galéria megtekintése

Vidéken is pazarolhatott az ORÖ

0 komment


Ungár Tamás

Úgy tűnik, az Országos Roma Önkormányzat nem csupán a fővárosban bánik bőkezűen a Híd a munka világába elnevezésű program uniós támogatásaival, hanem akkor is, ha vidéki irodákat vásárol és rendez be.

Az elmúlt hetekben sok támadás érte az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetését amiatt, hogy a Híd a munka világába elnevezésű programjával pazarlóan gazdálkodik. Ismert, hogy a projektről – aminek célja az, hogy minden cigány családban legyen legalább egy kereső – 2011-ben állapodott meg a kormány és az ORÖ. A projekt eredményei eddig nemigen láthatók, a „gazdák” túlköltekezése annál inkább.

A leghírhedtebb eset, hogy a projekt menedzsmentje számára tíz Opel Corsát béreltek hat hónapon át, s ezért 28,7 millió forintot fizettek, vagyis csaknem annyit, amennyiért az autóflotta megvásárolható lett volna. Az említett bérlet és más indokolatlannak tűnő kiadások miatt Hadházy Ákos, az LMP politikusa büntetőfeljelentést tett. Hadházy nem titkolja, hogy a túlköltekezés mögött korrupciós összefonódásokat sejt. Hasonló gyanú ébredt az ORÖ belső ellenzékében, ezért szeretnének vizsgálatot indítani az ügyben, ám az önkormányzat vezetése és a hozzájuk hű többség ezt meggátolja.

Mindenesetre az ORÖ hét vidéki városban irodát nyit a Híd régiós irányítására. Az irodák megvásárlására, felújítására és berendezésére egyenként – átlagosan – 43 milliót költene az ORÖ. Ezt a költséget is túlzottnak látja Hadházy. Gyanúja miatt megkerestük Hegedűs Istvánt, az ORÖ elnökét, hogy adatokat kérjünk a vidéki irodanyitások pénzügyi részleteiről.

 

Több héten át „viaskodtunk” az információkért, s erőlködésünk csak részben járt eredménnyel. Végül a Híd-program szóvivőjétől, Birkás Lászlótól kapott tájékoztatásból kiderült, hogy eddig három irodát vettek meg, a többiről még tárgyalnak. Az ingatlanok felújítására maximum 56 milliót szánnak, vagyis egy irodára nyolcmillió költhető el.

Ebben a pécsi házban vettek irodát 22,3 millióért, hasonló ingatlanok 16-18 millióért kaphatók
Laufer László

Salgótarjánban, Gödöllőn és Pécsett van már irodája a programnak. Hogy mekkorák a helyiségek, nem közölték velünk. A pécsinek a méretét ismerjük, az 82 négyzetméteres, ezt a korábban lakásként szolgáló ingatlant 22,3 millióért vették meg, ami 272 ezer forintos négyzetméterenkénti árat jelent.

A pécsi irodának otthont adó kétemeletes, eklektikus ház a sétálóutcában áll, s ezen a környéken a hasonló adottságú ingatlanok 16-18 millióért megvásárolhatók – tudtuk meg az egyik legkiterjedtebb ügyfélkörrel rendelkező helyi ingatlanügynökségtől. ­Amúgy a pécsi iroda jó állapotú, még a festése sem indokolt. Hogy itt milyen felújításokra kívánnak költeni, s az mennyit emészt még föl, azt nem árulta el a projekt gazdája, a nyolcmillió mindenesetre kidobott pénz lenne.

Salgótarjánban 13 és fél millióért, Gödöllőn 25,5 millióért vettek irodahelyiséget. A szóvivő szerint valamennyi iroda mérete hasonló a pécsihez, s ha ebből indulunk ki, akkor Salgótarjánban lehetett volna olcsóbban találni 80-100 négyzetméteres, belvárosi irodahelyiséget, hisz ott a négyzetméterenkénti ár többnyire a 100 ezer forintot sem éri el.

A program keretében lesz még iroda Kecskeméten, Szolnokon, Veszprémben és Zalaegerszegen. Hadházy Ákos megszerezte az irodavásárlás megvalósíthatósági tanulmányát, s szerinte az abban tervezett költségek már előrevetítik a túlköltekezést. Elképzelhető, hogy az ellenzéki politikusnak igaza van, hisz a szolnoki iroda esetében 319 ezer forintot, Zalaegerszegen pedig 303 ezer forintot tervez az ingatlan négyzetméterenkénti árára és felújítására a tanulmány.

Érdeklődtünk a két város ingatlanügynökeinél: ők úgy látják, mindkét településen 140-150 ezer forintos négyzetméterenkénti árért már jó állapotú, irodává alakítható vagy most is annak használt belvárosi ingatlanokat lehet vásárolni, s szerintük képtelenség, hogy a felújításra még ugyanannyit kelljen költeni. Kérdésünkre a szóvivő elmondta, irodai bútorokra 31 millió forintot költöttek. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.