Veszprémi időközi: szembe a forgalommal

Új jelöltek jelentkeztek be a "kétharmad-döntő" februári választásra.

„Orbán a kétharmaddal köztársasági elnökké akarja választatni magát, akár 8 éves időtartamra, megerősített jogkörökkel. Ezzel lezárul Magyarország orbáni kisajátítása. Ha nyerek, Orbánból nem lesz elnök. Ha nem nyerek, Magyarország végleg az Orbán-klán kezébe kerül. Ez a tét" – írja közleményében a civil Kész Zoltán, akit a baloldali és liberális erők is egyértelműen támogatnak Veszprémben.

Az LMP viszont más jelöltben gondolkodik, olyanban, aki saját és a Jobbik szavazóinak is megfelel. A szélsőjobbnak is kedves Török Gábort támogatták volna, de a politológus végül nem indul. Schiffer eddigi megnyilatkozásaira Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese a Facebookon úgy reagált: „Ha valaki a forgalommal szembe megy az autópályán, ő hibázott, és nem a többi autós." Gőgös szerint az LMP vezetője szóban azt felelte neki, ő nem megy szembe a forgalommal, csak másik úton jár. Kérdés, hogy az az út hová vezet – kommentálta érdeklődésünkre az MSZP vezetője.

Pénteken aztán kiderült, hogy Schiffer András a több pártot - MDF, MDNP - is megjárt egyetemi tanárt, Józsa Lászlót javasolja a baloldali pártoknak és a Jobbiknak. Józsa korábban a győri Széchenyi egyetem rektori címéért is bejelentkezett, de nem őt választották meg. Úgy tudjuk, akkor vállalja a jelöltséget, ha a Jobbik és a baloldali pártok is támogatják.

Gőgös érdeklődésünkre határozottan kijelentette: az MSZP Kész Zoltán mögött áll, és nem is hátrál ki mögüle. Egyértelművé vált, hogy Schiffer nem akarja megbuktatni a fideszes kétharmadot, mondta az MSZP országos elnökhelyettese.

A Fidesz korábbi veszprémi polgármestere, az Orbánnal és Semjénékkel azóta nyíltan szembeforduló Debreczenyi János is bejelentette már indulási szándékát. Nagy valószínűséggel a 2006-ig a várost irányító, volt SZDSZ-es Dióssy László is ringbe száll.

Pénteken Bősze Ferenc, a veszprémi közéletben aktívan részt vevő ügyvéd is bejelentkezett. Közleményében azt írja: az a célja, hogy az érvek súlyával rávilágítson a helyzet tarthatatlanságára. Szerinte ő az igazi független jelölt, nem az, aki elfogadja a pártok támogatását. A Magyar Munkáspárt színeiben Szentpáli Kolos 20 éves egyetemi hallgató méreti meg magát.

A Jobbik - talán az LMP törekvései sikerének függvényében – később nevezi meg jelöltjét. A Fidesz Némedi Lajos alpolgármesterrel vág neki a választásnak, s egyelőre nem mondott nemet az indulásra Simicska Lajos sem.

A Republikon Intézet mérése szerint a veszprémi választókerületben élők kétharmada elégedetlen az ország jelenlegi politikai irányával. Néhány jelöltnek, így Némedi Lajosnak az ismertségét, népszerűségét nem mérték, mert ők később jelentették be szándékukat. Kész Zoltán ismertsége 52, Dióssy Lászlóé 46 százalékon áll. Kész Zoltán szimpátia-indexe viszonylag magas – akik tehát ismerik, kedvelik – állítja a Republikon.

Helyi elemzők szerint Bősze és Dióssy egyértelműen a baloldalról vihet el valamennyi szavazót. Talán jobboldali voksokra is számíthat Debreczenyi. Egyiküknek sem jósolnak azonban esélyt, de kétségtelenül befolyásolhatják a választás végkimenetelét. A küzdelem a jelen állás szerint valószínűleg Némedi Lajos és Kész Zoltán között dőlhet el, bár még mindig előbukkanhatnak újabb meglepetésjelöltek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.