A diabetikus élelmiszer mint kategória megszüntetését egy három éve született európai uniós rendelet írja elő, amely az ilyen élelmiszerek gyártóinak, forgalmazóinak adott türelmi idő után most július 20-án lép hatályba. Ezután külön jelzés híján a cukorbetegnek az élelmiszerek címkéjét olvasva kell eldönteniük, mit ehetnek meg, s mit nem. Az uniós rendelet ezen kívül még megengedi, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról, például ráírhatják, hogy alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csökkentett (tápanyag neve, pl. szénhidrát) tartalom.
A változás mellett elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan egyszerűen marketingeszközként használták. Szakemberek szerint ugyanis, ha egy termék megkapja a „diabetikus" megjelölést, abból még egyáltalán nem következik, hogy szénhidrátmentes is. Diabetikus sütemények, csokoládék, desszertek édesítésére például különböző anyagokat használnak (szorbit, fruktóz, xilit), amelyek jellemzője, hogy szénhidrátot és energiát tartalmaznak, és kisebb mértékben, mint a cukor, de ezek is emelik a vércukorszintet, van inzulinigényük, így a napi szénhidrát mennyiségbe is be kellett számítani. Tehát ha egy termék diabetikus jelzéssel volt ellátva, az eddig sem azt jelentette, hogy a cukorbeteg korlátlanul fogyaszthatja. Sőt, a „light" felirat sem jelent cukormentességet, mindig javasolt a tápanyagtartalom ellenőrzése. Ám ezt a betegek jó része nem is tudta, csak megbízott a jelölésben, és azt hitte, hogy azt korlátlanul ehet az adott termékből.
Ezért sem lát okot különösebb aggodalomra a cukorbetegeknek szánt élelmiszer-jelölések megváltozásában Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára. Mint mondta: a cukorbeteg étrendje – kis megszorítással – közelít az egészséges táplálkozáshoz. A narancssárgaj elzés, amely eddig ott volt az élelmiszereken, aprócska útmutató volt a betegeknek, de egyben megtévesztő is lehetett. Hiszen, ha egy termék diabetikus jelölésű, nem következik abból, hogy az szénhidrátmentes, vagy azt, hogy korlátlanul fogyasztható.
Erdélyi-Sipos elmondta, a cukorbetegség kezelésének három alapvető pillére van, legfontosabb eleme a diéta és a fizikai aktivitás, amelyhez különböző gyógyszeres kezeléseket (tabletta, inzulin) társítanak. A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően egyéni adottságok, így például a testsúly, az életkor és a társbetegségek is befolyásolják. Azt, hogy kinek mit lehet ennie, egyénileg kell megbeszélnie a dietetikusával. A kórházakban diabetológia szakrendelésen a dietetikusok segítik a helyes táplálkozási szabályok elsajátítást. Egyebek mellett elmondják azokat a szempontokat, amelyek alapján bárki kiválaszthatja a számára megfelelő élelmiszereket, nyersanyagokat. A cukorbetegeknek az első időszakban több időt igényel a vásárlás, a napi étkezés megtervezése, a számolás. Az ismeretek elsajátításához, készségszintű alkalmazásához többszöri konzultációra van szükség a dietetikussal.
Az viszont már kérdéses, hogy jut-e mindenkire elég dietetikus. A minimális személyi feltételekre vonatkozó rendelet ugyan előírja a járóbeteg szakellátó helyeken a dietetikus munkatárs alkalmazását, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem mindenhol van ilyen szakember. A tanácsadást az OEP egy alkalomra biztosítja térítésmentesen a betegeknek. A baj az, hogy az alapellátásban, a háziorvosi rendelőben, ahol a beteg azonnali segítséget kérhetne, nincs ilyen szakember.
– Alaposan megnehezíti az életünket az új rendelet – állította viszont a berettyóújfalui Bíró Antalné, az Élet Diabetesszel Egészségesen Sokáig Közhasznú Egyesület képviselője. – Az apró betűk, az ismeretlen fogalmak, összetevők mind-mind nehézséget jelentenek. Különösen azért, mert a cukorbetegség szövődményei közt gyakori a látásromlás. Márpedig nagyítót, olvasást segítő eszközt nem helyeznek ki az áruházakban. Vagyis egészen biztosan hosszabb időt kell majd a vásárlásra szánni.
Előnyként értékelte a cukorbetegeknek szánt élelmiszerek eddigi külön jelölését Fűzesi Brigitta, a Budapesti Cukorbetegek Egyesületének elnöke is, hiszen az megkönnyítette a vásárlást. „Biztosan nehézséget fog okozni kezdetben az új szabály” – fogalmazott.
Digitális táblákkal a vevőkért
Meglehetősen tanácstalannak tűnnek a kiskereskedelem szereplői, a megkeresett áruházláncok kevés konkrétumot közöltek arról, miként oldják meg júliustól a cukorbetegeknek szánt termékek kihelyezését. A Tescónál annyit mondtak, hogy a jogszabály szerint a július 20. előtt gyártott áru esetében a csomagolóanyagon feltüntetett diabetikus szóhasználat miatt nem kell a terméket eltávolítani az eladótérből, azok a készletek kiárusíthatók. Később pedig „vásárlói tájékoztatásokkal, reklámanyagokkal és termékcsoportosítást segítő kommunikációs eszközökkel" igyekeznek megkönnyíteni az érintettek döntését – mondták. Az Auchannál annyit közöltek: a cukorbetegeknek szánt és a hasonló jellegű élelmiszereket egy helyen próbálják majd elhelyezni, a nem csomagolt élelmiszerek összetevőinek megismertetését pedig érintőképernyős, digitális táblákkal segítik majd. (Batka Zoltán)