galéria megtekintése

Vona négyszemközt beszélné meg Orbánnal az alkotmánymódosítást

22 komment

NOL/MTI

A Jobbik támogatja az alaptörvény módosítását, hiszen eredetileg ők találta ki ezt. Vona Gábor, a miniszterelnökkel ellentétben nem tartja fényes sikernek a népszavazást, szerinte nyolcmillióról tornázták le 3,3 millióra a kvótát elutasítók számát.

Négyszemközti találkozóra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt Vona Gábor, a Jobbik elnöke, hogy megbeszéljék az úgynevezett betelepítési kvóták elleni alaptörvény-módosítás támogatását. Vona szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, erre azért van szükség, mert csak a Jobbik tudja biztosítani a kétharmados támogatást az alkotmánymódosításhoz (az alaptörvény módosításához az összes képviselő kétharmadának szavazata szükséges, ilyen a többséggel a Fidesz-KDNP nem rendelkezik).

fotó: MTI

A Jobbiknak már van egy alaptörvény-módosító javaslata az Országgyűlés előtt, amely a parlamenti hozzájáruláshoz kötné harmadik országbeli – vagyis nem EU-s – állampolgárok Magyarországon történő „átmeneti vagy tartós jellegű letelepítését", függetlenül attól, hogy milyen jogcímen történik. Vona szerint ők nem csinálnak presztízskérdést abból, hogy kinek a javaslatát fogadja el a parlament, a lényeg, hogy a módosítás megfelelő legyen.

 

A jobbikos a javaslatról a parlament egyelőre még nem tárgyalt, de Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kedden, egy kérdésre válaszolva azt mondta: azért nem tudják támogatni a Jobbik javaslatát, mert az kivezetné az országot az Európai Unióból. Ezzel szemben – mondta Kósa – a kormány tervezett, de még be nem nyújtott javaslata kompatibilis lenne az EU-tagsággal. Ezt az állítást Vona kedden visszautasította.

Orbán Viktor kedden arról beszélt, hogy négy ponton módosítanák az alaptörvényt, de csak egyet ismertetett szövegszerűen. E szerint „a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés." Vona azt mondta: mivel az ördög a részletekben rejlik, kíváncsian várják a teljes javaslatot.

A kormányfő kedden arról is beszélt, hogy a népszavazással „új egység" jött létre. Vona szerint viszont „új megosztottság", mivel a kvótát Magyarországon nyolcmillió ember utasítja el, de ezt a kormánynak sikerült letornáznia 3,3 millióra. A Jobbik azokat is képviselni kívánja, akik nem mentek el a népszavazásra, de ettől függetlenül elutasítják a kvótarendszert.

Vona és Orbán négyszemközti találkozója azért is érdekes lenne, mert hétfőn a két politikus közt heves szóváltás volt a parlamentben. A Jobbik elnöke lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, aki személyeskedve vágott vissza: azt állította, hogy a Jobbikot valamilyen, meg nem nevezett érdekkörök vásárolták meg, Vonát pedig többször is azzal cukkolta, hogy a  "fodrász és konditerem" tölti ki az idejét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.