Világelső orvosi beavatkozás Győrött

Először végeztek szerdán reggel ballonkatéteres módszerrel olyan vérnyomáscsökkentő beavatkozást Magyarországon, mely a vese verőereit körülölelő szimpatikus idegrendszeri fonat radiofrekvenciás roncsolásával (denerváció) megszünteti a vese – mint az egyik legfőbb vérnyomás-szabályozó központ – és az agy közötti kóros információáramlást – tájékoztatta portálunkat a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház.

A beavatkozástól azt várják, hogy eredményeképpen a drasztikusan magas, korábban komplex gyógyszeres kezeléssel nem befolyásolható magas vérnyomás egy hónapon belül csökkenni fog.

A beavatkozás újdonsága az eddig alkalmazott technikához képest abban áll, hogy a veseartériába juttatott és ott felfújt ballonon nemcsak egy, hanem számos elektróda található, mely ezáltal jelentősen lerövidíti a radiofrekvenciás energia leadásának idejét, a korábbi átlagosan 24 percről a két vese esetében összesen mindössze egy percre. Ez azért lényeges, mert a kezelésnek ez a szakasza az, ami a betegnek fájdalmat okozhat.

A speciális eszközzel végzett beavatkozást Dézsi Csaba András professzor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kardiológiai osztályának főorvosa, a radiológusból, intenzív terápiás szakorvosból és érsebészből álló munkacsoport vezetője végezte elsőként egy 49 éves nőbetegnél, akinek addig 8 gyógyszerből álló kombinációval sem sikerült  180-200/100 Hgmm értékről tartósan lecsökkenteni a vérnyomását, és ennek hátterében minden egyéb lehetséges kiváltó okot már korábban kizártak.

Másodikként egy olyan 68 éves, gyógyszerekkel beállíthatatlan vérnyomású, szívritmusszabályzóval élő, cukorbetegségben szenvedő nőbetegnél végezték el a beavatkozást, aki korábban már átesett egy szívkoszorúér-tágításon is. Utóbbi azért is jelentős, mert pacemakerrel élő beteg esetében ballonkatéteres radiofrekvenciás veseartéria-denervációt eddig még a világon sehol nem végeztek.

Komplikáció egyik beteg esetében sem jelentkezett.

A magas vérnyomás a szívinfarktus és a stroke egyik legveszélyesebb rizikófaktora, így a jelenlegi beavatkozás meghonosításával a súlyos, gyakran életet veszélyeztető, csapásszerűen bekövetkező kóros állapotok hatékonyan megelőzhetők. A magas vérnyomás kezelésére új hatóanyagot tartalmazó gyógyszer az utóbbi tíz évben nem került forgalomba. Ennek tükrében különösen fontos, hogy a hipertónia, a „néma gyilkos” ellen az orvosok fegyvertára egy újabb hatékony lehetőséggel bővülhetett – nyilatkozta Dézsi professzor.

Dr. Tamás László János, a kórház főigazgató főorvosa – aki mint érsebész maga is személyesen jelen volt a beavatkozásokon – elmondta, hogy a győri kórházban évente mintegy 1800 szívkatéteres és 700 intervenciós radiológiai és mintegy 700 érsebészeti beavatkozást végeznek egyéb érterületeken. A kórház, ahogy névadójának munkássága is igazolja, mindig igyekezett élen járni a szakmai újdonságok bevezetése terén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.