galéria megtekintése

Minimumjövedelmet ígér a zuglói modell

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 12. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Zugló szembeszáll a kormány társadalompolitikai logikájával: kiterjeszti a szociális ellátásokat, és minimumjövedelmet állapít meg, az önkormányzat fejenként (súlyozva) 26 ezer forintra egészíti ki a háztartások jövedelmét.

Míg a kormány egyre szigorúbb – és egyre teljesíthetetlenebb – kritériumok megalkotásával szigorítja a szociális ellátások igénybevételének feltételeit, amivel százezreket foszt meg a minimális létfeltételektől, addig Zuglóban homlokegyenest ellenkező irányba mozdult el a kerület vezetése.

A készülő jogszabálytervezet minden zuglói polgárnak biztosít minimumjövedelmet és segítséget a lakhatáshoz.

A rendelettervezet kezdeményezője Karácsony Gergely, akit a Párbeszéd Magyarországért színeiben, a baloldal támogatásával választottak meg polgármesterré. A polgármester azt a megváltozott törvényi környezetet szeretné a kerület polgárainak javára fordítani, amellyel a kormány márciustól nagyobb felelősséget tesz az ország önkormányzatainak nyakába.

 

Tudvalevő, hogy a teljes segélyezés átalakul: bizonyos ellátások – például lakhatási támogatás, adósságkezelés – mögül teljesen kivonul az állam, a jövedelmet kompenzáló rendszeres szociális segély és a foglalkoztatáshelyettesítő támogatás a járási szintre kerül. Karácsony lapunknak azt mondja, a jogszabálytervezet mögé felsorakoztak az önkormányzat munkáját segítő szociális kerekasztal MSZP-s és fideszes testületi tagjai is, s az elmúlt években ritkán tapasztalt széles körű koalíció kezd kialakulni.

A lakhatáshoz is támogatást adnak Zuglóban
A lakhatáshoz is támogatást adnak Zuglóban
Móricz-Sabján Simon

A tervezet szerint minden rászoruló zuglói személy vagy háztartás számára garantálni kell „minimális jövedelemhez jutást”. Az önkormányzat kiegészíti az állam által nyújtott egyéb támogatási formákat, és munkára ösztönöz, megakadályozza a kilátástalan anyagi helyzetbe kerülők lakhatásának elvesztését, nem várt kiadásokat kompenzál, élethelyzeteket kezel, a rászoruló családokban élő gyermekek életesélyeit javítja.

– Azt tapasztaltuk korábban, hogy a szétaprózódott segélyezési struktúrában, ha valaki nem jutott hozzá valamilyen címen egy támogatáshoz, akkor hiába volt rászoruló, kiesett a rendszerből. Ezt szerettük volna orvosolni azzal, hogy csinálunk egy zuglói modellt, amelyben a rászorultság önmagában jogcím, és az önkormányzat nem nézi, hogy ezen túlmenően ki milyen élethelyzetben van, nyugdíjas, többgyerekes vagy éppen munkanélküli – mondja Karácsony Gergely.

– A társadalom elszegényedését leginkább a lakhatással kapcsolatos problémák sűrűsödése jelzi. Az alsó középosztály lecsúszása leginkább ott érezhető, hogy az önkormányzathoz egyre több olyan támogatási kérelem fut be, amelyből kiderül, az embereknek problémát okoz a számlák kifizetése, és nő a kilakoltatással veszélyeztetett családok száma is.

A tervezet szerint – amely mögött alapos szociálpolitikai és közgazdasági háttérelemzéssel a Budapest Intézet áll – az önkormányzat ott biztosít nagyobb támogatást, ahol legrosszabb az anyagi helyzet, így az ellátási formák egymásra épülnek.

A rendelet értelmében minden zuglói polgárnak jár minimumjövedelem, vagyis az önkormányzat (súlyozottan korrigálva, amely eljárás kibontásától most eltekintünk) fejenként 26 ezer forintra egészíti ki a háztartások jövedelmét.

Megnyílik a zuglói rászorultak előtt a lakhatási támogatás és az adósságkezelés is.

– A társadalmi leszakadás ott látszik, hogy az emberek a lakhatási költségeiket nem tudják fedezni. Ebbe a folyamatba szeretnénk időben belépni. Lakhatási támogatást adunk, megelőzendő a lecsúszást, adósságkompenzációt, megelőzendő az adósságspirálba kerülést – összegez a polgármester.

Ha a rendelettervezetet elfogadja a testület, akkor a zuglói önkormányzat összegszerűen ugyanannyit költ majd szociális kiadásokra, mint tavaly, csak most nem kap hozzá állami forrást, hanem saját adóbevételeire kell hagyatkoznia. Ezt Karácsony szerint nem lehetetlen megoldani. – A szociális rendszer foghíjait tömködjük ezzel a modellel önkormányzati szinten – teszi hozzá. – Azt a védőhálót szőjük, amelyet az állam lyukasan hagyott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.