galéria megtekintése

Heisler: Bayer Zsolt állami kitüntetése maga az abszurditás

19 komment


Czene Gábor

Groteszk stílusban reagált Bayer Zsolt botrányos kitüntetésre a Mazsihisz. Heisler András, a szervezet elnöke elmondta: álmatlan éjszakája volt a díj visszaadása előtt.

A Mazsihisz a tiltakozás ironikus módját választotta. Nem tartottak tőle, hogy félreértik majd? – kérdeztük Heisler Andrástól.

– De igen, tartottunk tőle, hiszen eltértünk a korábban tőlünk megszokott megjelenés formájától. A visszajelzésekből azonban egyértelműen látszik, aggodalmaink alaptalanok voltak. Mindenki pontosan értette és megértette, miről van szó. Amikor a megjelenésnek az ironikus változatát választottuk, úgy gondoltuk, hogy ilyen abszurd helyzetben – hisz Bayer Zsolt állami kitüntetése maga az abszurditás – az a leghelyesebb, ha iróniával válaszolunk.

Miért érezte szükségét annak, hogy a Mazsihisz elnökeként külön is bejelentse: visszaadja a lovagkeresztjét?

 

– Azt hiszem, az indoklásomban sikerült egyértelművé tennem. Bayer kitüntetése oly mértékben devalválta a díj értékét, hogy az már önmagában vállalhatatlan volt számomra. Nem kívántam a díj révén egy közösségbe tartozni vele.

Gyorsan döntött?

– Éppen a Balatonnál nyaraltam, így csak vasárnap reggel értesültem a történtekről. Hétfőn, amikor újra munkába álltam, azonnal intézkedtem. Előtte azonban volt egy álmatlan éjszakám.

A legtöbben, akik visszaküldik a kitüntetésüket, baloldali kormányok idején részesültek a díjban. Ön viszont 2011-ben, a Fidesz-kormánytól kapta. Ennek van jelentősége?

– Semmiképpen sem szeretném, ha valaki a pártpolitika mentén értékelné lépésemet. Ugyanúgy visszaadnám a díjat akkor is, ha a baloldaltól kaptam volna. A kérdésére válaszolva: ennek ma nincs jelentősége. 2011-ben örültem a díjnak, amit a magyarországi zsidó közösség érdekében végzett tevékenységem elismeréseként vehettem át. Büszke voltam rá, úgy éreztem, keményen megdolgoztam érte.

Várható-e változás a kormány és a Mazsihisz viszonyában?

– Nagyon bízom benne, Magyarország még mindig van annyira demokrácia, hogy bárki szabadon kinyilváníthassa a véleményét. A Mazsihisz eddig is következetesen képviselte az álláspontját. A kormánnyal számos területen jó az együttműködésünk, azért pedig közösen kell tennünk, hogy megoldjuk az esetenként jelentkező konfliktusokat. Fontosnak tartom a párbeszéd fenntartását, amihez egyik félnek sem szabad a másikat démonizálni.

Mazsihisz-irónia

Közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége – Bayer Zsolt korábbi, nagy felháborodást kiváltó írásaira utalva – hangsúlyozta: tudja, Magyarország legitim kormányzata nem érez nosztalgiát a fehérterror, az „orgoványi erdő" és semmilyen más tömeggyilkosság iránt. Az sem kérdés, hogy a magyar kormány nem tekinti „állatoknak" honfitársaink egyetlen csoportját, így természetesen a honi cigányságot sem. A Mazsihisz számára magától értetődő, hogy „Bayer Zsolt felebarátunk – a Miniszterelnökség tréfás magyarázatával szemben – nem újságírói munkásságáért kapta magas állami kitüntetését, hanem éppen annak ellenére". A legnagyobb magyar kormánypárt észrevette, hogy Bayer (mint egykori alapítóinak egyike) sikertelen és rosszkedvű. A kormány helyesen mérte fel, hogy Bayer frusztrált átkozódása, monoton, hisztérikus és szánni való gyűlölködése nem csak neki saját magának, de a közhangulatnak is árt: alighanem ezért akarta őt jobb kedvre, derűre hangolni valami pénzbe nem kerülő figyelmességgel. Ugyanakkor a Mazsihisz bizakodik: „Hisszük, hogy Bayer Zsolt, épp úgy, mint mindenki más, Isten képére teremtett emberi lény, s megérdemli a vigaszt. Soha nem szabad lemondanunk arról a reményről, hogy egyszer majd felhagy rutinszerű uszításával és derék emberré válik".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.