galéria megtekintése

Felesége javaslatára kapott ötmilliós bánatpénzt, de nem érti, mi ezzel a baj

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 28. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Ellenzéki felszólítások és feljelentések ellenére sem mond le Simon Miklós fideszes parlamenti képviselő a nyírbogáti polgármestersége lezárása után kapott végkielégítéséről és szabadságmegváltásáról, amit a felesége vezette önkormányzat utalt ki. Simon nem kívánta kommentálni, hogy más volt fideszes polgármesterek nem vettek fel bánatpénzt – köztük Kósa Lajos sem.

A Fidesz hiába érvel azzal, hogy Simon Miklós volt nyírbogáti polgármester többmilliós végkielégítése jogszerű volt, éppen fideszes politikusok példájával lehet rámutatni arra, hogy a nyírbogáti honatya eljárása etikailag kilóg a sorból. A debreceni polgármesteri székből tavaly távozó Kósa Lajos parlamenti képviselő ugyanis egy forint végkielégítést sem vett föl a debreceni önkormányzattól. De beszédes Tasó László példája is, aki több cikluson át vezette Nyíradony városát, s amikor államtitkár lett, a helyi önkormányzattól nem kapott végkielégítést.

Simon Miklós – aki 2001 és 2014 között volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nagyközség polgármestere – öthavi végkielégítésként bruttó 3 millió 67 ezer, a ki nem vett szabadsága után pedig bruttó 2 millió 147 ezer forintot kapott Nyírbogát önkormányzatától, ahol a felesége lett a polgármester.

A végkielégítéséből az azt terhelő különadó miatt 780 ezer forintot vehetett fel. Simon Miklós szerint „politikai hisztériakeltés” folyik ellene, szavai szerint a végkielégítést jogszerűen fizették ki neki. Közölte: a hivatalba lépő polgármesternek az új ciklus elkezdésekor kötelessége a munkaügyi folyamatokat lezárattatni, és ez akkor is kötelessége, ha éppen a férjéről van szó. Hozzátette, hogy a kormányhivatal jogszerűnek minősítette ezt a munkaügyi döntést.

 
Simon Miklós egy választási kampányrendezvényen Nyírbogáton
Simon Miklós egy választási kampányrendezvényen Nyírbogáton
MTI

Simon juttatását bírálják az ellenzéki pártok. Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselője szerint a törvény alapján Simon Miklóst nem illeti meg a végkielégítés, ha országgyűlési képviselői jogviszonyt létesít, márpedig ebben az esetben éppen ez a helyzet. Az Együtt felszólította Simon Miklóst, hogy mondjon le a mentelmi jogáról, a kifizetett pénzeket pedig azonnal fizesse vissza. A párt elnökségi tagja, Pataki Márton költségvetési csalás és hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a volt nyírbogáti polgármester végkielégítésének ügyében a Központi Nyomozó Főügyészségnél.

Ellenzéki politikusok fölvetették, hogy a juttatás nem szerepel Simon 2014-es vagyonnyilatkozatában. Tudósítónk értesülése szerint azonban Simonnak nem is kellett szerepeltetnie a szóban forgó összeget, hiszen azt 2015 februárjában utalták el neki, a nyilatkozatot pedig januárban adta le. A juttatást tehát – a parlamenti képviselői foglalkozáson kívül származó, adóköteles jövedelemként – majd az idei vagyonnyilatkozatában kell feltüntetnie. Megkérdeztük Simon Miklóst, mit szól hozzá, hogy Kósa Lajos és Tasó László nem vett föl végkielégítést, mire azt mondta: nem kommentálja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.