galéria megtekintése

Vészt kiáltottak a pedagógusok, újabb átverésre készülhet az Orbán-kormány

Úgy tűnik, mintha segíteni akarna az oktatási kormányzat annak az 1400 pedagógusnak, aki közel van a nyugdíjhoz, mégsem engedik át őket a Pedagógus II. kategóriába. Gyorsított eljárásban ígérnek minősítést, de nem tudni, mit jelent az. Akit másodszor is elmeszelnek, azt az állásából is kirúgják.

Gyorsított eljárásban ígért minősítést Sipos Imre helyettes államtitkár annak a közel 1400 pedagógusnak, akinek kevesebb mint 7 éve van a nyugdíjig, de a kormány őket nem engedi át automatikusan a Pedagógus II. kategóriába, mert jelentkeztek minősítésre, de nem töltöttek föl portfóliót.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A helyettes államtitkár a Köznevelési Kerekasztal keddi ülését követő sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint azt mondta: az oktatási kormányzat támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatát az érintett pedagógusok minősítéséről és átsorolásáról. Ők gyorsított eljárásban jelentkezhetnek minősítő vizsgára, ami ingyenes lesz, és minősítésük legkésőbb 2017. március végéig megtörténhet.

 

Csakhogy a Nemzeti Pedagógus Kar nem ezt javasolta. Horváth Péter elnök a NOL-nak elmondta: az oktatási kormányzat egyértelművé tette, hogy nem hajlandó megváltoztatni a július 29-én megjelent kormányrendelet szövegét.

Abban az szerepelt, hogy automatikusan átkerül a pedagógus II. kategóriába, aki 7 évnél közelebb van az öregségi nyugdíjkorhatárhoz - kivéve ha korábban sikertelen minősítési eljárásban vett részt. Valójában nem is volt minősítési eljárás, aki jelentkezett, de nem töltött föl portfóliót, hanem visszalépett volna, azét az Oktatási Hivatal eleve sikertelen eljárásnak minősítette.

Horváth Péter szerint a Nemzeti Pedagógus Kar javaslata az volt, hogy az érintett pedagógusok is tegyenek egy gesztust, és töltsenek föl portfóliót, de ne kelljen fizetniük a minősítési eljárásért, és már 2017. január 1-jétől ők is megkaphassák a magasabb kategóriát, vele a magasabb bért. A Nemzeti Pedagógus Kar azonban azt is javasolta, hogy a portfólió feltöltésén túlmenően ne legyen minősítési eljárás - óralátogatás, portfólióvédés - ám javaslatuknak ezt a részét nem fogadta el a minisztérium.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint ők nem föladni akarták az érintett idős pedagógusok jogait, hanem áthidaló megoldást keresni. A Pedagógusok Szakszervezete ugyanis az Alkotmánybírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult az 1400 pedagógus ügye miatt. Ám nem tudni, hogy ezeknél mikor születik döntés, és annak mi lesz a tartalma.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az említetteken túl egyéni munkaügyi problémának is tekinti, hogy 1400 nyugdíjhoz közeli pedagógust kizártak a béremelés lehetőségéből - miközben másoknak, akik nem is jelentkeztek, nem is töltöttek föl portfóliót, egyáltalán nem csináltak semmit - automatikusan megadják 2017. január 1-jétől a havi 26 ezer 500 forintos béremeléssel járó átminősítést.

Ennek érdekében beadványmintát tettek föl a honlapjukra, ahová csak a személyes adatokat kell beírni. Részletes kitöltési útmutatót is mellékeltek hozzá. Az adatlapon az az egyéni kérelem áll, hogy töröljék az illető adatait az Oktatási Hivatal informatikai rendszeréből, vizsgálják felül a sikertelennek nyilvánított minősítési eljárásukat, és hagyják azt figyelmen kívül az átsorolási kérelmük elbírálásakor.

A tájékoztató 29. oldala

„A Pedagógus foglalkoztatás munkacsoport egyhangúlag támogatta az Emberi Erőforrások Miniszterének döntését, amely szerint a 2013. szeptember 1-jén státuszban lévő, 2023. augusztus 31-éig az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, jelenleg a Pedagógus I. fokozatban lévő pedagógusok automatikusan, a minősítési eljárás alól mentesülve Pedagógus II. fokozatba kerülnek 2017. január 1-jétől.

 Ezzel az intézkedéssel körülbelül 18 ezer pedagógus fizetése csaknem bruttó 30 ezer forinttal növekszik januártól.”

A PSZ jogászai szerint alkotmányellenes a július 29-i kormányrendelet, amely 1400 pedagógust kizár az előrelépésből, mert ellentétes a köznevelési törvénnyel. A kormányrendelet többször változott az elmúlt időszakban, míg a köznevelési törvényből nem. Abból pedig egyértelmű, hogy a nyugdíjhoz közel álló pedagógusokra nem vonatkozik a minősítési kötelezettség. A kormányrendelet beleütközik a visszamenőleges szabályozás tilalmába is.

A Pedagógusok Szakszervezete a tagjainak ingyenes jogi képviseletet biztosít - ebben a munkaügyi vitában is.

A helyettes államtitkár nyilatkozata alapján úgy tűnik, mintha a kormány gesztust tenne - de alkalmas arra is, hogy újra átverje a pedagógusokat. Ha ugyanis a gyorsított eljárásban megvalósuló, de azért mindenre kiterjedő - hiszen ebből nem enged az oktatási kormányzat - minősítés is sikertelen, akkor a köznevelési törvény 36. paragrafus 8. bekezdése értelmében meg kell szüntetni a közalkalmazotti jogviszonyát. Vagyis: nemcsak, hogy fizetésemelést nem kap, hanem a törvény erejénél fogva az állásából is kirúgják - miközben számos településen egyre nő a tanárhiány.

Hogy mennyire lehet hinni a miniszternek, arra idézzük ide sokadszorra Balog Zoltán miniszternek a szintén a Köznevelési Kerekasztalon márciusban tett ígéretét, amelyet az EMMI fejléces papírján minden iskolába megküldtek: a 2013. szeptember 1-jén státuszban lévő lévő, 2023 augusztus 31-éig az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő, jelenleg Pedagógus I, fokozatban lévő pedagógusok automatikusan, a minősítési eljárás alól mentesülnek 2017. január 1-jétől."

Szó nem volt benne semmiféle kivételről, amit aztán 1400 embert becsapva utólag beleírtak a kormányrendeletbe - nem tudni, kinek a kezdeményezése alapján.

Ha a miniszter szava ennyit ér, mennyit érhet vajon a helyettes államtitkáré?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.