galéria megtekintése

Meglepő tankönyveket adnak a gyerekek kezébe

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 13. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Értetlenül nézik a tanárok a tankönyvrendelés új szabályait. Az állami monopóliummal felruházott Könyvtárellátó (Kelló) ebben az évben már nem csomagolja össze a gyerekeknek a tankönyvpakkot, hanem az iskolák rendelésének megfelelően, egyben szállítja le a kiadványokat, amelyeket majd az úgynevezett tankönyves tanárok válogatnak szét.

Változás az is, hogy nem előre szedi be a pénzt a Kelló a szülőktől, hanem csak a tankönyvek leszállítása után. Az események legváratlanabb fordulata azonban az, hogy a Kelló honlapján megjelent tankönyvlistán több olyan kiadvány is szerepel, amelyet a Hoffmann Rózsa akkori köznevelési államtitkár által tavaly összeállított „ajánlott” tankönyvek listája nem vonultatott fel.

A Kelló honlapján megjelent tankönyvlistán több olyan kiadvány is szerepel, amelyet a Hoffmann Rózsa akkori köznevelési államtitkár által tavaly összeállított „ajánlott” tankönyvek listája nem vonultatott fel (Képünk illusztráció)
A Kelló honlapján megjelent tankönyvlistán több olyan kiadvány is szerepel, amelyet a Hoffmann Rózsa akkori köznevelési államtitkár által tavaly összeállított „ajánlott” tankönyvek listája nem vonultatott fel (Képünk illusztráció)
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hoffmann Rózsa az állami intézményfenntartó akkori elnökével karöltve az iskoláknak kiküldött egy szűkített tankönyvlistát, amelyen csak az állam által azóta megvásárolt két kiadó könyvei, illetve az állam által fejlesztett kísérleti tankönyvek szerepeltek. A politikus akkor ezt a listát csak az állami iskoláknak ajánlotta, az egyházi és alapítványi iskoláknak meghagyták a választás szabadságát, ami diszkriminatív intézkedésnek tűnt.

 

A szűkített könyvlistával számos kiadót hoztak csődközeli helyzetbe, mert ezek a zömmel magyar tulajdonú vállalkozások – a túlélésükért küzdve – az új kerettanterveknek megfelelően átdolgozták kiadványaikat, de mindhiába. Az idén viszont egyes könyvek újra rendelhetők, ami örömteli hír ugyan, de az okát senki nem érti. Egyébiránt névtelenséget kérő tankönyves forrásaink arról számolnak be, hogy az idei tanévre még mindig nem kapták meg munkájukért az illetményüket.

Szüdi János jogász szerint a tavalyi tankönyvkáoszt részben az okozta, hogy a pedagógusok annak ellenére fogadták el az ajánlott szűkített jegyzéket, hogy erre nem kötelezte őket semmilyen törvény. Éppen ez a rendszer lényege,mindenki eleget akar tenni a hatalomnak – mondta lapunknak. Hozzátette: most van és tavaly is volt ugyan egy olyan átmeneti szabály, amely szerint a régi tankönyvek is használhatók, ám a tankönyvellátásról szóló törvény tartalmazza azt a kitételt, hogy a tankönyvrendelést a fenntartó egyetértésével kell az iskolának elkészítenie.

Emiatt tudott tavaly Hoffmann Rózsa egy körlevéllel beavatkozni a tankönyvrendelésbe. Az iskolák nem rendelhetnek, hiszen nincs költségvetésük, nincs önálló gazdálkodási joguk, a Klik költségvetésén belül pedig nem látszik a tankönyvekre elkülönített fejezet. Tankönyvválasztásról beszélni tehát álságos. Vicc az egész, úgy tesznek, mintha az iskolák beleszólhatnának bármibe – mondja, utalva arra, hogy a közoktatás államosítása előtt az iskoláknak valóban volt szabadságuk, költségvetésük, abban pedig megvolt a tankönyvekre szánt tétel is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.