galéria megtekintése

Nem lát problémát és nem bosszúra készül – interjú a TV2 új vezérével

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 16. számában
jelent meg.


M. László Ferenc
Népszabadság

Nem lesz kormányközeli a TV2 – mondta lapunknak Dirk Gerkens, a kereskedelmi tévé új vezérigazgatója, aki márciusig az RTL Klubnál töltötte be ugyanezt a posztot. Első dolguknak azt tartja, hogy visszaszerezzék a nézők és a hirdetők bizalmát. Szerinte az nem rá tartozik, hogy Fonyó Károly is bejelentette tulajdonosi jogait a TV2-re.

– Hogy stílusos legyek: visszatért?

– Igen, itt vagyok. De hogy én is Arnold Schwarzeneggert idézzem, nemrég még azt mondtam: Hasta la vista!

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

– Hasta la vista az RTL-nek?

– Nem. A magyar tévés piacnak. De visszatértem, és tele vagyok tettvággyal.

 

– Pár héttel ezelőtt még azt nyilatkozta az Origónak, hogy senki nem kereste meg a TV2 ügyében. Ehhez képest pár perce jelentette be Andrew G. Vajna, hogy önt választotta vezérigazgatónak. Mégis mi történt az elmúlt napokban?

– Hát hívtak. Viszonylag hamar megegyeztünk.

Leültünk Andyvel, elmagyarázta, mit szeretne kihozni a TV2-ből. Izgalmas projektnek tűnt. Persze ismertette a hosszú távú üzleti terveit is, ami szintén kecsegtető. Rögtön az elején erről kérdeztem, hiszen tudni akartam, mennyire biztosak az alapok. Hogy mennyi pénzünk lesz az új műsorstratégiára, új programokra. Garanciákat kértem.

– Milyen garanciákat?

– Biztosított arról, hogy nagyon komolyan veszi ezt a befektetését,

érdemi fejlesztések lesznek. Továbbá azt kértem, hogy a menedzsment szabadon dolgozhasson.

Arról tárgyaltunk, hogy érdemes vezetni ezt a céget.

– Kért tulajdonrészt is?

– Nem leszek tulajdonos a cégben. Vajna az egyedüli tulajdonos.

Előzmények: Simicska elhappolta a TV2-t Vajna elől
Simicska Lajos egyik közeli üzleti partnere, Fonyó Károly csütörtökön bejelentette, hogy cége, a Megapolis Media Zrt. 2015. október 13. napján megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét, ezzel közvetett módon a TV2 országos médiaszolgáltató tulajdonosává vált. Tovább a teljes cikkre: >>>

– A tárgyalások során találkozott-e Habony Árpáddal, a miniszterelnök főtanácsadójával?

– Nem. Dehogy.

– Miután bevezették a reklámadót, többször is élesen bírálta a kormányt és a fideszes politikusokat, akik szintén keményen osztották az ön által irányított tévét. Nem érzi problémásnak, hogy egy olyan társaságnak fog dolgozni, amelyet kormányközelinek könyvelnek el?

– Miért is kormányközeli?

– Andy Vajna kormánybiztos, ugyanakkor közismerten jó viszonyt ápol Rogán Antal kabinetminiszterrel és Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval. Vajna különféle üzleteit gyakran kisegítette a kormánypárti többség a parlamentben a törvényhozás során.

– Mi a kérdés?

– Mit gondol erről?

– Nem lesz kormányközeli a TV2.

Érdemes különbséget tenni Vajna mostani tévés befektetése és egyéb üzletei között. Soha nem foglalkoztam a magánéletével, a baráti kapcsolataival, és most sem szeretném, ha ezek befolyásolnának. Ami az RTL kritikus hozzáállását illeti: az a cég nem az enyém volt, a stratégiát vállalati szinten a legfelsőbb vezetés határozta meg.

– Teljesen szabad kezet kapott? Vajnának semmilyen beleszólása nem lesz a programba?

– Abszolút. Egyébként miért is kellene neki ebbe belenyúlni? Határozottan jelezte, hogy ezt profi szakemberekre akarja bízni. Nem akar a napi operatív ügyekbe beleszólni. Az adásvétel lezárása után feláll a TV2 új igazgatótanácsa, itt születnek majd a döntések. Ezeket vagy elfogadja, vagy elutasítja, de úgy viszonyul majd ezekhez, mint egy jó befektető, azt nézi majd, mi jó a cégnek.

Egyébként is elfoglalt ember, a napi ügyekre nem lesz ideje.

– Tavaly azt nyilatkozta a Kreatívnak, hogy az a baj a TV2-vel, hogy túl kicsi médiavállalat, nincs olyan hatalmas anyacégük, mint az RTL-nek, így aztán nem is tudnak olyan hatékonyan tárgyalni a nagy stúdiókkal. Azóta megváltozott a véleménye?

– Hogy miket idéz fel! Tény, hogy az RTL-csoportban komoly szinergiák voltak, sokat tanulhattunk, sok mindent átvehettünk a csoport többi tagjától. Ezt a nézetemet nem is adtam fel. A Vajnával folytatott tárgyalásaim során felismertem, hogy a TV2 nem kerül ki a Pro7Sat.1 ernyője alól, és továbbra is együtt fogunk működni a nagy német médiacéggel. Ebben nagyon bízom, igaz, még lesz pár tárgyalásunk velük. Itt különféle közvetítési jogokra kell gondolni: sport, filmjogok, a műsorformátumok. Ráadásul Andynek kiváló kapcsolatai vannak Hollywoodban.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

– Miben tud majd más kínálni a TV2, mint az RTL? Az elmúlt években ugyanis azt láttuk, hogy az a tévé, ahova most leigazolták, csak futott az után, amit 14 éven keresztül irányított.

– Nos, az első dolgunk, hogy

visszaszerezzük a nézők, a hirdetők és a nagy filmstúdiók bizalmát. Ez most mindennél fontosabb.

Most hagyjuk is a személyemet. Azt hiszem, Andy Vajna neve önmagában garancia, nagyon erős üzenet a piacoknak. Higgye el, azon vagyunk, hogy a legjobb szakemberekkel állítsuk talpra a TV2-t.

– Mik a tervei? Milyen ötleteket készül bevinni az első igazgatósági ülésre?

– Erről túl korai lenne még beszélni. Persze, vannak elképzeléseim, rengeteg ötletem van. De először beszélnem kell a stábbal. Látnom kell, hogy ki mit gondol a TV2-ről.

Szeretném, ha minél több saját gyártású műsorunk lenne, hiszen ezek futnak jól a magyar piacon.

Meg kell nézni, hogy a sportműsorok terén mit tudunk adni, mert ezen a téren szinte semmit nem nyújt jelenleg a TV2. Most úgy látom, hogy a három kábelcsatorna közül a Fem3 és a Pro4 nem muzsikál túl jól, ezeket fejleszteni kell.

– További kábelcsatornákat akarnak indítani? Vagy esetleg felvásárolnak néhányat a piacról?

– Meg kell vizsgálni ezt a lehetőséget is. Egyébként ezt tettem annak idején az RTL-nél is, ez volt az üzletpolitikánk egyik fő eleme. Nézze, az RTL2-t nulláról építettük fel, nem volt könnyű, de megérte. Megvettük a Film+-t és a Coolt, amelyek szintén nagyon sikeresek lettek. Azt gondolom, elég nagy a kábelcsatornák piaca, ha arról van szó, ajánlatokat kell tenni.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

– Ha már a menedzsmentről beszélt az imént: ki lesz a tévé második számú embere, a programigazgató?

– Most Shadia Nugud a programigazgató. Mint említettem, mindenkivel le fogok ülni személyesen. És amíg ez nem történik meg, egyetlen személyi döntést nem hozok meg. Ki fog derülni, hogy hasonlóan gondolkodunk-e a csatornákról, a stratégiáról. Vagy ami a legfontosabb: képesek leszünk-e együtt dolgozni.

– Akkor másképp kérdezem: tervez leépítéseket?

– Ha megnézem a TV2 jelenlegi szerkezetét, akkor azt kell mondanom, hogy

abban a helyzetben van a tévé, amiben az RTL volt 2009-ben.

Ott sem volt könnyű végrehajtani a szükséges változtatásokat, de nem volt választásunk, meg kellett lépni. Egyébként a TV2-nél jelenleg is zajlik egy észszerűsítési folyamat, ami nem is csoda, hiszen a társaság anyagi helyzete nem rózsás. Meglátjuk, ez mire lesz elég.

– A sajtótájékoztatón ön azt mondta, hogy a Tényekkel elégedett, legalábbis abban az értelemben, hogy piacvezető műsor. De lesz-e olyan kritikus a Tények a politika szereplőivel, adott esetben a Fidesszel és a kormánnyal, mint az RTL Híradója volt, amikor ön vezette a céget?

– Nem akarok beszélni az RTL-es időkről, számomra az RTL már a múlt.

– Beszéljünk a Tényekről.

– Nem is kérdés, hogy a Tények egy független hírműsor. Nézze, én mindig megvédtem az általam vezetett média függetlenségét, így bízom benne, hogy a nevem garancia, és a Tények függetlenségét a jövőben sem vonják majd kétségbe. Miért is változna ez?

– Lesz változás a Tények élén? Tervezi-e új hírigazgató kinevezését?

– A híradó mostani vezetője jól végzi a dolgát. Ma nem gondolom, hogy váltani kéne. Persze Azurák Csabával is le fogok ülni beszélgetni, kiderül, tudunk-e együtt dolgozni.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

– Az RTL még a szerződésének lejárta előtt vált meg öntől. Elárulták, hogy miért?

– Igen.

– Miért?

– Ezt a cég vezetésétől kell megkérdezni. Az egyik indok egyébként az volt, hogy magyar vezérigazgatót akarnak kinevezni az RTL élére. És ezt is tették.

– Gondolom, ön is hallotta azokat a pletykákat, hogy a reklámadó eltörléséért cserében felajánlották az ön fejét?

– Andreas Rudas (az RTL-Group alelnöke – a szerk.) a megmondhatója. Hozzáteszem, maradhattam volna az RTL-csoportban, hiszen felajánlották, hogy a cég afrikai és ázsiai projektjeivel foglalkozzam. De ezt az ajánlatot elfogadhatatlannak tartottam.

– Miért?

– Nem gondolom, hogy annak fényében, amit letettem az asztalra, ez egy komoly ajánlat lett volna, annak ellenére, hogy magam is nagy fejlődési lehetőséget látok azokban a piacokban.

A szerk.: Simicska és Vajna, a két trollgigász

Nehéz megállni mosoly, sőt, önfeledt hahotázás nélkül a csütörtök médiatörténeti eseménysorát. Már az is kész trollbravúr, ahogyan a hózentrógeres kegyvesztett kivárta a megfelelő pillanatot. Nagy stratégaként hagyta a rivaldafényben forgolódni a filmügyi biztosként magát immár TV2-tulajdonosnak is érző Andy Vajnát, hogy aztán a show tetőpontján csapjon oda, s küldje szét a médiában a közleményt: a televíziót ők már két napja megvették. Tovább a teljes cikkre: >>>

– Neheztel ezért?

– Igen, egy kicsit igen. Ugyanakkor nem vagyok már gyerek, tudom, hogy működnek a nagyvállalatok, ilyen az üzlet.

Bosszús voltam, de nem haragszom,

inkább motivált és izgatott vagyok.

– Akkor a TV2-s vezérigazgatóság egyfajta bosszú?

– Nem az. Azt viszont ígérhetem, hogy nagy verseny lesz. Elmehettem volna máshova, más országokba is dolgozni, de jelen pillanatban minden ajánlat közül ez mozgatta meg a legjobban a fantáziám. Nagy kihívás.

– Hány évet adott magának? Mennyi időn belül reméli legyőzni az RTL-t?

– Tudom, hogy illik céldátumokat kitűzni, amire aztán az újságírók visszatérhetnek. De mi egyelőre nem tűztünk ki magunk elé ilyen határidőt. És ön is jól tudja,

egy kereskedelmi tévé felépítése nem sprint, hanem maraton.

Egyébként van, amiben a TV2 már most nyeri a nézettségi versenyt. Elismerem, nem a főműsoridőben, de a Mokka és a Tények sikeres a maga műsorsávjában. A főműsoridővel pedig az a gond, hogy nem invesztáltak eleget ezekbe a műsorokba, ahhoz, hogy jól szerepeljenek. Amikor elkezdődik a Barátok közt, a TV2 felteszi a kezét. Ebben sürgősen változtatni kell. Azt gondolom, az RTL-nek is jót fog tenni, hogy ismét verseny lesz a piacon, mert évek óta nincs.

– Azt RTL alapításában is szerepet vállaló Rákosi Tamás, illetve az IKO Holding is követi önt a TV2-höz?

– Az IKO a legnagyobb műsorgyártó cég a piacon, úgyhogy remélem, sok show-t szállítanak majd nekünk. Sok függ attól, milyen szerződései vannak.

– Azaz kötik az RTL-es szerződései? Például a Got Talentet is ő gyártja.

– A gyártók többsége nem köti meg magát, szállítanak a versenytársaknak is.

– Ha meg kéne határoznia önmagát, mit választana: szerencsejátékos vagy katona?

– Ha már választanom kell, akkor inkább az előbbi.

– Mit szól ahhoz, hogy Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly bejelentette, opciós joga van a TV2-re, így ő az igazi tulajdonos?

– Ez nem az én ügyem,

nem is tartozik rám.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.