galéria megtekintése

Virrasztással gyógyítanának

2 komment


Danó Anna

Az egészségügyért felelős államtitkár nélkül emlékeznek meg a Semmelweis-napról ma a Kossuth téren.

Ónodi-Szűcs Zoltán azzal hárította el a szervezők meghívását, hogy nem vesz részt politikai rendezvényeken, másrészt ő, inkább a tárgyalóasztal mellett zajló konstruktív vita híve. A politikus elzárkózását Sándor Mária sajnálja, mert mint azt lapunknak hangsúlyozta: a péntek este hattól másnap reggelig tartó gigademonstrációjuk nem politikai rendezvény. Összefogás a betegekkel, az egészségügyi dolgozókkal a jobb, a tisztességes körülményekért, ellátásért.

„A fölszólalók sem arról beszélnek majd, hogy mi a rossz, hanem arról, milyen egészségügyet akarunk, és hogyan képzeljük a minőségi betegellátást" – mondja. S gyorsan hozzáteszi: úgy biztosan nem, hogy félniük kelljen a jogaikért kiállóknak. Fölidézte, hogy az elmúlt hetekben, napokban személyesen osztogatta az utcán, a kórházi folyósokon a rendezvényre invitáló szórólapokat. Tíz emberből tíz mosolyogva köszönte, a kórházak folyosóin is elvették és ugyanazzal a mozdulattal gyűrték zsebre. Hozzátéve, hogy drukkolnak, de félnek, ezért vigyázniuk kell, nehogy meglásson valaki. Amikor pedig arról kérdezte az intézményvezetőket, megengedik-e a rendezvényről szóló plakát kiragasztását, ki udvariasan, ki durván, de valamennyien elzárkóztak.

Az előzetes jelzések alapján a térre öt-hétezer embert várnak Sándor Máriáék, az időseknek 2000 papírdobozokból hajtogatott széket kaptak a Fesztiválzenekartól, lesz vízivási lehetőség, hidegélelmet jobb, ha mindenki hoz magának, mert a program hosszú és olyan jó lesz, hogy remélhetőleg senki nem akar majd hazamenni.

 

Hatkor a rendezvény a szakszervezeti vezetők, betegek 8-8 perces beszédével kezdődik. A színpadról Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet, Kiss László az 5.12 Szakszervezet, Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezet nevében szól. Demeter Éva a Korhatár Alatti Rokkantak Országos Szervezete képviselője, Szabó Tímea segédápoló, Iványi Gábor lelkész, Komáromi Zoltán háziorvos és Sándor Mária is beszélni fog. A Tanítanék mozgalomtól Törley Kata, Sulyok Blanka, Pukli István, Pilcz Olivér mond beszédet.

Nyolctól mások mellett Dés László zenész, Parti Nagy Lajos költő, Grecsó Krisztián író, Danics Dóra énekes, Kollár-Klemencz László zenész lép fel, este 11-től pedig a PaDöDő együttes zenél.
Éjjel egy órától kerekasztal köré várnak a szervezők orvosokat, nővéreket, egészségügyi szakpolitikusokat. Ott lesz mások mellett Csehák Judit, Weltner János, Donáth Ferenc, Kincses Gyula, Kökény Mihály, László Imre és Hegedűs Zsolt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.