Vida éjfélig kapott időt

Állítólag kedd éjfélig adott határidőt a miniszterelnök hétfőn Vida Ildikó számára, hogy pert indítson André Goodfriend ellen – ezt egy magas rangú fideszes forrás mondta lapunknak. 

A NAV elnöke kedden lépett is vagy lépni fog, legalábbis az adóhatóság sajtóosztálya arról tájékoztatta a Népszabadságot, hogy Vida Ildikó megteszi a szükséges intézkedéseket. Hogy melyek a „szükséges intézkedések", arra nem kaptunk választ.

Vida Ildikó és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. „A hablatyolásnak vége”
Vida Ildikó és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. „A hablatyolásnak vége”
Kurucz Árpád / Népszabadság

Orbán Viktor három hét alatt háromszor szólította fel Vidát, hogy pereljen. Kedden a miniszterelnök a Blikk szerkesztőségének a vendége volt, és a chatszobában újra ultimátumot adott neki. „A magyar emberek joggal várják el, hogy ha egy köztisztviselőt korrupcióval vádolnak meg, azonnal forduljon bírósághoz, és bizonyítsa az igazát. Ez a pénzügyi területen dolgozó köztisztviselőktől különösen is elvárható. A NAV elnök asszonyának is ezt kell tennie" – szólította fel ismét, és megerősítette, ha nem teszi meg, távoznia kell, sőt, alapos vizsgálatokkal kell számolnia. „Ez az államrend, amit minden köztisztviselőnek tiszteletben kell tartani. A hablatyolásnak vége, jogi eljárás következik" – állította a miniszterelnök.

Kérdés, hogyan. A NAV-elnököt Goodfriend pár hete személyesen biztatta, hogy kérjen amerikai vízumot, mert a kitiltás indokáról, azaz a „bűncselekményről" akkor tájékoztatják, ha vízumot kér – de a NAV-elnök azóta sem tette ezt meg. Ráadásul az amerikai proklamáció szövege másként határozza meg a korrupciós bűncselekmény elkövetését a köztisztviselőknél, mint a magyar jogszabályok. Az amerikai verzióban nem szerepel a „jogosulatlan előny" – ez súlyosbító körülmény lehet Vida Ildikó esetén a kitiltáskor – mondták lapunknak jogi források.

Az amerikai ügyvivő az elmúlt időszakban a bécsi konvenciót ajánlotta mindenkinek a figyelmébe: az egyezmény szavatolja a diplomaták jogi mentességét. Változatlanul kérdéses tehát, milyen jogi eljárás következik, miről beszél a miniszterelnök. Rágalmazás, illetve hamis vád miatt – mivel ezek büntetőeljárások – Goodfriend nem perelhető Magyarországon, a diplomaták jogi immunitása miatt.

A kormányzati részről érkezett jogi tippek: Répássy Róbert igazságügyi államtitkár szerint polgári peres bíróság előtt az amerikai diplomatának is meg kellene jelennie. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig az M1 tegnapi műsorában arra hívta fel a figyelmet, volna rá lehetőség, hogy az ügyvivő magyar bíróság előtt feltárja bizonyítékait, és megvédje álláspontját az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatosan, a küldő állam, azaz az USA lemondhat bizonyos ügyekben a diplomáciai mentességről. Szijjártó a műsorban arra biztatta Goodfriendet, hogy tegye ezt. (A diplomáciai mentességről való lemondás akár egy szóbeli jegyzékben is megtörténhet, de a lemondásnak mindig „kifejezettnek" kell lennie, vagyis az adott üggyel összefüggésben kell megadni.)

Mint ismert, Polt Péter legfőbb ügyész már október 27-én jogsegélykérelemmel fordult az amerikai igazságügy-miniszterhez, egy 2008-as egyezmény alapján, és kérte, hogy a magyar kitiltási ügyben szolgáltassanak adatokat. Minderről Goodfriendet is tájékoztatta – mondta a köztévének Fazekas Géza ügyészségi szóvivő. Vida viszont a 7750-es proklamáció szerint Amerikában nem perelheti sem a kormányt, sem annak szerveit, sem magát az USA-t a kitiltása miatt. „Sakk-matt" – fogalmaztak lapunknak jogi szakértők.

Deutsch olvasnivalót ajánl az ügyvivőnek

„Olvasnivaló Goodfriend Szövetségesünknek:-)” címszóval Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője Vorosilov marsallal üzent André Goodfriendnek: a szovjet megszállásról és a Szövetséges Ellenőrző Bizottságok egykori szerepéről szóló eszmefuttatást ajánlott az amerikai ügyvivő figyelmébe. Deutsch Tamás Facebook-oldalán nem írja le, hogy miért éppen a SZEB jutott eszébe Goodfrienddel kapcsolatban, de pontosan leírja, milyen szerepet játszott annak idején ez az intézmény a kommunista hatalomátvétel elősegítésében, a politikai ellenfelek likvidálásában és az ország szuverenitásának korlátozásában. „Közép- és Kelet-Európa országaiban a Szovjetunió a SZEB-et használta fel az erőszakos hatalomátvétel elősegítéséhez: a kommunista párt politikai ellenfeleit likvidálták, vagy elhurcolták a Vörös Hadsereg katonái. Churchill fultoni beszédében hívta fel a figyelmet a SZU erőszakos beavatkozására, ő használta először a vasfüggöny kifejezést is” – írta a fideszes politikus a Facebook-oldalán. (Cs. I.)

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.