta tartó néppártosodási folyamatát is visszaigazolta.

A pártelnök kitért arra is, hogy a Jobbikban zajló, a sajtóban "cukiságkampányként" pejoratív módon emlegetett folyamat – a sugalmazásokkal szemben – nem szerepjáték, hanem 2013 szeptemberében eldöntött politikai stratégia. Ennek lényege - húzta alá Vona Gábor -, hogy a Jobbik, programjának alapértékeit megőrizve, olyan politikai stílussal és hozzáállással, polgári formában fordul az emberek felé, hogy azzal a legszélesebb társadalmi rétegek számára vonzóvá váljon. "A néppárti Jobbik lényege a határozott program és a nyugodt erő, ezt képviseljük, ennek elegyét kínáljuk a magyar társadalom számára" – mutatott rá.

Azt is mondta, hogy az irigykedők rendszeresen nácizzák, nyilasozzák a Jobbikot. Ezt a lejárt lemezt már le kell venni a lemezjátszóról, hiszen nem vezet sehová, amit a tapolcai választás is bebizonyított - tette hozzá. Azt is mondta: előfordultak vállalhatatlan vadhajtások, de ezeket ők fogják lenyesni. Egy párt lényét nem néhány tagjának Facebook-bejegyzése minősíti, hanem programja, vezetőségének nyilatkozatai, az elnök iránymutatásai - jelentette ki Vona Gábor.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.