Az ombudsman is vizsgálná, hogyan halt meg a csecsemő a Szent Imre kórházban

Az ombudsman is vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy pontosan mi történt a fővárosi Szent Imre kórház pszichiátriáján szülő nővel – értesült a Népszabadság. A szószóló hivatala arra kíváncsi, milyen körülmények között halt meg a csecsemő, illetve betartották-e az intézményben az asszony és a születendő gyermek jogait.

Tegnap a Blikk arról számolt be, hogy az intézmény pszichiátriai osztályán hosszas vajúdás után szülte meg halott gyerekét egy asszony. A lap saját forrásaira hivatkozva állította: órákon át jajongott hangosan a terhes anya, miközben semmit nem tettek a kórház dolgozói, nem vitték át a szülészetre. Azt is írták, hogy a zárt osztályon kezelt betegek közül valaki hallotta, hogy felsírt az újszülött.

A pszichiátria osztályvezető főorvosa, Ferencz Csaba a Népszabadságnak azt mondta: a Blikk valótlanságokat állít. Az asszonyt súlyos alkoholelvonási tünetekkel vitte be hozzájuk a mentő. Az osztályon való kezelését bíró hagyta jóvá. Mint mondta: rohamszülés indult be, és perceken belül mindenki ott volt, akire csak szükség lehet egy szüléshez. Azaz a pszichiátriára hívtak hozzá szülészt, neonatológus (újszülött intenzíves) orvost, sőt még az újraélesztő stáb is jelen volt.

A főorvos szerint a baba a 34-35. héten született, azaz koraszülött volt, és egyszer sem hallhatta senki sem fölsírni, mert halva született. A főorvos még hozzátette: az asszony a krízis-megfigyelő szobában volt, az események is itt zajlottak, itt viszont nincsenek paravánok, vagy betegelválasztásra alkalmas függönyök.

Az esetet a rendőrség közigazgatási eljárásban vizsgálja.

Lapunk megkereste az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központot, hogy az állami betegjogvédő hivatal milyen lépéseket tett vagy kíván tenni. Írásban azt válaszolták, hogy eddig hozzájuk az említett üggyel kapcsolatban nem érkezett kérés, de betegjogi képviselőjük tájékozódik majd az ügyben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.