galéria megtekintése

Voldemortot a Fideszben inkább csak Mennyi Rolandnak hívták

Amilyen erővel a hóna alá nyúltak annak idején, úgy engedik most el Mengyi Rolandot. A Voldemort néven elhíresült képviselő miatt a Fideszben teljesen szokatlan módon, az utolsó pillanatban cseréltek le hat éve a Borsod megyei 12. számú választókerületben indítandó országgyűlési képviselőjelöltet.

„Figyelem a főnökök megszólalásait, és most már nagyon úgy látszik, hogy Mengyi Rolandot be fogják áldozni" – mondta a NOL-nak a Fidesz ország­gyűlési frakciójának egyik tagja, miután Polt Péter legfőbb ügyész csütörtökön bejelentette, hogy az ügyészség kikéri a ­kormánypárti képviselő mentelmi jogát, mert személyével kapcsolatban felmerült a vesztegetés, a befolyással üzérkedés, valamint a bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette kísérletének gyanúja.

Mengyi Roland vissautasította, hogy kenőpénzt kért volna
Mengyi Roland vissautasította, hogy kenőpénzt kért volna
Kovács Tamás / MTI

Lapunknak a hét végén a Fidesz több vezető politikusa azt mondta, Mengyi ügyét próbálják gyorsan rövidre zárni. Amennyire gyorsan csak lehetséges, próbálnak megszabadulni a képviselőtől. Arra próbálják rávenni, hogy önként mondjon le parlamenti mandátumáról, s lépjen ki a pártból is, hogy a botrány minél kevésbé ártson a Fidesznek. A pártban ugyanis attól tartanak, hogy ha nem szabadulnak meg gyorsan Mengyitől, akkor az ellenzék egész ősszel ezzel az üggyel fog foglalkozni. Amennyiben nem mond le magától, akkor elképzelhető, hogy kizárják a pártból, s akkor automatikusan kikerül a Fidesz parlamenti frakciójából, s át kell ülnie a függetlenek közé.

 

Lapunknak több vidéki parlamenti képviselő azt mondta, már régóta sejteni lehetett, hogy Mengyivel gondok lehetnek, nem véletlen, hogy egymás között csak „Mennyi Rolandként" emlegették a politikust, aki nagyon gyors karriert futott be a Fideszben. 2010-ben a régebbi fideszeseknek is szembetűnő volt, hogy mekkora felső támogatottsággal került fel a képviselőjelöltek listájára az akkor mindenki számára teljesen ismeretlen Mengyi.

Az uniós támogatások megszerzésében állítólag saját zsebre dolgozó Mengyi miatt Orbán Viktor az utolsó pillanatban változtatott az indulók névsorán. Információink szerint 2010-ben a Borsod megyei 12. számú választókerületben Szabó Csaba volt a Fidesz kiszemelt országgyűlési képviselőjelöltje. A komoly mezőgazdasági tapasztalattal rendelkező, tiszaújvárosi kötődésű Szabó régi, kipróbált pártembernek számított. 1991-ben lépett be a Fideszbe, pártszínekben volt a megyei önkormányzat tagja, és 2006-ban egyszer már elindult az országgyűlési választáson is. (Igaz, akkor ahogy a Fidesz, Szabó sem tudott nyerni az MSZP ellen.)

Orbán Viktor hosszú idővel a 2010-es parlamenti választás előtt megkezdte a jelöltségosztó válogatást, az összes aspiránsnak személyes meghallgatáson kellett átesnie a pártelnök felcsúti házában. A válogatók lezárulta után Tiszaújvárosban már meghirdették Szabó bemutatkozó rendezvényét is, amikor a térség regionális igazgatója bejelentette, változás lesz, le kell fújni a bemutatást. Mengyit ezt ­követően, az utolsó pillanatban cserélték be úgy, hogy a választókerületben dolgozó stáb tagjai nem is tudták, kit kell majd támogatniuk. Az Index korábban arról írt, hogy Mengyi egy milliárdos vállalkozó táskahordójaként került a politika közelébe, de az egyelőre nem derült ki, hogy a párton belül ki állt Mengyi mögé, és ki juttatta be erővel a parlamentbe, majd a Borsod megyei közgyűlés­be is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.