Nem járt: csak visszafizette a végkielégítést a fideszes képviselő

A megyei fő­ügyészség újabb vizsgálata szerint vissza kell fizetnie a "feleségétől kapott" polgármesteri végkielégítés Simon Miklósnak. 

A volt nyírbogáti polgármester utódja, a fideszes Simonné Rizsák Ildikó javaslatára kapott bruttó 3 millió 67 ezer forint végkielégítést, amire nem lett volna jogosult, hiszen a jogszabályok értelmében annak nem jár, aki a továbbiakban országgyűlési képviselőként működik.

Simon Miklósnak választania kellett 2014-ben a polgármesterség és az országgyűlési képviselői szék között. A politikus az utóbbi mellett döntött, így tizenhárom évnyi hivatali idő után öthavi végkielégítést - bruttó 3 millió 67 ezer forintot -  és ki nem vett szabadságát - bruttó 2 millió 147 ezer forintot - kapott a nagyközség önkormányzatától.

Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja költségvetési csalás és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségnél. Azonban bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást, a megyei kormányhivatal is jogosnak tartotta a kifizetést.

A Legfőbb Ügyészség azonban felülvizsgáltatta a döntést a megyei fő­ügyészséggel, amely arra jutott, hogy a döntéshozók tévesen értelmezték a jogszabályokat, de bűncselekménnyel nem gyanúsíthatók.

Borsnak telefonon nyilatkozó Simon azt mondta, hogy bár még nem kapta kézhez a határozatot, visszautalt az önkormányzatnak 791 ezer 334 forintot, ami szerinte a kapott végkielégítés nettó összege.

Az ügyészség határozatát csak véleménynek tekinti, mivel szerinte a jogértelmezés nem az ő dolga. "Aki valamiért megdolgozott, azt ki kell fizetni, ha polgármesterről van szó, ha kőművesről" – véli. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.