Már kétszer megbírságolták az állami mobilcéget

Bajba kerülhet a 12,8 milliárd forintért állami mobil-adatátviteli hálózatot építő MVM-leány, az MVM Net. A 450 megahertzes sávon építkező cég egyik szállítója leszerelte a korábban biztosított teszthálózatot, így továbbra sem teljesítik a frekvenciaszerződés előírásait, s immár a cég frekvenciahasználati jogosultsága forog veszélyben.

A francia Alcatel-Lucent a most leszerelt teszthálózatot az MVM Net tenderén való induláshoz építette fel, mintegy indulási feltételeként – értesült a Népszabadság. Több forrásból származó információink szerint mintegy húsz bázisállomásról van szó a korábban meglévő 39-ből. A cég megkereséseinkre nem reagált. Ismert, hogy az MVM Net tavaly áprilisban megnyerte az államtól a 450 megahertzes frekvenciát, de csak úgy tudott megfelelni a szolgáltatásindítási kötelezettségnek, hogy a tenderére jelentkező szállítóktól teszthálózat felépítését kérte idén március közepén.

Miután az MVM Net, amely álláspontja szerint nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá, szeptember elején tette közzé, hogy az Antenna Hungáriát és a kínai Huaweit választotta, az Alcatel-Lucent jogászai úgy döntöttek, leszerelik a pilothálózatot. Ez a múlt héten meg is történt a másik fél erőfeszítései ellenére. Lapunk nem sokkal ezt megelőzően érdeklődött az NMHH-nál, az MVM Net hogyan felelt meg a frekvenciaszerződés követelményeinek.

Az első ütem késedelme miatt a hatóság 2015. május 5-i határozatában 12 millió forint pénzbírsággal sújtotta a céget, és kötelezte, hogy június végéig biztosítsa az adatátviteli kapacitást Budapesten, Nyíregyházán, Szekszárdon, Tatabányán, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron és több főútvonal mellett. Kötelezték a céget év végéig az egy számjegyű utak lefedésére. Mivel a 2015. június 30-i előírt kötelezettségét a szolgáltató csak részben teljesítette, így a hatóság 2015. szeptember 10-i nem jogerős határozatában újra 36 millió forint pénzbírsággal sújtotta – tájékoztatta lapunkat az NMHH.

Végül mindent leszerelnek?
Végül mindent leszerelnek?
Kovalovszky Dániel / Népszabadság/archív

A helyzet a leszerelést követően még rosszabb lett. Az NMHH úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a cég projektjére újabb ellenőrzés vár. Ismételt jogsértés esetén a hatóság ötvenezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírsággal sújthatja a szervezet vezető tisztségviselőjét. A kötelezettségek súlyos és ismétlődő megsértése esetén 10–90 napig terjedő időtartamra felfüggesztheti a szolgáltatásra vonatkozó, illetve a rádiófrekvenciák és azonosítók használatára vonatkozó engedélyeket.

Kiemelten súlyos és ismételt jogsértés esetén megtilthatja az elektronikus hírközlési tevékenység végzését, visszavonhatja a rádiófrekvenciák és azonosítók használatára vonatkozó engedélyeket, és felmondhatja a hatósági szerződést is – sorolta az NMHH a következményeket.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.