galéria megtekintése

Végleg elegük lett, karácsonyig adtak időt Orbánnak

13 komment


Lencsés Károly

Elegük volt a kéményseprőknek abból, hogy hosszú ideje létbizonytalanságban tartják őket: ha a kormány nem lép, karácsony előtt a még megmaradt emberek harmada kilép. Ez azt jelentené, hogy sok helyütt megszűnik a kéményseprő-ipari közszolgáltatás.

Besokalltak a létbizonytalanságban tartott kényseprők. Kedden a Liga Szakszervezeteknél tartott sajtótájékoztatón 322-en helyezték ügyvédi letétbe a felmondásukat. Amennyiben nem lesz változás, december 21-én a papírokat „élesítik”, és a szakma harmada kilép. Ez nagyjából azt jelentené, hogy megszűnik a kéményseprő-ipari közszolgáltatás, mert a tavaly még 1400 emberből legfeljebb hatszáz maradna a pályán.

A szakma jó ideje kongatja a vészharangot, ám mostanra minden eddiginél rosszabbra fordult a helyzet, máig nem született döntés ugyanis arról, hogyan szervezik át az ágazatot, s ez a lebegtetés megbénítja a rendszert

– állítja Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szövetségének (KOSZ) elnöke. Ezért a legtürelmesebbek is tömegével fontolgatják, hogy pályát változtatnak, és decemberben több mint háromszázan távozhatnak.

 

Már a kéményseprő-ipari közszolgáltatásokról három évvel ezelőtt elfogadott törvény nagy port kavart – emlékeztet az érdekvédő –, hiszen a rezsicsökkentés miatt egy csapásra a felére csökkent a szakma bevétele. Ennek hatására jó néhány vállalkozás becsődölt, s egyre kevesebb a kéményseprő. A belügyminiszter idén márciusi javaslata szerint újabb törvénymódosítással rendeznék a helyzetet, és ezzel kapcsolatban különféle elképzelések láttak napvilágot.

Tarthatatlan a heléyzet – állítja Vámos Csaba
Tarthatatlan a helyzet – állítja Vámos Csaba
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az előterjesztés szerint a kéményseprőket jövő januártól a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság foglalkoztatná, és ez a szolgáltatás a lakosság számára ingyenessé válna. Vámos szerint viszont egyelőre minden lóg a levegőben, és ezért az e területen működő mintegy négytucatnyi vállalkozás szinte mindenkit néhány havonta megújított munkaszerződéssel foglalkoztat, s

az elnök állása is csak december végéig biztos.

Ez tarthatatlan – szögezte le –, mert a kialakult helyzet előbb-utóbb a lakosság biztonságát is veszélyezteti. A kockázat elkerülése érdekében a KOSZ a nyári figyelemfelkeltő demonstrációja után három hete közleményben szólította fel a kormányt: döntsön az ügyükben, míg késő nem lesz. Úgy látják, ígéretekből már volt elég, ezért a kéményseprők érdemi intézkedést követelnek.

Ez nem hozott azonban semmilyen eredményt, miként

a döntéshozóknak – egyebek mellett a kormányfőnek – írott levelükre sem kaptak eddig érdemi választ

– közölte Vámos. A nyomásgyakorlásnak ezért újabb eszközét választották: letétbe helyezték a felmondásukat. Az elnök hangsúlyozta, hogy kollégái nagy részének van más szakmája is, tehát szükség esetén tudnának váltani.
A helyzet azonban egyre veszélyesebb, hiszen mind kevesebb az ember, miközben a kémények és fűtési rendszerek állapota fokozatosan romlik – mondta az érdekvédő. Az országban található négy és fél millió kéményből legalább százezer életveszélyes, négy-ötszázezer pedig sürgős javításra szorul.

Felhívta ezzel kapcsolatban a figyelmet arra, hogy a „csendes gyilkos” – a szén-monoxid – viszont pusztít, ha a kémények ellenőrzés nélkül maradnak, ráadásul egyre többen térnek át a gáz helyett a fafűtésre.

A még vállalkozási formában működő közszolgáltatóknak a jövő évre szerződniük kellene az önkormányzatokkal, ám senki nem tudja, hogy a kontraktust milyen feltételek mellett köthetik meg – jelezte az érdekvédő. Egyébként a korábbi rezsicsökkentés hatására cégek sora vonult ki a piacról, és ezt a közszolgáltatást az ország jelentős területén már most is a katasztrófavédelem által kijelölt vállalkozások nyújtják.

Tisztább helyzetet teremtene, ha végre megszületne a döntés arról, ki lesz a kéményseprés gazdája
Tisztább helyzetet teremtene, ha végre megszületne a döntés arról, ki lesz a kéményseprés gazdája
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Tisztább helyzetet teremtene, ha végre megszületne a döntés arról, ki lesz a kéményseprés gazdája – jelentette ki Vámos. A döntés azért is égetően fontos – mondta –, mert a hatályos jogszabályokat a vállalkozások eltérően értelmezik, ráadásul a mai rendszerben az emberek többsége nem fix fizetést kap, hanem a járandósága a bevételtől függ. Ezért a szakma nem érdekelt abban – ismerte el –, hogy valódi szolgáltatást nyújtson. Így szerinte most gyakran kéményseprőjelmezbe bújtatott emberek közreműködésével egyszerű zabrálás folyik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.