Nem tetszett a polgármestereknek a fizetés, emeltek rajta egyet

Jelentősen csökkent a községekben a polgármesterek fizetése tavaly, ezért most több mint ötven településen jogellenesen harminc százalékkal eltérítették, vagyis felemelték a béreket. Emiatt az illetékes kormányhivatalok a napokban valamennyi esetben törvényességi észrevételt tettek. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondja, hogy ezek a helyhatóságok a kormányhivatalok, a Belügyminisztérium, valamint az igazságügyi miniszter véleménye szerint is törvénytelenül térítették el a béreket.

A polgármesteri fizetések körül egyébként már korábban vita bontakozott ki, mert a tavaly őszi helyhatósági választás után hatályba lépett új szabályozás szerint a mintegy 3200 magyarországi település több mint felében csökkentek a juttatások. Ennek oka, hogy korábban a fizetést a köztisztviselői alapilletményhez kötötték, ami nagyjából 38 ezer forint, s ennek hét–kilencszerese, tehát 270–347 ezer volt a minimális polgármesteri bér.

Boldog tavaly ősszel benyújtott egy törvénymódosítást, és azt javasolta, hogy a polgármesteri „minimálbér” 224 ezer legyen
Boldog tavaly ősszel benyújtott egy törvénymódosítást, és azt javasolta, hogy a polgármesteri „minimálbér” 224 ezer legyen
Mészáros János / MTI

Az új ciklusban viszont a helyettes államtitkár javadalmazása a kiindulási alap – ez körülbelül 750 ezer forint –, és az ötszáz fő alatti falvakban ennek húsz százaléka, tehát 150 ezer forint jár. Egy ezer lakosú községben korábban 328–425 ezer között lehetett a fizetés, ami októbertől körülbelül háromszázezer forintra mérséklődött. Az 1500 és tízezer fő közötti településeken a bér már 450 ezer forint, amit viszont azért tartanak igazságtalannak, mert egy kisebb faluban egészen más a polgármester feladata, mint egy nyolc-kilencezres járási székhelyen.

A tényszerűség kedvéért: harmincezer lakos felett viszont már jól járt a településvezető, hiszen e körben a korábbi legfeljebb 560–670 ezer helyett csaknem 750 ezerre emelkedett az illetmény. A főpolgármester meg egyenesen dőzsölhet, hiszen a nagyjából 640 ezer helyett egymilliót meghaladó miniszteri fizetésre jogosult. A polgármesterek illetményét a törvény szigorúan szabályozza, ezért a bérek emelését Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára is jogellenesnek tartja.

Azt a törvénymódosítást ugyanis, amely a miniszterek számára lehetővé teszi a helyettes államtitkári illetmények harminc százalékos eltérítését, szerinte nem lehet kiterjeszteni a településvezetőkre. A TÖOSZ határozott álláspontja, hogy a törvényes állapotot helyre kell állítani, de a kialakult helyzettel valamit kezdeni kell – hangsúlyozta a főtitkár. A szövetség már tavaly érzékelte, hogy a kistelepüléseken az alacsony bér feszültségek forrása lesz, ezért előállt egy javaslattal, amely szerint a legkisebb illetmény főállású polgármester esetén 299 ezer forint – vagyis a helyettes államtitkári fizetés negyven százaléka – lenne.

A szövetség továbbra is úgy véli – mondta Zongor –, hogy a településvezetőknek méltányos és igazságos javadalmazást kell biztosítani. A fideszes Boldog István tavaly ősszel benyújtott egy törvénymódosítást, és azt javasolta, hogy a polgármesteri „minimálbér” 224 ezer legyen. Ez a korábbiakhoz képest még mindig valamelyest fizetéscsökkenést jelentene, de ezt a TÖOSZ már kész volt támogatni. A kormányfő azonban akkor nemet mondott az elképzelésre. A képviselő márciusban ismét beterjesztett egy hasonló javaslatot, amely szerint 500 lakos alatt 224 ezer, 500 és 1500 között 375 ezer forint járna.

Érdekes különben, hogy a Miniszterelnökség honlapján közzétett lista szerint nem csak kisközségekben térítették el a béreket. A sorban szerepel például Győr és Mosonmagyaróvár, valamint csaknem húsz további Győr-Moson-Sopron település. Van ezek mellett még két nagyobb város: Ajka és Oroszlány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.