galéria megtekintése

Visszhangzott a „mocskos, szemét diktatúra” a budapesti kopaszbalhé után

23 komment


Czene Gábor

Alaposan kivágta a biztosítékot a szocialistáknál a Nemzeti Választási Irodánál történt kopaszbalhé. A sebtiben összehívott MSZP-s tüntetésen Kunhalmi Ágnes kinyilvánította a forradalom iránti igényét, Gőgös Zoltán „mocskos, szemét diktatúráról” beszélt. Tóbiás József most jutott el oda, hogy kijelentse, vége a jogállamnak.

A Fidesz már nyíltan fenyeget. Kubatov Gábor, a Fidesz egyik alelnöke a magánhadseregeként működő Fradi Security kigyúrt embereit küldte a Nemzeti Választási Irodához, hogy megakadályozzák az MSZP népszavazási kezdeményezésének időben történő leadását a vasárnapi zárva tartásról – írta kedd délutáni közleményében a Magyar Szocialista Párt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szocialisták kora estére tiltakozó demonstrációt is meghirdettek a Nemzeti Választási Irodához. Annak ellenére, hogy kevés idő jutott a szervezésre, elég sok – becsülhetően mintegy 500-600 – tüntető jött össze az Alkotmány utcában. Volt, aki kockás inget tartott a magasba, mások transzparenst: „Nem megyünk vasárnap templomba!" Vagy: „Ha nem teszel semmit, nem változik semmi!" A tömegben az MSZP, a PM (Párbeszéd Magyarországért) és az Együtt zászlói lobogtak.

 

Nem szabad tűrnünk, hogy kopasz figurák aljas módon tiporják a demokráciát – tüzelte az addig csendes várakozó embereket Török Zsolt volt szóvivő. Sikerrel járt. Rögtön jött a dudaszóval vegyes kórus: „Nem hagyjuk!, Nem hagyjuk!"

Tóbiás József pártelnök meglepő bejelentéssel kezdte. Többek értetlenkedését kiváltva elmondta, reggel még úgy ébredt, hogy jogállam van. Majd azzal folytatta, hogy a választási irodánál történt incidens nem lehet a vasárnapi boltzárat elutasító társadalmi többség, sem az ellenzék érdeke. Az államnak ugyanakkor tisztáznia kell a viszonyát a magánhadseregekhez, amelyekkel a jegybankelnök, a házelnök és a miniszterelnök is rendelkezik. A végén aztán a pártelnök közölte, hogy ma a jogállam csak a tankönyvekbe való. „Népszavazást!, Népszavazást!" – skandálta válaszul a tömeg.

A fekete dzseki még eltakarja a barna inget – mondta Gőgös Zoltán, aki még a fideszes Kubatov Gáborról sem feltételezi, hogy olyan világban akarna élni, ahol újra előkerülnek a barna ingek. Rossz hírrel szolgált azoknak, akik szerint ellopták a demokráciát: itt ugyanis mindent elloptak. Gőgös kitért a földügyekre és a hétvégi salgótarjáni időközi választásra is. Azt üzente a salgótarjániaknak, nehogy „ilyen (fideszes) bandából” válasszanak polgármestert, mert annak nem lesz jó vége.

Én akarok forradalmat! – lepte meg az egybegyűlteket Kunhalmi Ágnes is, ám hiába vártuk, hogy a későbbiekben elmagyarázza, miféle forradalomra gondol, a részletek kifejtése elmaradt. „Nem elveszett, csak elüldözött a mi generációnk" – adott hangot a szocialista politikus korosztálya elkeseredésének, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a népszavazás erőszakos befolyásolását a Btk. három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

Orbánról azt mondta, hogy nem tud, soha nem is tudott kormányozni. Sebaj. Kunhalmi szerint „két év múlva le fogjuk őket váltani, mint a huzat".

A demonstráció nagyjából fél órán át tartott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.