Kamuvizsgáért fizethettek a vagyonőrök

Egy 2012-ben elfogadott törvény értelmében 2014. január elsejéig minden személy- és vagyonőri igazolvánnyal rendelkező munkavállalónak és vállalkozónak speciális tanfolyamon kellett – volna – részt vennie, majd a tanultakból sikeres záróvizsgát tennie. Később ezt a határidőt 2014. május 31-re módosították. A jogszabály úgy rendelkezik: aki nem végzi el a tanfolyamot vagy megbukik a vizsgán, annak bevonják az igazolványát, azaz vagyonőrként nem dolgozhat tovább. Se alkalmazottként, se vállalkozóként.

Bár a szakma számos neves képviselője szerint a tananyag elsajátítása még bírói, ügyészi és ügyvédi szakvizsgával is többheti kőkemény tanulást igényelt, a vizsga nevetségesen egyszerű volt. Nem véletlen, hogy csak páran buktak meg a számonkérésen. Ezek után senki sem csodálkozott azon, hogy a vagyonőrökben tovább élt a kezdeti gyanú, az egész továbbképzésnek egyetlen célja van: a pénzbehajtás. A tanfolyamok szervezéséért és a vizsga lebonyolításáért fizetett összeg egy része ugyanis a jog szerint a szakmai kamarát illeti meg.

Akárhogy is, sokan a kerülő utat választották. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 2014. május 21-én indított nyomozást üzletszerűen elkövetett vesztegetés gyanújával. Hivatalosan meg nem erősített értesülésünk szerint a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara Fejér Megyei Szervezetének feljelentése nyomán.

Később kiderült, hogy nemcsak Fejér, hanem Pest, Veszprém, Heves és Zala megyében, valamint a fővárosban is voltak, akik öt- és tizenhárom ezer forint közötti kenőpénzért tanfolyam és vizsga nélkül is hozzájutottak a továbbképzés befejezését igazoló tanúsítványhoz.

A dolog érdekessége, hogy a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara országos elnöke még áprilisban figyelmeztette a képzés feletti szakmai felügyeletet ellátó Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatóságát, hogy a törvényben előírt 11 595 forintos képzési és vizsgadíj helyett a képzést végző egyes vállalkozások különszerződéseket kötnek a tanfolyamra hozzájuk jelentkező vagyonőrökkel és a törvényben előírt díjon felül különböző összegeket, jellemzően 5000 forintot is kérnek tőlük.

A kamara a tárca állásfoglalását kérte, mivel magánfelek jogügyleteibe nem avatkozhat bele, így viszont arról sem voltak ismeretei, mi célt szolgál a különszerződésben meghatározott összeg A Belügyminisztérium majd egy hónappal később egyebek azt válaszolta: „…nem zárható ki annak a lehetősége, hogy a képzésre kötelezett és a képző intézmény között jogszerűen olyan szerződés jöjjön létre, amely feltételezi a magasabb színvonalú oktatást, illetve a kötelező tananyaghoz képest a bővebb ismeretek átadását”.

Lehet, hogy ez nem zárható ki, ám a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon folyó nyomozás eddig nem ezt támasztja alá. Hanem azt: R. Árpád, K. Katalin és N. Róbert, a kamara Pest megyei szervezete nevében eljáró szervezők az általuk kért öt-tizenhárom ezer forintos pluszbefizetés fejében úgy állították ki a tanfolyam elvégzéséről és a sikeres vizsgáról szóló tanúsítványt, hogy az érintett vagyonőröknek sem a tanfolyamon, sem a vizsgán nem kellett részt venniük.

A kamara nem kívánt reagálni a történtekre, mivel – mint mondták – ők is megtették a maguk feljelentését az ügyben. Ha majd lezárul a nyomozás, értékelik annak tanulságait és szükség esetén kezdeményezik a vonatkozó szabályok szigorítását.

Az üzletszerűen elkövetett vesztegetésért a szervezők – ha a bíróság jogerősen bűnösnek mondja ki őket – kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.