Végéhez közeledik az ÉlőDuna projekt

Új szakaszokkal bővült és jelentősen korszerűsödött Budapest szennyvízhálózata, miután teljesen befejeződött az ÉlőDuna beruházás, azaz a központi szennyvíztisztító kiegészítő elemeinek 40 millió eurós megvalósítása.

Egyéves próbaüzem után idén szeptemberben kezdte meg működését a csepeli központi szennyvíztisztító telep. A létesítményt is magába foglaló ÉlőDuna nevű projekthez több kiegészítő elem is párosul, melynek 11,2 milliárd forintos költségét szintén európai uniós források bevonásával sikerült megvalósítania a fővárosinak. A kiegészítő beruházások keretében új tehermentesítő gyűjtőcsatornák épültek Budapest 16 különböző pontján.

Emellett sor került a ferencvárosi, a kelenföldi és az albertfalvai szivattyútelepek úgynevezett záporoldali rekonstrukciójára és fejlesztésére. Ez utóbbinak köszönhetően a központi szennyvíztisztító vízgyűjtő területén biztonságosabbá válik a szenny- és a csapadékvíz-elvezetés, emellett a szivattyútelepek is megbízhatóbban és gazdaságosabban működhetnek. Az év végéig megtörténik a teljes beruházás végleges lezárása.

A három átemelő 2009 nyara és 2010 szeptembere között épült meg. A korszerűsített szivattyútelepek közül a ferencvárosiba érkezik a pesti oldal öt belvárosi, valamint hat külső kerületének részbeni vízhozama, míg a kelenföldi és az albertfalvai a közép- és a dél-budai kerületekből érkező vizeket fogadja. A hozamokat illetően a ferencvárosi a legnagyobb, őt követi a kelenföldi, végül az albertfalvai telep. A záporoldali szivattyúkapacitás jelentős növelésével Budapesten csökkent az elöntések veszélye. Az így nyert együttes kapacitás egyébként az ország többi csatornaművéhez képest óriási méretű, hasonló kapacitású megoldások legfeljebb a belvízi védekezés területén találhatók. A három korszerű, szagmentes átemelő teljesen automatizált. A fejlett mérő- és adatrögzítő monitoring-rendszer lehetővé teszi az élővizekre gyakorolt káros hatások minimalizálását is.

Az átemelők mellett városszerte 15 kilométernyi új gyűjtőcsatorna is megépült, összesen 16 új szakaszon. Ezek építési munkálatai tavaly szeptemberben kezdődtek és határidőre, azaz egy évvel később befejeződtek. A kivitelezés során a változatos terep- és forgalmi viszonyok miatt a legkülönbözőbb szituációkhoz kellett alkalmazkodniuk a kivitelezőknek: a hegyvidéki Sasadi úton, a VIII. és IX. a kerület szűk utcáiban, vagy a Hungária körút alatt, több helyszínen is átvezetett csatornák építése más-más kivitelezési megoldást igényelt. A munkálatok tervezése során fontos volt a lehető legkevesebb forgalomkorlátozással járó, azaz az útfelbontással nem járó módszer kiválasztása is.

A projekt során megépült szakaszok kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy kapcsolódjanak az ÉlőDuna projekt eredeti célkitűzéseihez, tehát a központi szennyvíztisztító vízgyűjtő területén helyezkedjenek el. A kiegészítő beruházások elsősorban a biztonságos szenny- és csapadékvíz-elvezetést szolgálják, valamint olyan üzemviteli, átterelési lehetőséget biztosítanak, amely lehetővé teszi a későbbi hálózatfejlesztéseket.

Új csatornaszakaszok (helyszín, méterben)

XI. Brassó út (Budaörsi út-Dayka G. út)                                         690
XI. Sasadi út (Budaörsi út-Érdi út)                                                2189
XI. Bocskai út (Fadrusz u.-Karolina u.)                                           993
XI. Október 23-a utca (Budafoki út-Körösy J. u.)                           355
XI. Szerémi utca-Dombóvári út (Hauszmann u.-Fehérvári út)   830
XI. Mezőkövesd utca (Fehérvári út - Szerémi út)                           480
XI. Építész u. (Fehérvári út-Szerémi út)                                          495
VI. Andrássy út (Eötvös u.-Dózsa György út)                              1 382
XIV. Olof Palme sétány-Zichy M. utca (Hősök tere-PECSA)       921
XIV. Cházár András uca (Abonyi u. - Ajtósi Dürer sor)                177
XIV. Ajtósi Dürer sor (Cházár András u. - Mexikói út)               1 085
XIV. Tábornok uca (Hungária krt.-Mexikói út)                               387
VIII.-XI. Dandár utca-Thaly utca-Szigony utca-Baross utca    2 380
IX. Vágóhíd utca (Soroksári út-Üllői út)                                      1 600
VIII. Rezső tér-Bláthy Ottó utca-Elnök utca                                    688
X. Sibrik Miklós utca (Vaspálya u.-Gyömrői út)                            396

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.