galéria megtekintése

„Visszaléptettem Falus Ferit” - Gyurcsány kavar a háttérben?

22 komment


Bednárik Imre

Ki és hogyan léptette vissza Falus Ferencet? Önmaga döntött így, vagy az őt jelölő párt, az Együtt? Esetleg Gyurcsány Ferenc? Ahogy azt Bodnár Zoltán, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje állítja, a Demokratikus Koalíció elnöke viszont tagadja. Az biztos, hogy Falus és az Együtt is jó ideje belátta, nincs esélye megszorítani Tarlós Istvánt, visszalépésekor Gyurcsány elgondolkodásra kérte Fodor Gábort. A hétfői bejelentés előtti hétvégén már volt egy Falus-Bokros találkozó, és Gyurcsány elmondása szerint a folyamatról mindvégig tájékoztatták az MSZP felső vezetését.

Visszaléptettem Falus Ferit – állítólag ezt közölte Gyurcsány Ferenc vasárnap este Fodor Gáborral telefonon, és nyomatékosan hozzátette, most már nektek is vissza kell lépni. Ezt a telefonbeszélgetést Bodnár Zoltán, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje Fodor Gáborra hivatkozva idézte pénteken egy háttérbeszélgetésen, amelynek elején egyértelművé tette, a nyilvánosság előtt is vállalja, hogy az elmúlt egy hétben milyen erők és hogyan is mozdultak meg Falus Ferenc és az ő visszaléptetése érdekében.

Falus Ferenc a hétfői sajtótájékoztatón
Falus Ferenc a hétfői sajtótájékoztatón
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Bodnár Zoltán szerint múlt szombaton kora délután vette észre, hogy telefonon kereste Falus Ferenc, csak a készülék le volt halkítva, ezért nem tudta felvenni. A hívás láttán azonban nem volt lelki ereje visszahívni főpolgármester-jelölt társát. Miért? Falussal régóta ismerik egymást, „korrekt embernek” tartja, de hát „se hús, se hal pasi”, ilyen volt világéletében – mondja.

 

Bodnárt épp ezért lepte meg, hogy Falus egyáltalán elvállalta a baloldal főpolgármester-jelöltségét, ám reménykedett abban, hogy egy megfelelő kampánycsapattal a háta mögött képes lesz teljesíteni. – Falusnak a kampány elején voltak kérései, követelései, hogy ő állíthassa össze a kampánystábját, erre hozott is két volt banki kommunikátort, ők voltak, akik rábólintottak az ominózus jeges vizes produkcióra is, amely alapvetően kikezdte Falus hitelességét és komolyan vehetőségét – mondta.

De visszatérve a hétvégéhez – folytatta Bodnár –, szombaton összefutottak egy rendezvényen Magyar György független főpolgármester-jelölttel, aki azt kérdezte tőle, hogy hívták-e már, mert Falus vissza fog lépni, és őt, mármint Bodnárt is erre fogják kérni. Magyar azt állította, tudja, hogy ez a forgatókönyv, és ő is így fog tenni.

Bodnár szerint végül vasárnap beszéltek Falussal, aki azt mondta neki, hogy „most már tényleg össze kellene kapaszkodni Budapestért”, hozzátéve, hogy „erről Feri már beszélt is Gáborral”. Bodnár ezek után érdeklődve felhívta Fodor Gábort, akit addig nem hívott Gyurcsány. Fodor még este visszahívta, hogy Gyurcsány végül is kereste, és ekkor közölte, hogy „visszaléptettem Falus Ferit, most már nektek is vissza kell lépni”. Fodor erre azt válaszolta, hogy a fejlemények miatt hétfő délelőttre összehívja a Liberálisok ügyvivői testületét, amely aztán úgy döntött, hogy Bodnár Zoltán folytatja a kampányt.

A Liberálisok főpolgármester-jelöltje emlékeztetett, a kampány elején ő többször is utalt arra, hogy ha október 12-e előtt az látszik, hogy a demokratikus ellenzék jelöltjének van esélye leváltani Tarlós Istvánt, akkor ő vissza fog lépni. Erre azonban Bokor Lajosnak nincs semmi esélye, ráadásul Bokros, ahogy maga is fogalmazott, jobboldali, az általa vezetett MOMA konzervatív, szabadságelvű párt, és az is marad. Ezek után Bodnár szerint már nem is tehette volna meg, hogy visszalépjen, mert rajta, rajtuk kívül senki más nem képvisel liberális alternatívát az önkormányzati választáson.

Bodnár szerint Falus visszaléptetése a baloldalon egyedül Gyurcsány malmára hajtja a vizet, mert ezzel leamortizálta a Falust jelölő Szigetvári Viktort, az Együtt társelnökét és az egész politikai formációt, amely az egyik legnagyobb vetélytársa a Demokratikus Koalíciónak. Másrészt hozzájárult az MSZP további széteséséhez, ami szintén Gyurcsány érdeke, hiszen a DK elnöke nem mondott le arról, hogy egyszer még visszafoglalja a szocialista pártot – mondta Bodnár.

Gyurcsány Ferenc egészen másként emlékszik. A DK elnöke lapunknak azt mondta, valóban beszélt Fodor Gáborral vasárnap este. Arról tájékoztatta, hogy az Együtt és Falus Ferenc meghozta a döntést, hogy visszalép a jelöltségtől, és ebben a helyzetben a Liberálisoknak is végig kell gondolniuk, mit tehetnek. Erre Fodor Gábor azt válaszolta, hogy persze, végiggondolják, de első hallásra ő azt mondja, ők most pártot építenek, erősödni próbálnak, ezért nekik szükségük van arra, hogy a jelöltjük végigcsinálja a kampányt, de hétfőre összehívja az ügyvivői testületet, amely döntést hozhat.

Gyurcsány szerint ennyi volt a vasárnapi beszélgetésük, hétfőn pedig Fodor Gábor az ügyvivői testület ülése után visszahívta, hogy nem léptetik vissza Bodnárt. Gyurcsány sajnálja, hogy a „többre érdemes Bodnár Zoltán” ilyesmiket terjeszt róla, de ő mindig is tiszteletben tartotta, hogy Falus Ferenc az Együtt jelöltje, ilyen döntést pedig csak ők hozhattak meg. Azt azonban elárulta, hogy Szigetvári Viktor valamikor a múlt hét közepén tájékoztatta őt arról, hogy Falus visszalépésre készül, ezért már a hétvégén tető alá hoztak egy Falus-Bokros találkozót, ahol átbeszélték a hétfői bejelentés részleteit.

A DK elnöke azt is elmondta, hogy a hétvége eseményeiről folyamatosan tájékoztatták Tóbiás Józsefet, az MSZP elnökét és Kunhalmi Ágnest, a budapesti szocialisták vezetőjét. – Ennyi történt, mondta Gyurcsány, hozzátéve, nagyon sajnálja, hogy Bodnár Zoltán azt a szellemi színvonalat képviseli, hogy a „gyurcsányozással akar szavazókat, támogatókat találni”.

Tóbiás ezzel kapcsolatban lapunknak azt nyilatkozta: Gyurcsány nyilván azt érti folyamatos tájékoztatáson, hogy vasárnap telefonon beszéltek, s akkor közölte vele a már meghozott döntést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.