galéria megtekintése

Versenyt fut az idővel az életéért

Ritka betegséggel küzd egy besenyszögi asszony, s több mint másfél éve küldözgetik orvostól orvosig. Volt, hogy egyetlen vérvételi eredményre fél évig kellett várnia. Éhségsztrájkot kezdett, hogy felhívja a figyelmet: az egészségügy romokban, ez így nem mehet tovább.

Forgács-Fejes Mária korábban ruhaadományok szétosztásában is segített
Forgács-Fejes Mária korábban ruhaadományok szétosztásában is segített
Mediaworks

Öt gyereket nevelt fel a közgazdász végzettségű asszony: három a sajátja, kettő pedig munkavégzés közben, tragikus autóbalesetben elhunyt szolnoki tűzoltó öccse, Fejes Mihály gyereke, aki szintén hozzájuk került. Forgács-Fejes Mária anyaként becsülettel helytállt, s megküzdött a mindennapokkal, most azonban úgy érzi, a magyar egészségügy végletekig lepusztult állapotával már jóval nehezebben tud szembenézni, a rendszerszintű hiányosságokkal szemben pedig tehetetlen.

– Influenzával indult közel másfél éve a betegségem, s mára ott tartok, hogy elvesztettem a látásom hetvenöt százalékát, a kezemet alig tudom mozgatni, nem tudok fogni, a kanál, a kés kiesik az ujjaim közül, ízületi bántalmak gyötörnek, a csontjaimat marja a fájdalom. Amikor pár hónapja jelentkeztem a szolnoki kórházban, mert a fejemből, a fülemből és a számból a megrepedezett bőrön át valamilyen maró, savas folyadék távozott, a sürgősségiről hazaküldtek, a gégészetről pedig foghúzásra küldtek át. A lebénult kezemre, lábamra azt mondták: ízületi probléma. Egy gurulós bőröndnyi leletem van állami fenntartású intézményekből, valamennyi negatív, s azt sugallja, hogy semmi bajom – meséli az asszony.

 

Az első pozitív, autoimmun betegségre és bakteriális fertőzésre utaló, de azt még nem igazoló leletet egy magánrendelőben kapta, ahol pénzért már alaposabban megvizsgálták. Amikor eljutott a ritka betegségeket kezelő intézetbe, s itt egy januári vérvételkor azt mondták neki, júliusban megkapja annak eredményét, végérvényesen elege lett, s úgy döntött, éhségsztrájkba kezd. Több mint egy hete nem eszik, csak vízen és vitaminikon él.

– Vicces, mert a betegségem első tüneteinek megjelenése óta lefogytam már tizennyolc kilót, amióta éhségsztrájkba kezdtem, csak pár dekával csökkent a súlyom. Versenyt futok az idővel, ha nem diagnosztizálnak, meghalok, én pedig szeretném még megérni az 52. születésnapomat – mondja.

Követeléseit petícióban is megfogalmazta, e szerint a tiltakozó akciót addig folytatja, míg nem születik meg a valódi diagnózis a betegségére. Követeli továbbá, hogy a központi büdzsé a tényleges betegszám alapján finanszírozza az orvosi ellátást, mert ennek hiányában a betegeket csak „tologatják", s elképesztő ideig kell várakozniuk egy sima lelet kézhezvételére vagy egy újbóli vizsgálatra. A rendelőintézetekben, a folyosókon várakozva és a többiekkel beszélgetve Mária rájött, hogy nincs egyedül a problémájával.

– Miért olyan nagy dolog azt elvárni, hogy egy beteg a háziorvosától beutalót kapva még aznap megjelenhessen a szakrendelésen, ott ellássák, legyenek meg a szükséges leletei, s délután már elkezdhesse a terápiát? Ez miért tűnik akkora falatnak, amivel ma a magyar egészségügy nem tud megbirkózni? S miért fizetünk egyáltalán tb-járulékot, ha csak a magánrendeléseken kapunk normális ellátást, súlyos tízezreket fizetve egy-egy vizsgálatért? – teszi fel a kérdéseket, amelyekhez hasonlókat honfitársai milliói fogalmaznak meg nap mint nap.

Mária addig folytatja az éhségsztrájkot, amíg nem jönnek rá, mi a valódi oka a betegségének. Mióta elkezdődött az ámokfutás a furcsa tüneteivel, azóta nem tud dolgozni, párja kilencvenezer forintos jövedelméből élnek Besenyszögön, ebből kellene fedezni az utazások és magánrendelések költségeit. Más lenne, ha kaphatna táppénzes ellátást, ám a magyar egészségügy itt is srófolt egyet az asszony állapotán. Amíg nincs diagnózis, nincs betegség. S addig táppénz sincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.