galéria megtekintése

Veszteséges az állami brókercég

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 27. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Az állami brókercégnek dolgozik a Buda-Cash-csoporthoz tartozó, becsődölt Dél-dunántúli Takarékbank könyvvizsgálója.

Miközben Rogán Antal „brókerbotrányozik” és az alkuszcégek ellenőrzését követeli, sem ő, sem más nem hozta szóba, hogy létezik egy állami brókercég is. Pedig van ilyen: ez a Magyar Posta Befektetési Zrt. A társaságot 2012-ben alapította a Magyar Posta, 2013 óta pedig, amikor stratégiai szövetségre lépett az állami postacég és az FHB, egy speciális tranzakció során felerészben az FHB-csoporthoz tartozó Díjbeszedő Üzemeltetési és Szolgáltatási Kft. lett a tulajdonosa, amelyet ma már FHB Invest Kft.-nek hívnak. Több mint félmilliárd forint veszteséget termelt, hamarosan tőkét is kell emelni. Könyvvizsgálója pedig ugyanaz a Nagy József, aki a Buda-Cash-csoporthoz tartozó, csődbe ment kisbanké, a Dél-dunántúli Takarékbanké is.

A cégen keresztül zajlik a Magyar Posta teljes értékpapír-forgalmazása, így a postahivatalokban jegyzett Kincstári Takarékjegy Pluszé, a Bónusz Magyar Államkötvényé és a Prémium Magyar Államkötvényé is. A cég az FHB és a posta közös irányítása alatt áll, ami abból a szempontból mindenképpen érdekes, hogy a postánál állampapírokat és befektetési jegyeket jegyző ügyfelek nem feltétlenül tudják, hogy az értékpapír-forgalmazó cég nem teljes egészében postatulajdon.

A Magyar Posta Befektetési Zrt. a nyilvános dokumentumok szerint 2013-ban 188 millió, míg 2014-ben további 558 millió forint mérleg szerinti veszteségről számolt be. Részben ennek is köszönhető, hogy a brókercég két tulajdonosa egy hónapja 300 millió forintos tőkeemelésről döntött, melyet zárt körben hajtanak végre. Az azonban nem ismert, hogy mikor, és milyen arányban. Így elképzelhető, hogy a cégben az FHB, vagy éppen a posta javára eltolódnak a tulajdonosi arányok, és egyikük irányító részesedést szerez a cégben.

 

Miközben a politika a brókercégek szigorú ellenőrzését forszírozza, arról nem tudunk, hogy a Magyar Posta Befektetési Zrt.-nél a felügyeleti jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Bank tartott-e az alapítás óta célvizsgálatot. Mindkét tulajdonost megkérdeztük többek között arról, hogy előfordult-e ilyen eset, vagy jelen pillanatban zajlik-e vizsgálat, ám a lapunknak küldött közleményében mindkét cég kikerülte a választ. A jegybank megkeresésünkre azt válaszolta, hogy nem volt célvizsgálat, de tevékenységét felügyelik. – Az MNB rendkívüli vizsgálatsorozata kiterjed valamennyi befektetési vállalkozásra, így természetesen a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt.-re is – írta a jegybank.

Postai életkép: csekket fizethet, bélyeget vásárolhat, megbízásokat adhat a brókercégnek
Postai életkép: csekket fizethet, bélyeget vásárolhat, megbízásokat adhat a brókercégnek
Kurucz Árpád / Népszabadság

Mellékszál: a Magyar Postát a jegybank március elején kétmillió forint felügyeleti bírsággal sújtotta, és kötelezte „a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódó informatikai rendszerének teljes körű kockázatfeltárására, a kockázatok értékelésére és megszüntetésükre.” Felmerül tehát a kérdés, ha a jegybank a Magyar Posta informatikai rendszereiben kivetnivalót talál, amely miatt bírságot vet ki, mi a helyzet a posta cégeinél? Az állami brókercég hivatalos beszámolói szerint 2014 végéig közel 19 500 értékpapír-, illetve tartós befektetési számlát nyitott ügyfelei részére, a számlákon kezelt értékpapír-állomány az év végén 48,9 milliárd forint volt, szemben a 2013. december végi 4,6 milliárd forinttal. A cég saját tőkéje a tavaly év végi adatok szerint 406,9 millió forint, a társaság mérlegfőösszege kétmilliárd forint.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.