galéria megtekintése

Vége a magyar betegek önrendelkezési jogának

14 komment


Danó Anna

Elfogadta a parlament az idei utolsó egészségügyi törvénycsomagot, amely egyebek mellett szabályozza az elektronikus adatkezelést, szigorítja az e-cigaretta használatát, a spermagyűjtést, valamint a regisztráció előtti gyógyszerek méltányossági támogatását.

A jövő év első felében a kormányzat megnyitja az orvosi kezelések, leletek egységes adatbázisát. A mintegy 11 milliárdos informatikai fejlesztéssel összekapcsolják az egészségügy adatgyűjtő és -kezelő rendszereit, hogy legkésőbb 2017-től a szolgáltatók így cserélhessék egymás között a betegek leleteit, kórtörténetét.

A fejlesztők szerint a rendszer segítségével egyidejűleg több ezer távkonzíliumot lehet majd lebonyolítani.

A patikákban is megjelenhetnek az elektronikus vények. A közfinanszírozott rendszerekben dolgozó orvosok akár digitálisan foglalhatnak időpontot pácienseiknek. A próbaüzem már 2016 elején elkezdődik, azaz az e-egészségügy különböző elemeinek és funkcióinak tesztelése, s ha minden jól alakul, akkor az eRecept használata 2017 januárjától minden gyógyszertárban kötelezővé válik. Az orvos elvben szabadon dönthet, hogy hagyományos vagy elektronikus receptet ír-e fel. A terápiát elrendelő gyógyító a vényfelíró programjának segítségével a szükséges adatokat nem papírra nyomtatja ki, hanem az úgynevezett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térben (EESZT) elektronikus vényként rögzíti majd. A gyógyszerek felírása előtt az orvos azt is leellenőrizheti, hogy más orvosok mikor és milyen vényeket írtak fel a betegnek korábban.

 

Emellett a tervek szerint a rendszer képes lesz arra is, hogy a felírt szerek között létrejöhet-e nem várt, szövődményt jelentő kölcsönhatás. A beteg szintén egy speciális honlapon ellenőrizheti a fölírt orvosságokat, milyen vényeket váltott már ki, van-e elég érvényes receptje. Az ilyen vény kiadásáról a beteg igazolást kaphat, akár elektronikus úton is. Az igazolás birtokában mind a beteg, mind a meghatalmazottja jogosulttá válik a vény kiváltására. Ha a betegnek nincs ilyen igazolása, akkor csak saját maga tudja kiváltani a gyógyszert.

A szabályozás kritikus pontja a betegek önrendelkezése,

a benyújtott javaslat ugyanis még lehetőséget adott arra, hogy az állampolgárok megtilthassák az egészségügyi adataik gyűjtését, az elfogadott törvényben ez már nincs benne. Az úgynevezett központi eseménykatalógusba, amely a beteg életútját követi nyomon, és ezzel kapcsolatban az orvosoknak a gyógykezeléshez szükséges adatokat biztosítja, mindenkiről töltenek föl adatokat. Az érintettek legfeljebb arról rendelkezhetnek, kik – mely orvosok, gyógyszerészek – férhetnek hozzá. Emellett mindenkiről készül úgynevezett egészségügyi profil is, ide a TAJ-szám, a születési idő, nem, továbbá az egészségi állapottal, a kórelőzménnyel, az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos egészségügyi adatok kerülhetnek.

A betegekről való adatgyűjtéssel kapcsolatos szabályozás több pontját is aggályosnak ítéli Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő, s mint azt lapunknak jelezte az Európai Bírósághoz fordul.

Az elfogadott törvény szigorítja az e-cigarettával kapcsolatos szabályokat is. Májustól már csak trafikokban vásárolható meg az e-cigaretta, és csak olyan helyen szabad használni, ahol a dohányzás sem tiltott. Azaz nem lehet e-cigarettázni közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben, közösségi közlekedési eszközön, munkahelyen és egyes közterületeken. Köznevelési intézményben, személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményben, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményben, valamint egészségügyi intézményben nem lehet majd árusítani sem az elektronikus cigarettát, sem az utántöltő flakonokat. Megtiltják az internetes forgalmazását is.

Fokozatosan megszűnik a papíralapú vény
Fokozatosan megszűnik a papíralapú vény
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

E szabály miatt a kormánypártok a parlamenti vitában is sok kritikát kaptak. Mondván: a leszokni vágyókat arra kényszerítik, hogy megint dohányosok közé menjenek, azaz a visszaszokásra ösztönzik, illetve passzív dohányzásra kényszerítik őket. A kormányzat viszont azzal érvelt: ez egy új terméknek számít, melynek egészséghatásáról egyelőre kevés információ van, miközben egyes vizsgálatok szerint a használata jelentős kockázattal jár. Az e-cigarettából belélegzett párában az egyes veszélyes anyagokból jóval több van, mint a hagyományos cigaretta füstjében. Az e-cigarettát használó veszélyeztetheti a környezetében élők egészségét is.

Újraszabályozták a súlyos betegek méltányossági terápiájának kereteit. Erre – a jogalkotó szerint­ – a gyógyszerkassza egyensúlyának érdekében volt szükség. Egyedi kérelemre azok juthattak így támogatott gyógyszerhez, akiknek a szükséges orvosságát, bár máshol már törzskönyvezték, a magyar piacra még nem vezették be.

Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy páciense életét meghosszabbíthatja a nálunk nem forgalmazott készítmény, akkor betegével közösen ír erről kérvényt az egészségbiztosítónak. Pozitív elbírálás után a hivatal névre szólóan biztosítja a készítményt. Évente körülbelül öt és fél ezer beteg kap az egyedi méltányosság körében gyógyszert.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetésében idén erre a célra 5,5 milliárd forint van elkülönítve. Noha még nincs vége az évnek, ez a keret kifogyott, sőt mintegy 17 milliárdot költött el az egészségbiztosító. Az új szabályozás szerint a jövőben a hazai forgalomban még nem lévő hatóanyagú gyógyszerek esetében, ha a kezelendő betegek száma évente meghaladja a tizenötöt, és a készítmény napi költsége több mint 15 ezer forint, az egészségbiztosító betegregisztert hoz létre, és az ide regisztrált betegek terápiás költségeit a gyártó és a biztosító megosztja. Ennek részleteit később rendeletben szabályozzák. Megtudtuk: a méltányosság keretében gyógyszerhez jutó betegeket a törvénymódosítás nem érinti, ők éppúgy, mint eddig, az orvos kezdeményezésére hozzájutnak orvosságaikhoz.

A törvény rendelkezik továbbá arról, hogy a spermabankok is gyűjthetnek spermiumot, eddig ugyanis azok a helyek, amelyek nem végeztek humán reprodukciós beavatkozást, nem fogadhattak és tárolhattak hímivarsejteket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.