galéria megtekintése

Visszavennék a politikát

12 komment


Boda András

Bár sokan a Milla 2.0 létrehozását várták, a civil szervezetek „Tedd magad szabaddá!” csütörtöki tüntetésén klasszikus értelemben vett zászlóbontás nem volt. Az viszont nem kizárt, hogy új közösségek, mozgalmak születhetnek a rendhagyó, kormánykritikus megmozdulás nyomán.

„Hej internet, internet! Hej gumicsont, gumicsont! Hej áramlat, áramlat! Hej kitiltás, kitiltás!" – dalba foglalt, kormánykritikával átszőtt aktuálpolitikai helyzetjelentéssel nyitotta meg a Magamnál jobban elnevezésű „akciókórus" csütörtök délután a több tucat civil szervezet közös szervezésében meghirdetett demonstrációt Budapesten a Blaha Lujza téren. A felütés épp olyan rendhagyó volt, mint maga a demonstráció, hiszen azt ekképpen harangozták be a Humán Platform által összefogott szervezők: „A tüntetés a szabadsághiányról, a politika visszaszerzéséről, az egyenlőtlenségről szól".

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ennyi is elég volt mintegy ezer embernek, hogy – a borús, hideg, szeles idő ellenére is – engedjen a demonstráció „Tedd magad szabaddá" hívószavának: a Blaha Lujza tér úgy negyedét töltötték meg a résztvevők, akik közül többen magyar és uniós zászlóval, a kabinetet bíráló transzparenssel érkeztek.

 

Bár a rendezvény szpíkere, az utóbbi hónapokban számos kormánykritikus tüntetésen főszerepet vállaló Papp Réka Kinga jelezte, hogy a demonstrációjuk egyben megemlékezés is '56-os forradalomra és a harmadik magyar köztársaság kikiáltására, az hamar világossá vált, a hangsúly nem a múltra, hanem a jelenre és a jövőre kerül.

Ferge Zsuzsa szociológus a jókora tömegre, a résztvevők közötti feltűnően sok fiatalra és az '56-os eseményekre utalva azzal kezdte beszédét: „Vegyétek át azt a szellemet!" Később aztán úgy fogalmazott, „a szabadság az, hogy mindenki lehessen önmaga, hogy szabadon válasszunk sorsot, életet, hogy ne legyen korlát, ne legyen elnyomás. " S, hogy egyértelművé tegye, nem csak a forradalomban megfogalmazott szabadság értelmezésre gondolt, hozzátette: „Sokan kellenek ahhoz, hogy változzon az, ami most van."

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Változásokat sürgettek a színpadra ezután lépő felszólalók is: a szakszervezeteket „temető", betanított munkásként dolgozó szociológus éppúgy, mint a közmunkások kizsákmányolásáról beszélő közmunkás érdekvédő, az internetadó bevezetésével az információszabadság korlátozása miatt háborgó vállalkozó, vagy a szegregáció ellen tiltakozó, egyetemre készülő roma fiatalember. „A közügyek alakítását, a politikát túl régen kisajátítja maroknyi ember" – fogalmazott Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) társelnöke, aki ezért azt javasolta, hogy „foglaljuk vissza a politikát."

Ez azonban szerinte nem lesz könnyű, hiszen miként Oroszországban és Azerbajdzsánban most a hatalom már itt is a független civil szervezeteket támadja. „Jó ideje keresem a közösséget Magyarországon, de nem találom" – meglehetős derültséget keltve ezekkel szavakkal jelezte Várady Zsolt, az ismert közösségi oldal, az IWIW megalkotója, hogy a változásokhoz új terekre, szerveződésekre, összefogásra lenne szükség.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ennél sokkal konkrétabban fogalmazott Udvarhelyi Éva Tessza, A Város Mindenkié csoport alapítója, kultúrantropológus: „Az Orbán-rezsim a magyar társadalom leépülésének következménye, mélypontja. (...) A mi feladatunk nemcsak az, hogy lebontsuk az Orbán-rezsimet, hanem az, hogy magunkat is megváltoztassuk." Éppen ezért „szervezkedésre" buzdított, s azzal búcsúzott: „ne féljetek a politikától, ne féljetek magatoktól."

A közügyektől való „állampolgári ódzkodást" a megmozdulás szervezői a maguk részéről egy sajátos „edzésterv" alapján oldanák: a részvevők számára kiosztott programfüzetben december végéig ajánlanak civil szervezetek által szervezett vitákat, előadásokat, szociális feladatokat. Ahogy fogalmaztak, olyan politikai és közösségi programokra hívják fel a figyelmet, amelyek „élményként tudják átadni a tudatos állampolgári gondolkodás és politikai cselekvés mibenlétét és milyenségét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.