galéria megtekintése

Három napja nem ettek, alig tudják lenyelni az első falatokat

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 03. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Riadtan rezzentek össze az Ásotthalom és Mórahalom között gyalogló kongói menekültek, amikor az Age of Hope Alapítvány busza megállt mellettük. Miután megkínálták őket vízzel, elárulták, egy kis hajóval jöttek a kontinensig, Európán azonban gyalog keltek át.

– Az egyik hölgy levette a zokniját. Hetek óta gyalogolt, vietnami papucsban jött végig. Nem volt más a lábán, csak hús – mesélte a Népszabadságnak Tóth Ákos, a budapesti civil szervezet vezetője, nem sokkal azután, hogy társaival visszatért a déli határtól. Mint mondta, a gyerekek nagyon rossz állapotban érkeznek meg Magyarországra. Akadnak olyanok, akik három napja nem ettek.

– Alig tudják lenyelni az első falat babapiskótát tejbe áztatva

– mondta Tóth, akinek tapasztalatai szerint lázcsillapítóra, csecsemőtápszerre, intimbetétre, tetű- és rühirtóra és persze lábápolóra van most a legnagyobb szükség, hiszen a menekülők „végiggyalogolták fél Európát”.

 

Az elmúlt hetekben komoly civil összefogás bontakozott ki a déli határ mentén, és mind több szervezet próbált meg segíteni a menekülteknek. Tóthék a hét végén vittek először adományt: amikor vasárnap hallották a hírekben, hogy sok gyerek érkezett, a velencei strand helyett Szeged felé vették az irányt.

– Ruhát, élelmiszert vittünk, és amit a raktárban találtunk. A boltok vasárnapi zárva tartása miatt arany áron vettünk még hozzá pelenkát és bébiételt nonstopokból

– mesélte Tóth. Másnap újabb csomagokat vittek, ám állítása szerint ekkor már csak az adományt vették át a Szegedi Határrendészet kirendeltségén, őket nem engedték be. Facebook-oldalukon felkavaró képet közöltek a kirendeltségen rács mögött tartott gyerekekről. Tóth a közösségi oldalon és lapunknak is hangsúlyozta, hogy a családokat pár órát tartják bent, míg regisztrálják és kihallgatják őket, s a hatóságok szerint ezt másképp nem lehet levezényelni ennyi ember esetében.

A civil szervezet munkatársai alapos terepszemlét tartottak. Úgy vélik, jobban kéne ügyelni, hogy megfelelő körülmények, legalább tisztálkodási lehetőség várja az érkezőket. Ők kevés tisztálkodásra alkalmas helyet láttak, szendvicsből azonban nem volt hiány.

Tóth együttérzéssel beszélt az ott dolgozókról, s a rendőrről, aki „saját gyerekétől, otthonról hozta a Nurofent”.

– Azt látom, hogy a rendőrök összevissza vannak vezényelve az országban. Nem tudom, milyen időközönként tudják frissíteni az állományt. Elképzelhető, hogy némelyik elveszti olykor a türelmét. De tény, hogy én ennek szikráját sem láttam – idézi fel Tóth.

Tóth Ákos civil aktivista a rácsok mögé küldött gyerekekkel
Tóth Ákos civil aktivista a rácsok mögé küldött gyerekekkel
Forrás: Facebook

Kovács Tímea, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa szintén arról számolt be lapunknak, hogy a jelenlegi technikai és személyi állomány nem alkalmas a nagy számban érkező menekültek ellátására.

– Úgy gondolom, nagyon embertelen körülmények között vannak. Kevés a hely, piszkosak a helyiségek. A határrendészet nincs megfelelően felkészülve ilyen létszámú kérelmező fogadására. Nem tudják megfelelő módon kezelni ezt a helyzetet, és mindenki feszült. Elég ellenségesen viselkednek velük – mondta a Népszabadságnak Kovács, aki leszögezte, ellenpélda is van bőven. Igaz, a szerbiai–magyar határszakaszon segédkező ügyvéd azt is felidézte, hogy találkozott a szegedi állomáson két olyan családdal, akik négy gyerekkel másfél napja arra vártak, hogy felszálljanak a vonatra: – Kezükben volt az utazási engedély, de nem volt senki a nagyállomáson, aki megmondta volna nekik, hogy a 2-es peronra menjenek ki, ott szálljanak fel a vonatra...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.