Véglények a vízben – Mi folyik a surjányi csapokból?

A surjányiak megelégelték, hogy az ivóvíz tönkreteszi háztartási gépeiket, és veszélyezteti az egészségüket. Ráadásul az ÁNTSZ véglényeket talált a csapvízben. A szolgáltató áttisztította a hálózatot, de ez csak átmeneti megoldást jelent.

A magas a vastartalom miatt időnként vörös színű víz folyik a csapokból Törökszentmiklós Surjány nevű városrészében. Bár ez nem veszélyes az egészségre, a helybéliek mégis megelégelték, hogy a víz tönkreteszi a mosógépeket és a fehér ruhákat. Azt mondják, ők csak ugyanolyan minőségű ivóvizet szeretnének, mint bárki más – hangzott el az MTV Híradójában.

A falubeliek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és egy vízmintát megvizsgáltattak az ÁNTSZ-szel. Ekkor derült ki, hogy nemcsak a vastartalma magas a víznek.

Kis számban úgynevezett véglényeket találtak ebben a mintában – mondta Sinkó-Káli Róbert megbízott megyei tisztifőorvos. Hozzátette: a május 2-i, legutolsó eredmény alapján azonban ma már ki lehet jelenteni, hogy nincs ilyen élőlény az ivóvízben, és fogyasztásra alkalmas.

A szolgáltató ugyanis közben fertőtlenítette a víztornyot és a hálózatot. A városrésznek saját rendszere van, így gyakori, hogy a kis fogyasztás miatt pang a víz a csövekben. Ez okozza a hibákat.

A nyersvízben elég magas a vastartalom. Ennek tisztítását végzi a társaság – állapította meg Szikszai Lajos, a Törökszentmiklós Térségi víz és Csatornaművek Kft. ügyvezetője. Hozzátette: megfelelő technológiával lehet hosszútávon is megnyugtatóan ezt a munkát elvégezni.

Erre pedig egy 2012-ben induló, uniós ivóvízminőség javító program jelenthet megoldást – hangzott el a Híradó összeállításában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.