galéria megtekintése

70 milliót érhet Varga Mihályék luxuslakása

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 17. számában
jelent meg.

Bita Dániel, Pető Péter
Népszabadság

Nagyjából 70-80 millió forint értékű lehet az a luxuslakás, amelyet 2009-ben vásárolt Varga Mihály és családja a budai Pasa Parkban. A vételár kevesebb lehetett a környéken megszokottnál – de ez inkább magyarázatot igényel, mintsem magyarázatul szolgál.

Nem találni már eladó ingatlan nyomára a II. kerületi Pasa Parkban, ahol egy 137 négyzetméteres lakást vett Varga Mihály, a Fidesz akkori alelnöke és családja 2009-ben. Mint az Atlatszo.hu megírta: Varga családi összefogással magyarázta a vásárlást. A minisztert lapunk is megkereste ez ügyben még az oknyomozó portál cikkének megjelenése előtt. Lényegében ugyanazt a választ küldte el, ami aztán az Átlátszón is megjelent. Nem volt elég pénzük az ingatlan megvásárlásához, ezért hitelt vettek fel, illetve szüleik kölcsönöztek. A kölcsönt a törlesztés idejére tulajdonjoggá tették.

Varga kérdésünkre elismerte, hogy 2012-ben és 2013-ban rosszul töltötte ki vagyonnyilatkozatát, amikor azt írta: a lakás négykilencede az övé, mert csak egyharmad tulajdonosa. A tulajdoni lap kikérése után észlelte a hibát, és tavalyi bevallásában már a helyes adatot tüntette fel.

A miniszter azt állította, az ingatlan vételára „a környék piaci átlagára alatt volt”

 

miután az akkori tulajdonos a 33 lakás értékesítését egyszerre kezdte meg, az alacsony kereslet miatt jelentős kedvezménnyel. De még így is hónapokon keresztül egy ingatlant sem tudtak eladni, a legutolsó pedig csak két éve kelt el.

Ez alapján megpróbáltunk utánajárni, mennyi lehet Vargáék lakásának értéke. A vételárra vonatkozó – ismételten föltett – kérdésünkre a politikus nem válaszolt. Ahogy a Pasa Park lakásait értékesítő Budapesti Ingatlanhasznosítási és -fejlesztési (BIF) Nyrt. sem felelt arra, valóban nyomott áron sikerült-e csak túladniuk a 2000-ben épült, és előzőleg diplomatáknak, nemzetközi vállalatok vezetőinek bérbe adott lakásokon. A cég tulajdonosai között amúgy megtalálható Nobilis Kristóf, az Index volt tulajdonosa, Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója és Spéder Zoltán, az Indexet kiadó CEMP, illetve az FHB Bank vezetője, a takarékszövetkezeti átalakítás nyertese.

Újabb fideszes ébredt rá, mekkora a vagyona

Potápi, a vágtázó sötét ló a fejéhez kapott, hogy valójában háromszor akkora a telke, mint hitte. Nem csak ő „világosodott meg” a Simon-botrány kirobbanása óta, az ellenzék pedig már sorozatban jelenti fel a Pasa Lakópark fideszes lakóit – írtuk 2014. tavaszi összeállításunkban.

Ami tény: a luxuslakópark legkisebb – Vargáékéval megegyező méretű – lakásait 81,5 millió forintért, azaz négyzetméterenként 600 ezerért kínálták eladásra. Bár az ajánlatok között volt szórás, 500 ezer forintnál kisebb árat nem találtunk. Rendkívüli akció részeként félmilliós négyzetméteráron reklámozták a lakópark utolsó, még nem értékesített, 232 négyzetméter beépített összterületű lakását is, amelynek ára így 140 helyett 115 millió forint lett. Ez valóban olcsóbb a környéken megszokottnál: a Pasa Parknak otthont adó Hankóczy Jenő utcában jelenleg 817, 949 és 960 ezer forintos négyzetméterenkénti áron hirdetnek új építésű ingatlanokat.

Pedig a Pasa Park felszereltségére nem lehet panasz

– az öt épületből és 33 lakásból álló komplexumban feszített víztükrű úszómedence, jakuzzi, finn és infraszauna, fitneszterem és játszóház is található. A lakások klimatizáltak, háztartási gépekkel, beépített szekrényekkel, konyha- és fürdőszobabútorral felszereltek, ezek részei a vételárnak. A közös költség 550 forint négyzetméterenként, azaz Vargáék havi 75 ezer forintot fizethetnek.

Ám ha a valóban kedvezményesnek tűnő, 500 ezer forintos négyzetméterárral kalkulálunk is, a miniszter lakása minimum 70 millió forintot ér. Úgy, hogy arra kevesebb mint tízmillió forint értékű jelzálogjogot jegyeztek be, ráadásul a család megtartotta a szintén a II. kerületben található 94 négyzetméteres ingatlanát is. Így sikerült minimális adóssággal megúszniuk a lakásvásárlást, miközben a szintén 2009-ben Pasa parki lakást vásárló Rogán Antal és felesége nagyobb hitelbe verte magát. A Fidesz frakcióvezetője egy hasonló méretű lakás megvételéhez több mint 30 millió forint kölcsönt vett fel, és majdnem ugyanennyi hitelt igényelt Rogán Antal neje is a nevén lévő fél lakásra.

Ebben a házban 137 négyzetméter a Varga családé
Ebben a házban 137 négyzetméter a Varga családé
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hogy Varga vegyész felesége miből fedezte az ingatlanvásárlás rá eső részét (a lakás ötkilencedét), a jelenlegi szabályozás alapján kideríthetetlen. A politikusok házastársainak vagyonnyilatkozata nem nyilvános, csak a mentelmi bizottság tagjai nézhetik meg – ha a képviselő ellen eljárás indult. A miniszter annyit árult el: feleségének vele közös és saját vagyona is van. Jövedelme oktatásból, ingatlan-bérbeadásból, földhaszonbérletből, osztalékból és részvényeladásból származott. Emellett felesége szüleinek hozzájárulása is nagyobb volt – közölte.

Vargánál arra is rákérdeztünk, hogy 2012-ben nyolcmillió forinttal (az előző és a következő évinél sokkal többel) csökkentette banki tartozását, miközben kissé nőtt az értékpapírban lévő megtakarításainak értéke. Azt válaszolta: jövedelme lehetőséget adott az előtörlesztésre, amit adóbevallásával igazolni tud.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.