Meghátrált az érsekség, már nem kell nekik az óvoda

Visszalépett a kalocsai érsekség, amely át akarta venni a kiskunhalasi önkormányzattól a város egyik legjobb óvodáját. A szülők tiltakoztak: 65 család közül 63 nem akart az egyházhoz menni.

Visszavonta szándékát a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye, amely korábban nyilatkozatban jelezte, hogy át akarja venni Kiskunhalas egyik legjobb óvodáját, a Csipkeház melletti Csipkeovit. Az egyházi megkeresésről, majd annak visszavonásáról is a Halasinfo nevű városi hírportál számolt be elsőként.

A Csipkeház mellett működő szép és jól felszerelt óvodába minden évben túljelentkezés van. A szülők egy része éppen azért íratná oda a gyermekét, mert nem akarja, hogy egyházi szellemben neveljék. A Százszorszép Óvodák intézményének másik tagját korábban már átadták a katolikus egyháznak, így nem lehet azt mondani, hogy aki katolikus nevelést akar a gyermekének, az nem tudja hová íratni - írtuk korábban a nolon.

A legfőbb vonzerő az óvónők és a dajkák személye. A legtöbbjük 28-30 éve dolgozik ott. A világ dolgaira nyitott, szabad szellemű gyermekeket nevelnek, saját nevelési programjuk van – mondta el az egyik apuka.

A közalkalmazotti tanács érveit egy levélben foglalták össze. Ebben többek között az szerepel: a dolgozók nem kívánják, hogy megszűnjön a közalkalmazotti jogviszonyuk – ha egyházi fenntartásba kerülnének, a sokkal kevesebb jogot biztosító munka törvénykönyve hatálya alá kerülnének.

Több évtizedes szakmai teljesítményüket, kialakult értékrendjüket sem kívánják föladni. Nem akarnak hiteltelenné válni, ezért nem vállalnák, hogy egyházi irányítás alatt dolgozzanak tovább.

A köznevelési törvény értelmében csak akkor adható át vallási, világnézeti szempontból elkötelezett fenntartó számára egy nevelési-oktatási intézmény, ha az oda beíratott kiskorú gyermekek szüleinek több mint fele azt támogatja. Kiskunhalason az érintett családok több mint 90 százaléka aláírta, hogy ellenzi az átadást – ezt figyelembe véve eleve törvénytelen lett volna az óvoda átadása.

Fülöp Róbert fideszes polgármester fogadta a szülők képviselőit. Az egyház nem akart botrányt, ezért visszavonta kezdeményezését. Ezt a Halas Tv híradójában csütörtök este a Polgármesteri Hivatal Humánpolitikai és Ügyviteli Csoportjának vezetője is megerősítette. Molnár Nándor hozzátette: más óvoda átadása nem került szóba, az érsekség kifejezetten a Csipkeovi átvételét kérte.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.