galéria megtekintése

Veszprémben beindult a Kubatov-gépezet

13 komment

Munkatársainktól

Láttuk a Fidesz pártigazgatóját és Schiffer Andrást is, aki a kormánypárt főhadiszállásán ebédelt, igaz szerinte tájékozatlanságból, a Jobbik és a Fidesz jelöltje is miséről jött, Kész Zoltán már nem kampányolt. A polgármester szerint kár a földharcért. Veszprém ma nemcsak Navracsics Tibor utódjáról szavaz, a kétharmad is a tét.

A Séfkrajcár étteremből kis- és nagy buszokkal indította útnak a Fidesz aktivistáit Kubatov Gábor Veszprémben. Schiffer Andrással együtt ugyanebben a vendéglőben ebédeltek az LMP zöld széldzseki fiataljai is. A pártelnök azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy ez a Fidesz főhadiszállása, ők csak enni tértek be az épületbe. A hír hallatán megjelentek a lakótelepi vendéglő udvarán a baloldaliak és a liberálisok is, valamint Kész Zoltán független jelölt. Őket a biztonsági ember már nem engedte be, mondván, zártkörű rendezvényről van szó. Összenő, ami összetartozik – fogalmazott ennek kapcsán a sajtó előtt Kész. (Schiffer később a Facebookon írta, hogy tegnapig „a terepen” egyetlen fideszest seme látott, azt viszont igen, hogy „beindult Készék troll-kommandója” egy „leleplezőnek szánt” fotóval. Kész úr és a trollok ellen a jogi eljárásokat haladéktalanul megindítjuk – zárul a bejegyzés.

Kész ma már nem kampányolt
Kész ma már nem kampányolt
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Közben megérkezett az a sárga nagy busz, amelyik a fiatal fideszeseket hozta be ebédelni a városból. A biztonsági vezető telefonon üzent a sofőrnek, hogy egyelőre ne szálljanak ki. Köröztek egy ideig, majd hátulról engedték be az aktivistákat. Az étteremre egyébként nagyon vigyáztak. Délelőtt ugyan még be tudtunk kukkantani, de a magas, szakállas, kopasz biztonsági főember utcákon át követett bennünket utána.

 

Amikor az udvar kiürült, megjelent a Fidesz-pártigazgató Kubatov is. Gyorsan beszállt az ott parkoló autójába, a biztonsági őr fotósunk kamerája elé ugrott, testével védte Kubatovot a fényképezéstől, ám a NolTV szerkesztője meg tudta örökíteni.

Ránk hívták a rendőröket is, és nem ios akárki, hanem maga Ipsits Csaba városi rendőrkapitány jött az igazoltatáshoz két járőr kíséretében.

A helybelieket egyébként kevésbé zaklatta fel a választás, mint a nagy erőkel kivonuló pártokat. Kész a volt megyei művelődési központban szavazott, utána azt mondta, ő már nem kampányol, csak körülnéz a városban és a környező falvakban. Szél Bernadett és Schiffer András a „lengyel" piacon, majd a belvárosban tartott köztéri fogadóórát. A jobbikos Damm Andrea mise után, a dózsavárosi templom előtt fogadta a sajtót. Miséről érkezett Némedi Lajos, a Fidesz jelöltje is. Ő azt nyilatkozta az esélyeket firtató kérdésekre, hogy kivételesen egyetért „egy aggastyán" baloldalival, aki szerint nem a közvéleménykutatást, hanem a választást kell megnyerni. Arra utalhatott, hogy az előzetes mérések a Fidesz számára meglepően szoros eredményt mutattak, Némedi csak 6 százalékkal vezetett Kész előtt.

A választani indulók többsége nem mondta meg, kire voksol, név nélkül viszont néhányan megszólaltak.

- Nekünk bevált a kétharmad – bizonygatta egy idős házaspár a Táncsics iskola környékén.

A sétálóutcán egy idős hölgyet szólítottunk meg.

- Na, jót kérdez – nevet a barátnője. - Ha ő valamikor is meghal, amit nem hiszek, a koporsóból is kinyújtja a Fidesz mellé ikszelt szavazó cédulát.

Volt, aki csak pedagógus állásért válaszolt volna
Volt, aki csak pedagógus állásért válaszolt volna
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

- Az, az én a Németre szavazok – bizonygatja a kalapos hölgy.

- Némedi – javítom ki. - Némedi Lajos.

- Teljesen mindegy - legyint az asszony.

- Mindegy, hogy kit indít a Fidesz? - faggatom.

Ők jobban tudják nálam, ki alkalmas rá. Akit indítanak azt én ismeretlenül is elfogadom.

A várban egy középkorú férfi áll szóba velem.

- Ide kéne hozni az összes fideszes nagyfejűt. Ez lenne a méltó helyük.

- Melyik palotába?

- Palota? - képed el. - A várbörtön!

- Azt már rég bezárták – világosítom föl.

- Tudom – feleli megrovóan. - De minden pénzt megérne, hogy nekik újranyissák. Még én is adakoznék az érdekében.

- Ráférne egy kis friss szellő erre a városra – szól közbe csendesen egy harminc körüli férfi.

- Kire szavaz?

- Kész Zolira.

- Ismeri?

- Őt is meg a nézeteit is. De ha nem ismerném akkor is rá voksolnék, mert akit ennyit mocskolnak, az nekem azonnal rokonszenvessé válik.

- Megkérdezhetem a nevét?

- Hát ha tud egy jó pedagógusállást, miután kirúgnak az iskolámból, akkor meg.

- Sajnos nem tudok.

Némedi voksa
Némedi voksa
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Találkozunk Porga Gyulával, a város fideszes polgármesterével.

- Nem jó az, hogy földharcban dől el a választás sorsa – mondja. - Egy városban élünk ezután is, ez marad a lakóhelyünk, kár nekimenni egymásnak.

Összefutunk Kubatov fiataljaival is. Fehér dossziéval járják a várost. Böngészik a neveket a kapun.

- Csak a szimpatizánsokhoz megyünk – védekeznek riadtan, amikor észrevesznek bennünket. A fiatalok mellett idősebbek is feltűnnek a dossziéval. A főhadiszálláson pedig a hévízi önkéntes tűzoltók kisbuszát is bevetik a szállításba.

- Kész Zoltán húsz százalékos hátránnyal indul, ennyivel verte Navracsics tavaly az ellenfelét – állapítja meg egy kézilabda-szurkoló. - Ha ezt behozza, gólerősebb az Építőknél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.