Vízuma volt, mégis a lezárt kapun keresztül jött át a röszkei gyanúsított

A Szegedi Járásbíróság kedden elrendelte annak a gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, akit tömegzavargás részvevőjeként, a határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanúja miatt szombaton vett őrizetbe a rendőrség.

A. H. előzetes letartóztatását a Szegedi Járási Ügyészség kezdeményezte. Az ügyészi álláspont szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2015. szeptember hó 16. napján a szerb–magyar határ szerb oldalán várakozott a Röszke 2-es határátkelőnél, a pengésdróttal is burkolt fémkerítés előtt.

Tényleg találhattak terrorista szálat Röszkén

Cikkünk megjelenését követően kaptuk a hírt, hogy a letartóztatott szír férfi egy terrorista fedőszervezet tagja lehet. Részleteket itt olvashatnak.

Az ügyészség megfogalmazása szerint tömegzavargás alakult ki, amelynek a gyanúsított is aktív résztvevője volt. Egy másik gyanúsítottal a tömeg által értett nyelven különböző, a tömeg cselekvését irányító beszédeket tartott, megpróbálva irányítani a rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A zavargás résztvevői kidöntötték a pengésdróttal borított kaput. A gyanúsított 17 óra 19 perckor több személlyel együtt jogosulatlanul belépett az ország területére, és tovább folytatta az erőszakosan fellépő tömeg irányítását. Végül a ledöntött kapu helyén keresztül visszament Szerbia területére.

Az ügyészség hangsúlyozza: a gyanúsított rendelkezett a schengeni övezetbe történő belépéshez szükséges vízummal. Annak is tudatában volt, hogy a lezárt határon jogosulatlanul lép be az ország területére, főleg úgy, hogy a határt védő műszaki létesítményt erőszakos úton döntötték le.

A röszkei zavargásoknál a határállomásokat és a regisztrációs pontot védelmező magyar rendőrség számos kamerát telepített magasan lévő pontokra, amelyek folyamatosan felvételeket készítettek, mi folyik a határ szerb oldalán. Így a hatóságoknak pontos képük lehet nemcsak arról, ki hogyan mozgott a zavargások idején, hanem arról is, hogy valaki mit mondott: csendesítette, vagy lázította a tömeget.

A. H. nem hosszú időre hagyta el Magyarországot. Arról nincs adat az ügyészség és a bíróság által közölt információkban, hol és mikor tért vissza Magyarországra. Ausztriába indult volna vonattal, amikor elfogták.

A bíróság azzal indokolta az előzetes letartóztatást, tartani lehet attól, hogy a gyanúsított, akinek Magyarországon nincs lakóhelye, és elfogásakor éppen elhagyni készült az országot, megszökne, elrejtőzne, vagy eddig ismeretlenül maradt társaival összebeszélne. A gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.