galéria megtekintése

Átkozódás Hegyeshalomnál: Hadd forrjon az indulat az emberekben, az viszi el őket szavazni a kvóta ellen

19 komment


Hajba Ferenc

Állítom, hogy a magyar kormány örül a hegyeshalmi torlódásnak Hadd forrjon az indulat az emberekben, az viszi el őket szavazni a kvóta ellen – dühöng egy budapesti üzletember, aki már egy órája vár a határátlépésre.

A szinte minden nap szúrópróbaszerűen ellenőrző osztrák határőrök egy sávra szűkítik a sztrádát közvetlenül Hegyeshalom után. Az Ausztriába tartó autósok legalább egy órát vesztegelnek tétlenül.

- Nyugodtan vizsgálódhatnának két sávon is, akkor nem torlódnának föl ennyire a járművek, hely lenne hozzá – mutatja Szőke László, a hegyeshalmi polgármester.

Az autósok egy része beletörődően vár a sorára. A Romániából Nyugat-Európába tartó vendégmunkások – akik két-három hétre mennek haza minden nyáron, s augusztus közepén indulnak vissza – általában nem térnek le az autópályáról. A buszsofőrök, meg a navigátor mindenhatóságában hívő turisták azonban kalandos akciókba kezdenek. Rájöttek, hogy a Paprika csárdánál, a szebb napokat látott bevásárló centrum parkolóin át van egy egérút. A már kialakult sorba - esetenként némi lökdösődés árán - bepofátlankodnak. Mások meg még előbb, az M1-es sztráda és az M15-ös autóút találkozásánál fordulnak rá Hegyeshalomra. A helybeliek által csak öregként emlegetett, s a településen keresztül megközelíthető régi határ előtt is hosszú kocsisor vesztegel azonban, a vége belóg a faluba. Előfordult már, hogy a település fő utcáján szinte végig autók araszoltak, pöfögtek.

 

Mindenki vérmérséklete szerint éli meg a várakozást. Fiatal férfi int bennünket az autójához, s egy levelet mutat a telefonján. Ezt látták már? - kérdezi.

Nem láttuk. Címzettjei civil szervezetek, feladója pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának a titkársága.

„Tisztelt Civil szervezetek! Főosztályunk fel kívánja mérni a civil szervezetek migránsokkal kapcsolatos tapasztalatait, ezért kérjük, az érintett szervezeteket, hogy szíveskedjenek részünkre egy rövid összefoglalót megküldeni az tapasztalatairól (sic), a migránsok között végzett esetleges tevékenységéről. Segítő közreműködésüket előre is köszönjük. Üdvözlettel..."

- Ezt!– nemcsak mondja, mutatja is a férfi, mit szán a levélíróknak. - Velünk, civilekkel ne próbálják meg hitelesíteni a gyűlöletkampányukat. Vagy talán arra kíváncsiak, melyik szervezet segíti a szerencsétlen menekülteket, hogy aztán készüljön egy Kubatov-lista?

A férfi is egy civil szervezet vezetője. Úgy tudja, nem mindegyik egyesület, alapítvány kapott ilyen felkérést, de fogalma sincs, mi alapján szelektáltak.

Nem túl szívélyes fogadtatás
Nem túl szívélyes fogadtatás
Dominic Ebenbichler / Reuters

Többet nem tudunk beszélni, mert délután fél négy körül hirtelen meglódul a sor, az ellenőrzést állítólag nem fejezték be, de legalább már két sávon engedik a forgalmat az osztrákok.

- Mi lesz itt, ha az osztrákoknál betelik a kvóta, s ha vissza akarják majd adni nekünk a Magyarországról hozzájuk átjutott menekülteket?– teszi fel a kérdést a hegyeshalmi polgármester. Választ nem vár rá. Nincs kitől.

Mi meg azt tudakolnánk, hogy áll Ausztria a zöld határra tervezett kerítésépítéssel. A kérdést azonban elengedik fülük mellett a határon szolgáló osztrák egyenruhások.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.