Verespatak ügyében gyorsabb eljárást sürget Göncz Kinga

Göncz Kinga szocialista európai parlamenti (EP) képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Bizottság túl lassan vagy egyáltalán nem tesz eleget az EP petíciós bizottságában született döntéseknek. A politikus a magyar nyugdíjasok és a verespataki aranybánya ügyében sürgetett gyorsabb eljárást.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén a petíciós bizottság előző évi tevékenységének áttekintése volt az egyik napirendi pont. Felszólalásában az MSZP EP-képviselője két olyan ügyben hiányolta az Európai Bizottság - az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - fellépését, amellyel korábban foglalkozott a parlamenti petíciós bizottság.

Az egyik ilyen ügy - mint fogalmazott - az, hogy "a szerzett jogaiktól megfosztott magyar szolgálati nyugdíjasok és rokkantnyugdíjasok ügyében a mai napig nem intézkedett az Európai Bizottság". "A nyugdíjjogosultságuktól megfosztott magyar nyugdíjasok ügyében március óta várjuk az Európai Bizottság intézkedését. Hét hónap telt el, az uniós testület júliusig várt, hogy elküldje a levelét Budapestre, válasz azóta sincs" - mondta Göncz Kinga.

A szocialista EP-képviselő azt is nehezményezte, hogy a cianidos technológia alkalmazását betiltó jogszabálytervezettel szintén jelentős késésben van az Európai Bizottság. Érthetetlennek nevezte, hogy az uniós testület "miért hallgat, amikor a cianidos bányászati technológia alkalmazására készülnek a romániai Verespatakon".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.