galéria megtekintése

Vona elővág, a harc nyitott

Nem annyira a radikálisokat, inkább saját belső ellenzékét szorítaná ki a Jobbik elnökségéből Vona Gábor. Ezt támasztja alá, hogy az egykori szkinhedvezér, Sneider Tamás alelnök maradhat, ­Toroczkai László pedig az lehet. Vona lapunknak azt mondta: ha a kongresszus nem fogadja el az általa javasolt stratégiát, érteni fog belőle. Vannak, akik szerint a pártelnök elszámolta magát.

Vona Gábor a 2018-as választásokra készülve leszámol a belső ellenzékével – így értékelték jobbikos források azt, hogy a pártelnök vétót emel négy alelnökjelölttel szemben a május 29-i kongresszuson. ­Apáti Istvánt, Hegedűs Lorántnét, Novák Elődöt és Szávay Istvánt váratlanul érte a hír, mind a négyen azt nyilatkozták, nem értik Vona döntését, hiszen vitáik ellenére eddig mindig lojálisak voltak az elnökhöz.

Bár a Jobbik alapszabálya valóban biztosít egyfajta vétójogot az elnöknek, forrásaink szerint meglehet, hogy Vona elszámolta magát. Ha ugyanis valaki megszerzi az alapszervezetek tíz százalékának a támogatását, jelöltté válik a kongresszusra, akármit gondol is róla az elnök. Közülük választhat ki nyolc jelöltet a pártelnök, miután maga is átesett a megmérettetésen. A küldöttek már csak ezekre a nomináltakra szavazhatnak. Vagyis ahhoz, hogy Vona megakadályozhassa a neki nem tetsző jelöltek elnökségbe kerülését, lennie kell nyolc olyan, hozzá közel álló politikusnak, aki elérte a tíz százalékot, hiszen csak így tudja „leszorítani” a szavazólapról a nem kívánt jelölteket. Az alapszabály szerint nyolcnál kevesebb nevet nem lehet a kalapba dobni. Végül a legtöbb szavazatot szerző hat politikus lesz alelnök.

Úgy tudjuk, a jelenlegi elnökségből Sneider Tamás és Z. Kárpát Dániel biztosan újraindul a posztért. Mindketten Vona támogatói, ­Sneider a mostani vitában nyíltan az elnök mellé áll. A pártelnök egyébként azt nyilatkozta, szeretné, ha „sikeres polgármesterek” kerülnének az elnökségbe. Eddig az ózdi Janiczak Dávid és a Tiszavasvárit irányító Fülöp Erik nyilatkozott arról, hogy az elnök bátorítására indul. Vona kapacitálta Dobó Zoltán tapolcai polgármestert is, aki ezt elismerve lapunknak azt mondta: városvezetőként és a megyei közgyűlés tagjaként nem jutna elég ideje az alelnöki munkára, ezért passzol.

 

Lapunk több forrásból is úgy értesült, Vona szeretné, ha a menekültügyben magát exponáló ásotthalmi polgármester, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója, Toroczkai László is jelöltetné magát. Toroczkai lapunknak elismerte, hogy az utóbbi időben többen megkeresték azzal: induljon. Ő időt kért, egyelőre tájékozódik, ugyanakkor azt hangsúlyozta, „egyetért a néppártosodással”. Indulása azért lenne meglepő, mert egyelőre nem tagja a Jobbiknak. Forrásaink szerint azonban mentesíthetik őt a várakozási idő alól.

Kemény mag

Egy csütörtöki budapesti konferencián Kmetty Zoltán, a Nézőpont Intézet szakértője arról beszélt, hogy a Jobbik a 2014. őszi 12 százalékos indulásról 2015 első negyedévére 17 százalékra ért fel a tapolcai siker után, de ezt nem tudták megtartani, és 11 százalékra csökkent a támogatottságuk, azaz nem lett hosszú távon jobbikos szavazó azokból, akiket a párt fel tudott szívni. Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research vezetője szerint a Jobbik szavazótáborának mindössze 53 százaléka, 600-700 ezer ember tekinthető a magnak. Ebben a helyzetben a pártnak nem az a feladata, hogy új szavazókat szerezzen, hanem, hogy a már meglévő, gyengébb kötődésűeket megtartsa. A tipikus Jobbik-szavazó egyébként 30 év alatti, érettségizett vagy diplomás, beosztással jön ki a jövedelméből, az alsó középosztály vagy középosztály tagja, kisvárosban vagy községben él, de szeretne feljebb jutni. (H. M.)

Ugyanakkor a pártban forró téma az „álláshalmozás” – a Fideszt rendszeresen támadják ezzel –, így sokan nem néznék jó szemmel, ha a Jobbik polgármesterei a párt alelnöki székeibe is beülnének. Vona viszont valóban sokat nyerne: az országos politikában járatlan városvezetők aligha mennének szembe az akaratával.

Vona Gábor áramvonalasít: a szkinhedes múlt és az országos politikában való járatlanság nem akadály, az ellenszegülés viszont az
Vona Gábor áramvonalasít: a szkinhedes múlt és az országos politikában való járatlanság nem akadály, az ellenszegülés viszont az
Kovács Tamás / MTI

A párton belüli felzúdulás miatt most az is elképzelhető, hogy Vonának nem lesz meg a nyolc jelöltje, így kénytelen lesz a belső ellenzékhez tartozó jelöltek nevét is a kalapba dobni. Ráadásul Toroczkai bevonása nyíltan cáfolná azt az indoklást, hogy a kormányra készülő Jobbiknak meg kell szabadulnia a radikálisoktól.

Nem lesz könnyű Vonának párton belül eladnia, hogy a radikálisoknak fordít csak hátat. A négy nemkívánatosnak nyilvánított jelölt közül csak Novákot és Hegedűsnét sorolják egyértelműen a párt szélsőségesei közé, Apátit és a korábban évekig az ELTE bölcsészkarának hallgatói önkormányzatát vezető Szávayt – radikális megnyilvánulásaik ellenére is – inkább reálpolitikusnak tartják.

Ugyanakkor szkinhed múltja ellenére alelnök maradhat Sneider Tamás, akiből parlamenti alelnököt is csinált Vona. Sneider egy tegnapi beszélgetésen maga is cáfolta, hogy a radikális és a mérsékelt irányvonal szembenállásáról van szó. Az MTI tudósítása szerint „ironikusan” azt mondta: „ha egy szkinhedvezér sem szerepel a radikálisok között, akkor ott már komoly probléma van”. Szerinte mindössze annyi történt, hogy Vona olyan embereket – például polgármestereket – látna szívesen az elnökségben, akik „rendszereket tudnak működtetni”.

Forrásaink szerint azonban inkább arról lehet szó, hogy Apáti és Szávay az elnökségi üléseken gyakran bírálta az elnököt, Novák pedig kifejezetten ellenezte a Jobbik néppárttá formálását, a cukiságkampányt. A viták miatt számos lényeges kérdést Vona egy idő után már nem is terjesztett az alelnökök elé, inkább politikai tanácsadóival – ahogy az ötfős csoportot a pártban nevezik: „a tröszttel” – egyeztetett. A mostani helyzetet az teszi pikánssá, hogy információink szerint „a trösztben” a most megtagadott Szávay testvére, Szávay László is helyet kapott.

Török Gábor: Vona szabad kezet kaphat

Vona Gáborral ellentétben Török Gábor politikai elemző lát „fideszesedési” jeleket a Jobbikban. Abban az értelemben legalábbis, ahogy annak idején Fodor Gábor távozása a Fideszből sokak számára hihetővé tette a párt elfordulását a liberális iránytól. Török úgy véli: minél nyilvánvalóbb, minél hangosabb a radikálisok kiszorításáról szóló üzenet a Jobbik esetében, annál hasznosabb a néppárti fordulat elhitetésének szempontjából.

Török átgondolt stratégiát lát Vona lépése mögött, amelynek fő célja a szavazatszerző képesség növelése: „nem koalíciós partnereket, hanem szavazókat gyűjtenek”, miközben a külvilágnak is üzennek. Amennyiben Vona Gábor sikerrel menedzseli a mostani helyzetet – amit megnehezíthet, hogy „Toroczkai egymaga felér a három kiszorított radikális alelnökkel” –, akkor az elemző szerint a pártelnök szabad kezet kap a párt átalakítására, ám előbb-utóbb néhány saját korábbi mondását és cselekedetét is újra kell majd értékelnie. (Munkatársunktól)

A pártelnök hónapok óta készül belső ellenzéke megtörésére. Október közepén – arra hivatkozva, hogy az elnökség és a képviselőcsoport munkáját szét kell választani – teljes sorcserét hajtott végre a frakció élén. Ekkor veszítette el frakcióvezető-helyettesi posztját a pártban nagy népszerűségnek örvendő alelnök, a kormányzati előkészítő bizottságot irányító Volner János.
Több forrásunk is megerősítette: Vona és bizalmasai az utóbbi hónapokban arról beszéltek, a pártvezetésnek azért kell egységesnek lennie, hogy a Jobbik 2018-ra kormányképes legyen. Éppen ezért folyamatosan tárgyaltak üzleti körökkel, kopogtattak a nagykövetségeknél, hogy szalonképessé tegyék a pártot, sőt, információink szerint egyes kormányzati körökkel is voltak egyeztetéseik. Ha Vona akciója sikeres lesz, két legyet üthet egy csapásra: elmondhatja, hogy leszámolt a „radikálisokkal”, másrészt háttérbe szoríthatja ellenzékét is.

Novák Előd tegnap azt közölte, a párt alelnökeként a garanciája kíván lenni annak, hogy a Jobbik nem megy bele elvtelen kompromisszumokba. „Kormányra kell kerülnünk, de nem minden áron” – mondta, majd ennél is nyíltabban üzent Vonának:

„Elfogadtam, hogy kinevezheti akár sokakban komoly ellenérzéseket kiváltó tanácsadóit, a frakcióelnökség tagjainak általa történt kijelölését is elfogadtuk, de azért szerintem az egész pártot nem formálhatja a maga képére, nem távolíthatja el a másként gondolkozókat, pláne azokat, akik az Alapító nyilatkozatunkhoz hűek.”

Sajtótájékoztatóján ugyanakkor cáfolta a kilépésére, a pártszakadásra, illetve a Vona megbuktatásának szándékára vonatkozó feltételezéseket. Viszont azt jósolta, az ügy miatt lehetnek még lemondások, feleségében, a parlament kulturális bizottságát vezető Dúró Dórában is megfogalmazódott, hogy leköszön tisztségeiről. – Vona Gábornak abban igaza van, hogy lehetnek nálunk jobb alelnökök, de a tagság többsége talán nem így gondolja, különben az elnök rájuk bízná a döntést – hangsúlyozta.
Lapunk kérdésére Novák Előd is arról beszélt, a választóvonalat most leginkább az jelenti, ki mennyire lojális Vonához.

Politikai fordulat: gárdamellény helyett jámbor kiskutyákkal
Politikai fordulat: gárdamellény helyett jámbor kiskutyákkal
Facebook

Vona a Népszabadságnak nyilatkozva minden fideszes párhuzamot visszautasított, jelezve: míg a centrum felé induló, saját liberálisaitól megszabaduló Fidesz 1993-ban lecserélte a saját értékrendjét, a Jobbiknál ilyesmiről szó sincs, azaz nemzeti konzervatív néppárt voltak és maradnak. – Eltelt két év, lejár az elnökség mandátuma, most az új prioritáshoz, a kormányra kerüléshez keressük a leghatékonyabb felállást – hangsúlyozta, jelezve, hogy Z. Kárpát Dániellel, Volner Jánossal és Sneider Tamással a továbbiakban is szívesen dolgozna együtt.

Lecsavart potméter

„Talán Novák Előd és néhány társa is színlelésre gondolt először, mint mostanában sokan a változások hallatán. Pedig Vona Gábor az utóbbi hónapokban sok potentátot keresett fel, és nem pénzt, támogatást, hanem megértést kért. Higgyék el – győzködte őket –, néppárttá akarja alakítani a Jobbikot, amely lehet, hogy radikálisan nyúl bizonyos témákhoz, de nem lesz félreérthető és szélsőséges. Másképp nem vállalja tovább”. Tamás Ervin publicisztikája: >>>

 A pártelnök kérdésünkre kifejtette, hogy ha nem is alelnökként, de számít a Jobbikban Novákra, Apátira és Szávayra. Azt is kijelentette, hogy az általa szükségesnek tartott változások célja nem a koalícióképesség biztosítása: „az elmúlt 26 év bukott kormánypártjaival a Jobbik nem kíván koalícióra lépni.” Szerinte a végső döntést a kongresszus hozza meg, és ha nem fogadják el a nevével fémjelzett stratégiát, érteni fog belőle.

Radikalizmustól a cukiságig

1999 Megalakul az egyetemistákat tömörítő Jobboldali Ifjúsági Közösség, amelynek célja a széthullott MIÉP radikalizmusának folytatása.

2002 Orbán Viktor a 2002-es elveszített választás után Szövetség a Nemzetért néven polgári kört alakít, amelynek tagja Vona Gábor, a Jobbik későbbi alapítója is.

2003 Jobbik Magyarországért Mozgalom néven színre lép a radikális jobboldali párt, Vona Gábort alelnökké választják.

2006-2007 Kovács Dávid és más vezetők félreállítása után Vona Gábort a Jobbik elnökké választják. Vona alapító tagja a nyíltan szélsőjobboldali, a „cigánybűnözés elleni” programmal fellépő Magyar Gárdának.

2009 Az európai parlamenti választáson a Jobbik 15 százalékos eredményt ér el, s így három képviselőt küld az EP-be.

2010 A Jobbik 17 százalékos listás eredménnyel bejut a magyar parlamentbe. Vona Gábor elnököt választják meg a 47 fős frakció vezetőjének.

2011 A betiltott Magyar Gárdát újraalapítják, kitör a konfliktus a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a romák között Gyöngyöspatán. Az ütközést a Jobbik radikális szárnya gerjeszti.

2012 A Szegedi Csanád-ügy: a párt és a Magyar Gárda alapító alelnöke, európai parlamenti képviselő Szegedi Csanádról egy neonáci hírportálon megjelenik, hogy anyja zsidó származású. Szegedi Csanád kilép a pártból, helyét hungaristabarát politikusok veszik át, erősödik a kapcsolat a Toroczkai-féle Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, egy rendezvényen EU-zászlót égetnek.

2014 A parlamenti választáson a Jobbik a szavazatok 20 százalékával jut a parlamentbe, 23 képviselőt delegálnak.

2014 Az EP-választáson 15 százalékos eredményt ér el a Jobbik, ezzel 3 képviselőt küld az EP-be.

2014 Az önkormányzati választásokon Ózdon, Tapolcán, Tiszavasváriban és Devecseren jobbikos polgármestert választanak.

2014 Kipattan Kovács Béla kémkedési ügye. A Jobbik EP-képviselőjét Oroszország érdekében folytatott kémkedéssel gyanúsítják.

2015 Rig Lajos a tapolcai időközi országgyűlési választáson megszerzi a Jobbik első egyéni mandátumát. Vona számos európai radikális nemzeti párttal felveszi a kapcsolatot.

2015 Kezdődik a Jobbik kiskutyás cukiságkampánya.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.