Az ÁNTSZ figyelmeztet: a tél életveszélyes!

A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Az összes halálok miatti halálozás általában is magasabb a téli hónapokban, mint nyáron – közölte az ÁNTSZ.

A hatóság arra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2 százalékkal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki. Jelzik azt is, hogy a havazás és a halálos szívrohamok között van összefüggés, amelynek oka – úgy tűnik – inkább a téli csapadék, nem pedig a hideg. 

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok. A hivatal arra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kihűlés veszélye nemcsak a szabadban fenyegt, de a tarósan 15 foknál alacsonyabb hőmérsékletű szobákban is. Ez főleg az idősek, a betegek, a mozgásukban korlátozottak esetében jelent kiemelt kockázatot.

Ha az utak havasak és/vagy jegesek – megnő a töréssel járó balesetek száma. Budapesti vizsgálati eredmények szerint több mint 5 százalékkal is emelkedhet ez a kockázat a rendkívül hidegben, vagyis mínusz 3,9°C alatti átlaghőmérsékletű napokon. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.