galéria megtekintése

„Ha nem mérgező, akkor vigyék a te kertedbe!”

3 komment


Hajba Ferenc

Közmeghallgatást tartottak Várpalotán, mivel a Heves megyei cementgyárak azbeszttel szennyezett hulladékát a városban akarják ártalmatlanítani. Az önkormányzat határozatban tiltakozott a megoldás ellen. V. Németh Zsolt, az agrártárca államtitkára azt magyarázta a hallgatóknak, hogy az azbeszt apró rostszálainak belélegzésével mérgez. A földben nem bomlik le, nem szennyezi az ivóvizet, hangoztatta.

– Ha valaki azt hiszi, hogy a denevér éjszaka berepül a hálószobába, s kiszívja a gyerek vérét, azt nem fogom tudni meggyőzni. A józanul gondolkodó, tájékozódó emberek bizalmára azonban számítok – mondta V. Németh Zsolt a várpalotai Thury-vár udvarán szervezett hétfői közmeghallgatáson.

A fórumot azért hívták össze, mert a Heves megyei cementgyárak azbeszttel szennyezett hulladékát Várpalota Inota városrészében akarják ártalmatlanítani. Az önkormányzat határozatban tiltakozott a megoldás ellen.

A hétfő esti fórumon a hangulat végig feszült volt, sokan közbekiabáltak, de a vita megmaradt a kulturált mederben. Kontrát Károly, a belügyi tárca parlamenti államtitkára azzal kezdte, hogy egy hete tud az ügyről. Közbenjárására a kormány úgy döntött, hogy meg kell hallgatni a helybelieket, s azt is vizsgálják, van-e lehetőség a máshol történő elhelyezésre. A hét elejére a hulladék szállítását leállították.

 
Közmeghallgatás Várpalotán
Közmeghallgatás Várpalotán
Földi Imre / Népszabadság

V. Németh Zsolt, az agrártárca államtitkára azt magyarázta az egyre türelmetlenebb hallgatóknak, hogy az azbeszt apró rostszálainak belélegzésével mérgez. A földben nem bomlik le, nem szennyezi az ivóvizet, hangoztatta.

– Akkor vigyék a te kertedbe! – kiabáltak közbe többen is.

A kivitelező Partner-Depónia ügyvezetője, Szűcs Károly azt bizonygatta: a szállítás módja és a tárolás teljesen veszélytelen az egészségre, ráadásul nagyon alacsony azbeszttartalmú cementgyári hulladékról van szó.

– Nem kérünk az azbesztből

– minden hozzászóló ezzel kezdte mondandóját. Hiányolták a technológiai részleteket, a szakmai érveket. Konkrét technikai ismertetés nélkül a tájékoztató semmit sem ér, érvelt egy szakember.

A Partner Depónia ügyvezetője írásos választ ígért. Az azbesztmentesítők szövetségének tagja is azok között van, akik a kivitelezést végzik, mondta. A hulladékszálak locsolását már a cementgyárban, a felpakolás előtt elvégzik, Inotán pedig azonnal és biztonságosan letakarják. Az azbeszttartalmat folyamatosan mérik, ígérte.

– Ne hozzátok ide, és akkor nem kell mérni! – reflektáltak a fórum résztvevői.

A városvédők azt kérdezték: miért kell 170 kilométerre elszállítani a hulladékot Heves megyéből? Közelebb is volna lerakó, állították.

Hét lerakóból hárman adtak ajánlatot a közbeszerzésre, az inotai volt a legelőnyösebb – ismertette V. Németh Zsolt.

– Kinek? – kérdezte kórusban a hallgatóság.

Az is elhangzott: ne fizessenek adót a helyiek, ha idehozzák az azbesztet ártalmatlanítani. Néhányan népszavazást sürgettek.

– Az egész város egy állásponton van, végérvényesen le kell állítani a hulladékszállítást – summázta az egyik képviselő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.