galéria megtekintése

Visegrádot eltolták Vácig: hemzseg a hibáktól az új történelemtankönyv

24 komment


M. László Ferenc

Hiába vonnak be nemzetközi hírnevű szakembereket az uniós pénzből készült új tankönyvek megírásába, ha a kormány emberei rejtélyes módon „átdolgozzák" a szövegeiket. Így az új könyvek hemzsegnek a tévedésektől, a kilencedikes történelemkönyvben 58 térképből 54 problémás.

Visegrád a középkorban még a Duna keleti partján, nagyjából Vác magasságában feküdt. Ez nem egy új tudományos felfedezés, ez látható a kilencedikeseknek fejlesztett tankönyvben. A híres 1335-ös királytalálkozó színhelyét ugyanis a könyv egyik térképe „átpakolta" a folyam túlpartjára. De nem ez az egyetlen hiba, a Történelemtanárok Egylete (TTE) számba vette az összes bakit: a térképek közül

csak 4 problémamenteset találtak.

Repárszky Ildikó, az elemzés szerkesztője szerint a tananyag és a térképek nincsenek összhangban. Hidas Gábor térképész annyi hibát talált, hogy külön hibajegyzéket kellett készítenie, nehogy szétfeszítse a 95 oldalas elemzés kereteit. Így modern kori iraki víztározókat talált például az ókori Mezopotámia területén.

 

A 197. oldalon pedig kiderül, Nagy Lajos idején nem is három, hanem egyenesen négy tenger mosta a magyar „birodalom" határait. Mindez azt jelenti, hogy az új tankönyv nemcsak megerősít egy régi téveszmét, de azt újabbal toldja meg. Ugyanis abban az időszakban, amikor I. Lajos viselte a magyar és a lengyel koronát is, a két ország megőrizte függetlenségét, ráadásul a lengyeleknek ezekben az években nem volt kijárata a Balti-tengerre. Az már csak hab a tortán, hogy a Moldvai Fejedelemség (Fekete-tenger) nem volt a magyar királyság része, arra pedig végképp nincs magyarázat, hogy ért ki a „birodalom" az Égei-tengerhez. A térkép alatt ez olvasható: „I. (Nagy) Lajos királysága".

Hidas megjegyezte, a hibák egy részét a tankönyv neten elérhető verziójában már javították, de a javításokkal együtt újabb bakik kerültek be. Az új könyvek fejlesztéséért felelős minisztériumi intézmény, a Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) hadilábon áll a térképekkel: már a hatodikos tankönyv is hemzsegett a hibáktól. „Találunk semmiben véget érő, vagy rossz irányba tartó folyókat" – bírálta még áprilisban a művet Hidas. A TTE szerint ezen felül is rengeteg probléma van a 9. osztályos könyvvel.

Túlteng a politikatörténet, sablonosan jellemzi a zsidó és az iszlám vallást, különféle cáfolható legendákat – például a kettős honfoglalás – „lebegtet".

A TTE szerint a tankönyvet ebben a formában „nem lett volna szabad diákok kezébe adni".

Az OFI folyamatosan áll elő az uniós támogatással fejlesztett kísérleti tankönyveivel. Az intézet honlapja szerint 2014-től 27 új tankönyv és 21 új munkafüzet került ki 1501 iskolába. Az új könyvekkel korábban is volt gond, a hetedikeseknek szánt irodalomkönyv például a „nyugatimádatot" szidta, az egyik munkafüzetben pedig az szerepelt, hogy a finn-ugor rokonságot a Habsburgok találták is és erőltették a magyarokra.

Repárszky Ildikó
Repárszky Ildikó
Koncz György / Népszabadság

A 9. osztályos könyvben „fejlesztőként" egy elismert szakember neve is olvasható: Németh György ókortörténészé. Ám – mint egy áprilisi, tankönyvszerzőket felvonultató konferencián kiderült – a szerzők csak leadják a szövegeiket, majd ezt valakik az OFI-nál összegyúrják. Németh korábban elismerte, hogy csak három hónapot kapott a munkára. Az OFI által megkérdezett pedagógusok többsége úgy vélte,

ebben a formájában nem tanítana belőle, át kell dolgozni.

Tény, hogy a korábban kifogásolt tankönyveket az intézet az idei tanévkezdésre kijavította.

Az új tankönyveknél nemcsak a szakmai hibák jelentik a gondot. Már csak két könyv közül lehet választani, és az oktatási kormányzat – részben a kiadók felvásárlásával, részben az olcsóbb kísérleti tankönyvek preferálásával – abba az irányba nyomja az iskolákat, hogy az OFI könyveit rendeljék meg. A TTE azt is szóvá tette október elején, hogy miközben az új történelmi atlaszokban is sok a hiba, az állami könyvtárellátó olyan diákoknak is ezt szállította ki, akik egyébként a korábbi jól bevált atlaszt rendelték meg. Ezt a minisztérium tagadta ugyan, azt viszont elismerte, hogy 2017-től már csak az új atlaszt lehet bevinni az érettségire, tehát a pedagógusok és diákok rákényszerülnek a használatára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.