galéria megtekintése

Visszakapaszkodás a mélyből

1 komment


Kálmán T. Attila

Az elmúlt évek gyenge számaihoz képest idén javultak a felvételik fontosabb mutatói. Az érettségizők fele viszont nem jelentkezett.

Ősszel 75 ezren kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat
Ősszel 75 ezren kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat
Veres Viktor / Népszabadság

Több mint 111 ezer felvételizőből közel 75 ezren – plusz azok, akik még sikeresen pótfelvételiznek majd – kezdhetik meg jövőre felsőoktatási tanulmányaikat – erősítette meg a kedd este ismertté vált felvételi adatokat tegnapi sajtótájékoztatóján Palkovics László oktatási államtitkár. Ez azt jelenti, a felvételizők 67 százaléka járt sikerrel: ennél rosszabb bejutási arány legutóbb 2004-ben volt, bár akkor jóval többen felvételiztek, és több mint 100 ezren felvételt is nyertek valahova. Az első helyre felvettek aránya az idén 48 százalék volt.

Utoljára 2012-ben felvételiztek megközelítően annyian, mint idén, az utána következő években csökkent 100 ezer alá ez a szám. Ehhez a sok éve nem látott mélyponthoz képest történt most egy jelentősebb pozitív irányú elmozdulás: a jelentkezők és a felvettek száma is magasabb, mint az elmúlt három évben. 2016-ban tulajdonképpen a 2012-es számokat sikerült reprodukálni.
Állami ösztöndíjas képzésben 57 111-en, költségtérítéses formában 17 541-en tanulhatnak. Alapképzésre 47 026, mesterképzésre 13 195, osztatlan képzésre 6793, felsőoktatási szakképzésre 7638 hallgatót vettek fel.

 

Alap- és osztatlan képzésben a legtöbben (17,6 százalék) gazdaságtudományi képzésre jutottak be. Műszaki képzéseken nem sokkal kevesebben, a felvettek 15,9 százaléka tanulhat szeptembertől. Harmadik helyre pedig a pedagógusképzés futott be 12,8 százalékkal. Mesterképzéseknél felborult a sorrend: első lett a pedagógusképzés 20,9 százalékkal, második a gazdasági terület (18,9 százalék) és a bölcsészettudomány lett a bronzérmes 13,9 százalékkal.

Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta, a legtöbben az ELTE-re jelentkeztek, minden ötödik felvételiző ezt az intézményt célozta meg, közülük 8278-an tanulhatnak majd itt. Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem követi, így tavalyhoz képest helyet cserélt a két egyetem. Az öt legtöbb jelentkezőt felvett intézmény közé ezen a három egyetemen kívül még a Debreceni Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem fértek be. Képzési területenkénti bontásban a bölcsészettudomány, gazdaságtudományok, műszaki került az első három helyen.

Palkovics László megjegyezte, hogy hiába csökken évek óta az érettségizők száma, a felvettek számában nem látszik meg ez a kedvezőtlen tendencia. Az elmúlt években az érettségizők és a felsőfokú oktatásba felvételizők száma nagyon közel állt egymáshoz: idén 112 ezren érettségiztek, ami csupán szűk nyolcszázzal több, mint a felvételizők száma. Nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy minden érettségiző felvételizne, hanem az újrafelvételizők, a mesterképzésre jelentkezők, valamint a felsőoktatási szakképzésre jelentkezők száma miatt kerül közel egymáshoz a két szám. Az idei felvételizők korcsoportos bontása alapján is az látszik, mindössze 59 323 olyan felvételiző volt az idén, aki még nem múlt el 21 éves. Tehát 2016-ban az érettségizők körülbelül fele egyáltalán nem felvételizett sehová.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.