Vizsgálják a Radetzky laktanya bontási engedélyét

A 2009-ben kiadott bontási engedély alapján kezdték meg a Bem téri volt MDF-székház, az egykori Radetzky laktanya bontását, amelynek helyén a régi homlokzat megtartásával luxusirodaházat építenek. Azóta azonban az épület műemlék lett. Jelenleg másodfokú eljárás folyik az ügyben a Fővárosi Kormányhivatalnál.
A Radetzky laktanyát 2009-ben egyszer már le akarták bontani, hogy Turányi Gábor tervei szerint egy üveg-acél irodaházat építsenek a helyén a régi homlokzat megtartásával. A terveket megismerve a Váralja Szövetség nevű civil társaság tiltakozó akciót szervezett, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal pedig 2010 év végén egyedi műemlékké nyilvánította az épületet, és ezzel meghiúsította az átépítést.
A Radetzky laktanya jelenlegi épülete és a tervezett átalakítás. Forrás: Magyar Patrióták Közössége
A Radetzky laktanya jelenlegi épülete és a tervezett átalakítás. Forrás: Magyar Patrióták Közössége

A ház azóta tulajdonost váltott, az Európa Ingatlanbefektető Alap helyébe a HB Reavis lépett, amely állítása szerint kivitelezési szakaszban vette át az építkezést, holott a házban évek óta állt már az átalakítás. A munkálatok tavasszal kezdődtek újra a tulajdonos állítása szerint még a műemlékké nyilvánítás előtt kiadott engedélyek alapján. Mivel azonban az épület közben műemlék lett, aligha lehet ezek alapján bontani, nem is beszélve az elavulási időről.

A tervek egyébként a régiek, az egykori laktanyaépület mintegy 85 százalékának elbontása után üvegfalú modern irodaház épülne a Bem téren. A bontás annak ellenére folytatódik, hogy a Fővárosi Kormányhivatalnál ún. „másodfokú építésügyi, építésfelügyeleti és örökségvédelmi hatósági felügyeleti eljárást” folytatnak a témában. Feltehetően vaklaki fellebbezett a bontási engedély ellen. Hogy ki, nem tudjuk, de a Magyar Patrióták Közössége nevű szervezet aláírásgyűjtést indított a projekt ellen a neten, amit eddig több mint nyolcszázan támogattak nevükkel. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.